Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Ιδού γιατί τα spreads πάνε για…700άρια

  • H Ελλάδα αποφάσισε να… σπάσει τον ευρω-κουμπαρά και να ζητήσει επίσημα την ενεργοποίηση της βοήθειας, αφήνοντας ωστόσο πάρα πολλά αναπάντητα ερωτήματα, τα οποία αναπόφευκτα θα συνεχίσουν να βαραίνουν την αγορά, μέχρι να δοθεί κάποια απάντηση
Κάποιοι αναλυτές και αρκετοί επενδυτές ήδη αναρωτιούνται εάν τελικά τα 45 δισ. ευρώ φτάνουν για να σωθεί η Ελλάδα, ή απλά αποτελούν μία προσωρινή λύση η οποία δεν λύνει σε καμία περίπτωση τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μακροπρόθεσμα. Αυτός είναι ο βασικός- αν όχι ο μοναδικός- λόγος, που σήμερα τα spreads βλέπουν σε απόσταση αναπνοής, τις 700 μονάδες βάσης…
Όπως σημειώνει ο κ. Simon Brown, επικεφαλής της ανάλυσης των χρηματοοικονομικών αγορών της Prospreads , από την μία μεριά η απόδοση της Ελλάδας να ζητήσει την βοήθεια αποτελεί μία ανακούφιση για τις αγορές, όμως κατά κανέναν τρόπο δεν αντιμετωπίζει τον συστημικό κίνδυνο και προκαλεί ανησυχίες για το εάν άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, μπορεί να προσφύγουν σε ένα ανάλογο πακέτο μέσα στους ερχόμενους μήνες.
Σύμφωνα με τον κ. Ben May, κορυφαίο οικονομολόγο της Capital Economics, η προσφυγή στην βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ αποφάσισε η Ελλάδα, δεν βάζει τελεία στη κρίση της χώρας. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως η Ελλάδα έχει τα σημαντικά μεσοπρόθεσμα προβλήματα του νοικοκυρέματος των δημοσιονομικών της και φυσικά το θέμα της ανταγωνιστικότητας.
Σύμφωνα με την Credit Agricole, τα χρήματα που θα πάρει η Ελλάδα από το πακέτο ΔΝΤ και ΕΕ δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα καλύψουν τα 39 δισ. ευρώ που έχει να πληρώσει η Ελλάδα σε ομόλογα που λήγουν μέσα στους επόμενου 12 μήνες, συν τα έξτρα κόστη στον προϋπολογισμό του 2010. Όπως πολύ χαρακτηριστικά σημειώνει ο αναλυτής του διεθνούς οίκου κ. Daragh Maher, αν κάποιος το δει όλο αυτό πιο μακροπρόθεσμα, είναι σαν σήμερα απλά να μπαίνει ένας επίδεσμος στο τραύμα της Ελλάδας.
Όπως σημειώνει ο αναλυτής τη αγοράς σταθερού εισοδήματος της UniCredit, κ. Kornelius Purps, μπορεί να υπήρξε ένα προσωρινό ράλι ανακούφισης στην ελληνική αγορά ομολόγων και μετοχών, στο άκουσμα της φήμης περί ενεργοποίησης του μηχανισμού την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο αυτό δεν κράτησε, κάτι που υποδηλώνει πως οι ανησυχίες για το μεσοπρόθεσμο διάστημα για το πώς θα εξελιχθεί τελικά η Ελληνική τραγωδία, παραμένουν.
Η αγορά χρειάζεται να δει "καθαρότητα" σε ότι αφορά το πόσο, το πότε και το πώς του πακέτου διάσωσης, σημειώνει ο κ. Rod Davidson, διευθυντής της αγοράς σταθερού εισοδήματος της Alliance Trust. Όπως επισημαίνει, εμείς παραμένουμε μακριά από την ελληνική αγορά προς το παρόν και δεν αγοράζουμε ελληνικά ομόλογα. Υπάρχει και μεγάλη αβεβαιότητα και έντονη μεταβλητότητα. Το ελληνικό ρίσκο είναι πολύ μεγάλο, αυτή τη στιγμή, προσθέτει.
Όπως σημειώνει και ο αναλυτής της GCI Capital, κ. Kazymasa Yamaoka, το deal αποτελεί ένα προσωρινό μέτρο για την Ελλάδα. Σε καμία περίπτωση δεν αφαιρεί την πιθανότητα πτώχευσης της Ελλάδας.
Η ανακοίνωση του Έλληνα Πρωθυπουργού για προσφυγή στο πακέτο διάσωσης, δεν αρκεί για να βάλει τέλος στην εκτόξευση των ελληνικών σε spreads, καθώς και στην αβεβαιότητα που υπάρχει στην αγορά. Ακόμα, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα: πόσα χρήματα θα δοθούν τελικά, πότε, ποιό θα είναι το κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο και ποιό ακριβώς είναι το χρονοδιάγραμμα της διάσωσης, υπογραμμίζει ο κ. Mark Ostwald, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς σταθερού εισοδήματος της Monument Securities.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου