Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Στριμώχνουν για διάλογο εφ’ όλης της ύλης οι HΠA


Tο Στέιτ Nτιπάρτμεντ «απαιτεί» να καθί­σουν στο τραπέζι
Aθήνα και Aγκυρα για να λυθούν τα προβλήματα

Κατευθυντήριες γραμμές για το θέμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο οποίος θα καλύψει τις διαφορές μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, έδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους διπλωμάτες του που υπηρετούν στις δύο χώρες. Το ποθητό αποτέλεσμα των αμερικανικών προσπαθειών που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι βασικά οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα επικεντρωθούν στα προβλήματα που δημιουργεί σε καθημερινή βάση η Αγκυρα στο Αιγαίο, αλλά και οι διεκδικήσεις της στη Θράκη.
Η αμερικανική κυβέρνηση αν και επίσημα δεν λαμβάνει θέση, εν τούτοις προτείνοντας διάλογο εφ’ όλης της ύλης ταυτίζεται με την Αγκυρα, η οποία βγαίνει κερδισμένη ακόμα και με την πραγματοποίηση αυτών καθ’ αυτών των συνομιλιών. Εμπειροι διπλωμάτες πιστεύουν πως η αποδοχή του διαλόγου σημαίνει και αποδοχή από την Αθήνα ότι οι απαιτήσεις της Τουρκίας δεν είναι προκλητικές, δεν είναι ανεδαφικές και κυρίως ανυπόστατες, όπως είναι στην πραγματικότητα.

Παραδοσιακά, οι Αμερικανοί συστήνουν αυτοσυγκράτηση και στις δύο χώρες, όμως παραμένουν αμέτοχοι θεατές στις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, ενώ δεν έχουν καν τοποθετηθεί για τις επικίνδυνες «βυθίσεις» των τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών, καθώς και τους «εικονικούς» βομβαρδισμούς πάνω από ελληνικά κατοικημένα νησιά, τα οποία δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την υπόθεση των Ιμίων, όπου έχουν επικρατήσει οι αρχές μίας συμφωνίας την οποία μεταφράζουν και αναλύουν διαφορετικά η Αθήνα, η Αγκυρα και η Ουάσιγκτον.
Πάντως, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι «δεν είναι βέβαιος ότι οι ΗΠΑ είναι αυτές που πρέπει να πείσουν την Τουρκία και την Ελλάδα να ξεκινήσουν έναν διάλογο. Απλά ελπίζουμε ότι οι δύο σύμμαχοί μας θα «εμπλέξουν» ο ένας τον άλλο (στον διάλογο). Εάν ζητήσουν τη βοήθειά μας, θα τους βοηθήσουμε».
Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει ξεκάθαρη αμερικανική θέση για την Καλόλιμνο, η οποία έπρεπε λογικά να καλύπτει και τα υπόλοιπα νησιά, όπως το Αγαθονήσι, τους Φούρνους και το Φαρμακονήσι. Ομως, η θέση αυτή έχει αποσιωπηθεί από τους Αμερικανούς, αλλά περιέργως και από την Αθήνα.
Στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι οι υπερπτήσεις, οι αμφισβητήσεις και οι κάθε είδους προκλήσεις, που πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση, δημιουργούν τρομακτικά προβλήματα, τα οποία θα μπορούσαν να συζητηθούν μόνο με διμερή διάλογο τον οποίο θεωρούν πλέον αναγκαίο. Ετσι, ωθούν τα πράγματα προς την κατεύθυνση αυτή, υποστηρίζοντας ότι η έναρξη του διαλόγου θα εξαφανίσει αμέσως τους κινδύνους που απειλούν την ειρήνη στο Αιγαίο.
Προβληματισμός
Μερικοί διπλωμάτες στην αμερικανική πρωτεύουσα αναρωτήθηκαν την περασμένη εβδομάδα για τον τρόπο πραγματοποίησης αυτού του διαλόγου. Επίσης προβληματίστηκαν για το πώς θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις. Ενας εξ αυτών δέχθηκε ότι η Αθήνα βρίσκεται δικαιολογημένα προ διλήμματος, αφού ο 44ος γύρος των συζητήσεων των τεχνικών επιτροπών κυριαρχήθηκε από συνεχείς αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας. «Σε κάθε συζήτηση αμφισβητούν την κυριαρχία μας», ήταν το μήνυμα που έστειλε η Αθήνα στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, με δεδομένη την ελληνική θέση για την υφαλοκρηπίδα, ετέθη το θέμα της παραπομπής των διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, μία συμβουλή που δεν έγινε αποδεκτή από την Ελλάδα.
«Γιατί δεν πάτε στη Χάγη;» ήταν το ερώτημα που τέθηκε μαζί με τη φιλική προειδοποίηση «ή συνομιλείτε ή οδηγείστε κάπου αλλού», υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς τη σύρραξη. Αλλωστε, είναι άποψη των Αμερικανών πως ένα τυχαίο περιστατικό θα μπορούσε να ανάψει φωτιές στο Αιγαίο. Διαπέρασε ηλεκτρικό ρεύμα τους Αμερικανούς και τους ΝΑΤΟϊκούς όταν πληροφορήθηκαν το περιστατικό της Τετάρτης, με το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε τουρκικό αεροπλάνο πάνω από την Ικαρία. Το βασικό μήνυμα προς την Αθήνα και την Αγκυρα είναι «βρείτε τρόπο να συνομιλήσετε», για να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις στις οποίες πιστεύεται πως μοιραία θα μπορούσαν να οδηγηθούν οι δύο χώρες.
Διπλωματική πηγή πιστεύει ότι στις ιδιωτικές συζητήσεις οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν τη δυσκολία της Αθήνας να παραπέμψει η ίδια το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο, αλλά η μόνιμη απάντηση είναι «πρέπει να γίνει (ο διάλογος), πρέπει να τον κάνετε». Παρόμοιο ερώτημα έθεσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στην Αμερικανίδα ομόλογό της Χίλαρι Κλίντον στην Ουάσιγκτον και στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Στάινμπεργκ στην Κέρκυρα. Η κ. Μπακογιάννη άκουσε από επίσημα χείλη ότι η πάγια αμερικανική θέση για όλα τα διεθνή θέματα, άρα και για το Αιγαίο είναι ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις.
Δεν έχουμε τίποτα με την Tουρκία να συζητή­σουμε
Αναφερόμενος στις πιέσεις που ασκούνται προς τη χώρα μας από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για διάλογο εφ’ όλης της ύλης με την Αγκυρα, ο Δωδεκανήσιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικητιάδης, δήλωσε: «Δεν αντιλαμβάνομαι τι έχουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία για το Αιγαίο και τις υπόλοιπες ελληνοτουρκικές διαφορές. Οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας γίνονται από την τουρκική πλευρά. Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας στο Αιγαίο γίνεται από την τουρκική πλευρά.
Τι θα μπορούσαμε λοιπόν να συζητήσουμε και τι διάλογο έχουν στο μυαλό τους οι Αμερικάνοι φίλοι μας; Το μόνο θέμα για το οποίο θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, είναι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την υφαλοκρηπίδα. Οι Αμερικάνοι φίλοι μας καλά θα κάνουν να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία, να σεβαστεί επιτέλους το Διεθνές Δίκαιο σε σχέση με το Αιγαίο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με το Κυπριακό και να αφήσουν τις θεωρίες για διάλογο επί θεμάτων μη υπαρχόντων».
παρμένο από εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου