Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

ΕΛΛΗΝΙΚΟ LOBBY:1974 -2009 35 χρόνια αλήθειες που αφορούν τον Ελληνισμό!

Lobby. Σύμφωνα με τον γενικό διεθνή ορισμό της λέξης, lobby είναι εκείνη η εθνική ή επιχειρηματική «ομάδα πίεσης» με συγκεκριμένα συμφέροντα (οικονομικού, εθνικού ή διεθνούς ενδιαφέροντος) με σκοπό την επιρροή (κυβερνητικών) και νομοθετικών αποφάσεων που σχετίζονται με αυτά (τα θέματα). Πίεση που ασκείται εντός ενός κράτους ή στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών.

«...το ΕλληνοΑμερικανικό λόμπι -ανύπαρκτο ένα χρόνο πριν- είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά λόμπι στην Ουάσιγκτον. Αιτία για την δημιουργία του, η τουρκική εισβολή στην Κύπρο». Αυτά έγραφε στις 14 Ιουλίου του 1975 το διεθνούς κύρους έγκυρο Αμερικανικό περιοδικό Time. Ένα χρόνο νωρίτερα τον Ιούλιο του 1974 η εισβολή του αττίλα ήταν αυτή που αφύπνισε και συνένωσε τον Κυπριακό και Ελλαδικό Ελληνισμό τον ΗΠΑ. Τότε ήταν που οργανώθηκε η αρχική «ομάδα πίεσης» προς την αμερικανικη ηγεσία. Αυτό που αργότερα στην Ελλάδα ονομάσθηκε και προβλήθηκε ως Ελληνικό lobby. Από τότε έχουν περάσει 34 χρόνια και τα γεγονότα, οι εξελίξεις και οι καταστάσεις που επακολούθησαν στο εσωτερικό γίγνεσθαι (κυρίως) της Ελληνικής και Ε/Αμερικανικής Κοινότητας των ΗΠΑ, φαίνεται να έχουν αλλάξει δραματικά αυτή την εικόνα άρδην. Εικόνα και εντύπωση που αφενός είχε δημιουργηθεί στις ΗΠΑ για την δύναμη, την επιρροή, και την αποτελεσματικότητα ως προς την άσκηση πιέσεων από το λεγόμενο Ελληνικό (και Κυπριακό) Lobby, και αφετέρου στην Αθήνα από καλοπληρωμένες απόλυτα ελεγχόμενες πένες...

strathgikh_aygoustos_09_hellenic_lobby_-_-_copy.jpg Στην έρευνα που ακολουθεί εκείνο που φαίνεται μέσα από στοιχεία αλλά κυρίως μέσα από αυτά που λένε οι ίδιοι οι «πρωταγωνιστές» είναι μάλλον το ακριβώς αντίθετο από αυτό που υποτίθεται πως είναι και που μέχρι πρότινος πιστευόταν σε Αθήνα και Λευκωσία για το ΕλληνοΑμερικάνικο Lobby. Αυτό προκύπτει, όπως θα δούμε μέσα από την σκληρή πραγματικότητα των στοιχείων που αναλύονται και παρουσιάζονται για πρώτη φορά εκτενώς. Μια πραγματικότητα που εν τω μεταξύ, χρόνια αργότερα σε συνδυασμό μιας σειράς εσωτερικών πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων αλλά και των σοβαρών προβλημάτων εσωστρέφειας φαίνεται να εδραιώθηκε στους κόλπους της κουρασμένης και βαθιά απογοητευμένης Ελληνικής κοινότητας.

Τα πρόσωπα που τότε κυριαρχούσαν στο προσκήνιο, 35 χρόνια μετά είναι ακριβώς τα ίδια! Αυτό δείχνουν τα στοιχεία! Μια πραγματικότητα, η οποία παρουσιάζεται γλαφυρά, με στοιχεία και ντοκουμέντα. Το πρωτογενές υλικό που δημοσιοποιείται για πρώτη φορά χαρτογραφεί και σκιαγραφεί την υπάρχουσα πραγματικότητα για το ποιο(;) είναι επιτέλους το Ελληνικό -υπαρκτό ή ανύπαρκτο- Lobby και κυρίως ποια(;) πρόσωπα το αποτελούν, φαίνεται στην έρευνα που ακολουθεί.

Μια έρευνα που δείχνει γλαφυρά την σχέση θρησκείας και πολιτικής. Τις ίντριγκες(πολιτικές και εκκλησιαστικές). Τα μίση και τα ανθρώπινα πάθη για αξιώματα, θέσεις και κυρίως για προβολή, είναι η πραγματική και χωρίς εξωραϊσμό ιστορία του λεγόμενου "οργανωμένου Ελληνισμού". Aπό τα χρόνια της "Παννελήνιας Ένωσεως" τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα, μέχρι σήμερα οι σελίδες και τα επιτεύγματα του λεγόμενου οργανωμένου Ελληνισμού σε διασυλλογικό επίπεδο είναι σχεδόν μηδαμινά, αν δει κανείς την πορεία και την εξέλιξη των εθνικών ζητημάτων που απασχολούν το έθνος μας απ΄άκρη σ άκρη. Από τα χρόνια του 7/10 με την Τουρκία και τις συνεχείς διεκδικήσεις της, εν συνεχεία το δράμα του Κυπριακού λαού και σήμερα με το θέμα των Σκοπίων , δεν υπάρχει καμία ουσιαστική πρόοδος! Σε αντίθεση με τα επιτεύγματα προσώπων που κάνουν κάθε Έλληνα υπερήφανο και που πράγματι έγραψαν ιστορία με την (επιχειρηματική) κυρίως αλλά όχι την εθνική δράση τους. Προθέσεις μπορεί να υπάρχουν. Σχέδιο και στρατηγική δεν υπήρξε ποτέ! Όπως προκύπτει από την έρευνα που ακολουθεί.

Πολλά από όσα διαδραματίζονται στο σήμερα, στους κόλπους της λεγόμενης "οργανωμένης" ελληνικής κοινότητας, μπορεί να βρει ο αναγνώστης σε αυτή την ιστοσελίδα.

Σε αυτό το πρώτο κεφάλαιο της μεγάλης δημοσιογραφικής έρευνας του Greek American News Agency ξετυλίγεται το πρώτο μέρος της αποκαλυτπικής σε στοιχεία, νούμερα, και ντοκουμέντα αυτού που πολοί στην Ελλάδα και την Κύπρο αποκαλούν τώρα πια(μετά τις συνεχείς αποκαλυτπικές παρεμβάσεις και αποκαλύψεις μας) με διασταγμό Ελληνικό Lobby.

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ LOBBY

Μια άκρως αποκαλυπτική (και μάλλον σοκαριστική) δήλωση για την σκληρή πραγματικότητα του λεγόμενου σημερινού ΕλληνοΑμερικανικού Lobby δίνει ο Ευγένιος Ρωσσίδης στο περιοδικό "Σύχρονη Άποψη" και στον συνάδελφο Αχιλλέα Αιμιλιανίδη στο τεύχος Οκτώβριο του 2008. «Δεν είναι ελληνικό λόμπι, αλλά ελληνοαμερικανικό λόμπι και λειτουργεί στη βάση εκείνων που πιστεύουμε ότι είναι τα συμφέροντα των ΗΠΑ και όχι στη βάση εκείνων που θεωρούμε ως τα συμφέροντα της Κύπρου ή της Ελλάδας»! Αυτά δηλώνει με το πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες αλλά και «πρωταγωνιστές» της οργάνωσης και συγκρότησης της πρώτης "ομάδας πίεσης" εκείνα τα πρώτα δύσκολα χρόνια μετά την εισβολή και κατοχή της Κύπρου. Ο Eugene (Gene) T. Rossides γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη πριν από 81 χρόνια και είναι μια από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Φέρεται από αρκετούς ως ένας από τους θεμελιωτές του σύγχρονου ελληνοαμερικανικού λόμπι. Ο Ρωσσίδης, που πρόσφατα τίμησε και ο πρόεδρος της Ελλ. Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υπηρέτησε στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, ενώ από το 1969- 1973, επί διακυβέρνησης Νίξον, διορίστηκε ως βοηθός γραμματέας του Θησαυροφυλακίου. Μετά την τουρκική εισβολή του 1974, ο Ρωσσίδης ίδρυσε το American Hellenic Institute (AHI), ένα από τους πλέον δραστήριους οργανισμούς της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Το AHI αποτελεί ένα ελληνικό -το μοναδικό ίσως - think tank στην Ουάσικγτον με μικρή ωστόσο εμβέλεια και ακόμα μικρότερη επιρροή σήμερα στην αμερικανική πολιτική σκηνή, παρά την φαινομενικά έντονη δραστηριότητα του.

Ακόμα πιο γλαφυρός για το τι είναι το ελληνικό Lobby είναι ο γνωστός καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο του Howard University, στην Washington, κ. ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ, ο οποίος έχει δήλωσει επανηλειμμένα ότι «η θέση μου όλα αυτά τα χρόνια ήταν ότι το αποκαλούμενο ελληνικό λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτο, αναποτελεσματικό, ακίνδυνο και άσχετο προς την διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής. Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να πούμε ότι έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στην απάμβλυνση των απειλών εναντίον της ελληνικής εθνικής ασφάλειας και των ελληνικών συμφερόντων». Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο επίσης γνωστός για του αγώνες για το κυπριακό πολυγραφότατος καθηγητής Βαν Κουφουδάκης, καθηγητής πολιτικών επιστημών και κοσμήτορας του πανεπιστημίου της Ιντιάνα ο οποίος πρόσφατα σε δηλώσεις του στο Greek American News Agency τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Η ελληνική κοινότητα στην Αμερική οφείλει να οργανωθεί σωστά και να μην αναλώνεται σε ευκαιριακού τύπου δημόσιες εμφανίσεις με την αμερικανική ηγεσία. Δεν ασκούνται έτσι πιέσεις ούτε γίνεται το Lobby έτσι...». Ακόμη πιο διευκρινιστικός γίνεται ο πρώην Αρχ. Αμερικής Σπυρίδων, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Greek American News Agency δηλώνει ευθαρσώς και ξεκάθαρα ότι «Είναι λάθος να νομίζουμε ότι υπάρχει ελληνοαμερικανικό λόμπι υπό μορφή οργανωμένου φορέα, γι'αυτό και ο κατά κόρο χρησιμοποιούμενος όρος «ελληνοαμερικανικό λόμπι» μπορεί ν'αποβεί παραπλανητικός. Απλώς, υπάρχουν εδώ κι εκεί άτομα ή ένα-δυο επαγγελματικά γραφεία ή, στην καλλιτερη περίπτωση, μεμονωμένες οργανώσεις και μικρές ομάδες ομογενών που κατά καιρούς και ασυντόνιστα συνήθως επιδίδονται στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων. «Εάν όντως υπήρχε οργανωμένο ελληνοαμερικανικό λόμπι, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά και για την Κύπρο και για την Ελλάδα γενικότερα. Οι ισχύοντες στα κέντρα λήψεως των αποφάσεων θα είχαν τουλάχιστο γνώση των ελληνικών θέσεων. Και οι αμερικανικές κυβερνήσεις θα μας αντιμετώπιζαν τότε με μεγαλύτερη σοβαρότητα, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Ισραήλ και του εβραϊκοαμερικανικού λόμπι».

Την ίδια ακόμα πιο αιχμηρή άποψη εκφράζει και ο διεθνούς φήμης για το δίκαιο της θαλάσσης καθηγητής στο πανεπιστήμιο Towson του Maryland κ. Θεόδωρος Καρυώτης, (πρώην σύμβουλος και του Ανδρέα Παπανδρέου) ο οποίος δηλώνει ότι «Όσον αφορά το λεγόμενο Ελληνοαμερικανικό λόμπι αποτελεί ένα μεγάλο μύθο όσον αφορά τη σπουδαιότητά του. Ένα τέτοιο λόμπι για να είναι χρήσιμο πρέπει να συμπεριφέρεται όπως αυτό των Εβραίων. Για τους Εβραίους πάντα έχει προτεραιότητα το συμφέρον του Ισραήλ και μετά αυτό των ΗΠΑ. Αναμφίβολα συνεχίζουν να διατηρούν τις Ελληνικές παραδόσεις και τα ήθη και έθιμα αλλά χωρίς τις κατάλληλες υποδομές δεν θα κατορθώσουν να διαφυλάξουν την Ελληνική γλώσσα. Το μεγαλύτερο κατόρθωμα τους παραμένει η μεγάλη μόρφωση της πλειοψηφίας των Ελληνοαμερικάνων και φαίνεται ότι κατέχουν την πρώτη θέση σε σχέση με άλλες εθνικότητες».

Για το ίδιο θέμα πιο συγκεριμένη γίνεται η ύπατος πρόεδρος δραστήρια κ. Νίνα Γκατζούλη, η οποία σε πρόσφατη συνέντευξη Greek American News Agency κάνει την εξής διαπίστωση και «πρόταση της Ομογένειας προς όλες τις Ελληνικές κυβερνήσεις ήταν πάντοντε η Ελλάδα χρειάζεται επιτακτικά δύο πράγματα: 1ον) την καλύτερη διαθέσιμη επαγγελματική εταιρία Lobby και 2ον) την καλύτερη εταιρεία δημοσίων σχέσεων, για να παρακολουθούν και να προωθούν τα συμφέροντα της χώρας στην πρωτεύουσα της μοναδικής υπερδύναμης. Οι καιροί έχουν αλλάξει. Απόδειξη οι προφανείς επιτυχίες της πΓΔΜ και Τουρκίας με ελάχιστη διασπορά στις ΗΠΑ. Η πΓΔΜ έχει δυο επαγγελματικές φίρμες Lobby εδώ και μια στην Ευρώπη (δέστε συνημμένα συμβόλαια με την Quin/Kimberly και Orion). Μιλούμε για την προπαγάνδα που κάνει αυτή η χώρα εναντίον της ιστορικής μας κληρονομιάς. Νομίζετε πως την κάνει η διασπορά τους εδώ? Και αυτοί βέβαια συμβάλλουν, αλλά έχουν διεισδύσει σε πολλούς φορείς και ιδιαίτερα στο διαδίκτυο. Η Τουρκία έχει το Livingston Group. Ακόμη και οι νήσοι Cayman έχουν το Livingston Group που προωθεί τα συμφέροντά τους. Αυτό που πρέπει να γίνει από την Ελλάδα είναι να προσλάβει ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ LOBBY και πρέπει να το προσλάβει ΑΜΕΣΩΣ»!

Τι λένε όμως για το ίδιο θέμα και οι άνθρωποι που έχουν εξ ορισμού της δουλειάς τους μια ανεξάρτητη και βαθιά γνώση του αντικειμένου από μέσα καλύπτοντας επί σειρά ετών τα ζητήματα που άπτονται των χειρισμών του Ελληνικού Lobby. Ζητήσαμε από τρεις γνωστούς συναδέφλους για την ανεξαρτησία των θέσεων τους πάνω στο θέμα να τοποθετηθούν σχετικά αποκλειστικά για την Στρατηγική.

«Η υπόθεση του λόμπι για τα εθνικά μας θέματα στις ΗΠΑ και τον Καναδά υπήρξε ανέκαθεν ερασιτεχνική, ασυνεχής και διασπαμένη. Οι όποιες προσπάθειες για λόμπι εκ μέρους του ομογενειακού στοιχείου έγιναν σε στιγμές που περνούσαν κρίση τα εθνικά θέματά μας, οπότε συσπειρώθηκαν διάφορες ομάδες πάντοτε παράλληλα με κάποιες άλλες για να δημιουργήσουν κλίμα επιρροής ad hoc στα κέντρα λήψεως των αποφάσεων.Δυστυχώς, η ελληνική πολιτεία ποτέ δεν αντιλήφθηκε πως το λόμπι είναι μια συνεχής και συνεπής προσπάθεια ενημέρωσης των γραφειοκρατών για την εξωτερική πολιτική μας στις πρωτεύουσες -κλειδιά Η ανάθεση του λόμπι σε ερασιτεχνικές ομάδες της ομογένειας έχει αποδειχτεί ανεπαρκής και ολίγη». Αυτά μας είπε η καλή συνάδελφος και πετυχημένη συγγραφέας κ. Ιουστίνη Φραγκούλη.

«Αθήνα και η Λευκωσία, παρά τις παροδικές και φιλότιμες προσπάθειες, δεν κατάφεραν μέχρι σήμερα να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά την Ομογένεια. Την ίδια στιγμή, η λεγόμενη ηγεσία της ελληνοαμερικανικής κοινότητας παραμένει βαθιά διχασμένη, χωρίς να μπορεί να αρθρώσει ενιαίο και διεκδικητικό λόγο, περιοριζόμενη σε σπασμωδικές κινήσεις. Οι ανικανότητες, οι φιλοδοξίες και τα προσωπικά συμφέροντα που διέπουν τη δράση ορισμένων παραγόντων, ευτυχώς όχι όλων, αποτελούν ανασταλτικές αιτίες. Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες και οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται μοναδικές. Απλά, χρειάζεται σωστή υποδομή, συντονισμός, ξεκάθαροι στόχοι, διείσδυση σε ινστιτούτα διαμόρφωσης εξωτερικής πολιτικής, αποεμπορευματοποίηση του λόμπι και προπάντων αγνές προθέσεις για τα δίκαια του Ελληνισμού». Μας λέει ο Πανίκος Παναγιώτου

Δημοσιογράφος και μόνιμος ανταποκριτής του ΑΠΕ και της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ.

Την ίδια άποψη όμως υποστηρίζει και σε πρόσφατο άρθρο-σχόλο του ο εκδότης της ομογενειακής εβδομαδιαίας εφημερίδας Greek News Ομογενής κ. Απόστολος Ζουπανιώτης, αναφέροντας «Κατόπιν ωρίμου σκέψεως και μετά παρρησίας, προτρέπουμε την Ομογένεια και τον απανταχού Ελληνισμό να σταματήσει να επιρρίπτει ευθύνες για όσα μας συμβαίνουν στον πρόεδρο Ομπάμα, στον αντιπρόεδρο Μπάιντεν, στη Χίλαρι Κλίντον και στους διάφορους κατά καιρούς εμφανιζόμενους «φιλότουρκους» Αμερικανούς επίσημους, είτε τους λένε Φριντ, είτε Μπράιζα, ή Γκόρντον. Εμείς φταίμε για όλα! Οχι μόνο γιατί δεν κάνουμε το σωστό, όχι μόνο γιατί δε κάνουμε τίποτε για να αλλάξουμε δρόμο, αλλά και γιατί ψάχνουμε για δικαιολογίες και αποδιοπομπαίους τράγους στους οποίους θα επιρρίψουμε τη ευθύνη των λαθών μας».

Ακόμα πιο διεισδυτικός στην ανάλυση του αναζητώντας τις βαθύτερες αιτίες της κατάσταση,ς που περιγραφικά παρουσιάσαμε τις θέσεις και τις απόψεις των παραπάνω, γίνεται ο συνάδελφος Αλέξανδρος Στεφανόπουλος διευθυντής του Greek American News Agency και μελετητής του ελληνοαμερικανικού γίγνεσθαι( ο οποίος συγγράφει και σχετικό βιβλίο).

«Το Ελληνικό ή για να ακριβολούγουμε Κυπριακό Lobby. Θα μπορούσε να είχε απτά αποτελέσματα μετά από 34 χρόνια παρουσίας αν υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός. Στρατηγική. Πρόγραμμα και κυρίως, ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των προσώπων των φορέων και των παραγότνων εκείνων που εμφανίζονται να εκπροσωπούν τα Ελληνικά, Κυπριακά αλλά και τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Δυστυχώς αυτό που λείπει είναι η εσωτερική συνενοήση. Λείπει η δομή και η ανέωση του έμψυχου δυναμικού. Κυριαρχούν τα ίδια κουρασμένα πρόσωπα που ξεκίνησαν τους αγώνες για το 7 προς 10 με την Τουρκία, το Κυπριακό, αλλά και τα δίκαια του Αιγαίου έναντι των παράλογων διεκδικήσεων της Τουρκίας. Στο μεταξύ, και ενώ το υποτιθέμενο Ελληνικό Lobby είχε να αντιμετωπίσει μόνο την Τουρκία ξαφνικά μετά το 1992 σκάει και το ζήτημα της FYROM και τα πράγματα, παρά τις αρχικές δυναμικές αντιδράσεις του ελληνισμού, κατέστησαν ακόμα πιο σαφές ότι το ελληνικό lobby έχει σοβαρές αδυναμίες και τελικά δεν είναι παρά ένας μύθος. Ένας μύθος που είχε περίτεχνα φιλοτεχνήσει γύρω από το όνομα και την επιρροή του ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Αμερικής κυρός Ιάκωβος. Μια αδιαμφισβήτητα ηγετική πολτική φυσογνωμία που έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε κρίσιμες εποχές. Με την εκδημία του όμως φάνηκε το τεράστιο κενό. Η προχειρότητα και επιφανειακή και χωρίς δομές οργάνωση του λεγόμενου ελληνικού lobby. Από εκεί και πέρα κυριάρχησαν τα πρόσωπα, οι διαφοετικές προσωπικές πολιτικές (αυτοπροβολής) και οι στενοί του συνεργάτες όπως ο Andrew Athens. Αυτό που μπορεί να βοηθήσει και να ενισχύσει την ορθή προώθηση των Ελληνικών Κυπριακών και των δικαίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι μόνο η εσωτερική ριζική αναδιαμόρφωση. Να μπούν δομές. Κανόνες. Να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός. Όραμα μπορεί να υπάρχει, αυτό που δεν υπάρχει είναι στρατηγική και εσωτερική συνεννόηση των προσώπων και των θεσμών. Επικοινωνία με το μητροπολιτικό κέντρο(στην Αθήνα) και κυρίως να υπάρξει κεντρική εθνική στρατηγική στην Ελλάδα. Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει το όποιο lobby. Η Τουρκία από το 1776 έχει την ίδια επεκτετατική εξωτερική πολιτική έναντι της Ελλάδος που αναλόγως κυβερνήσεως αλλάζει κάθε φορά. Με αποτέλεσμα να χάνεται ο ορίζοντας οι στόχοι και οι προοπτικές της όποιας κάθε φοράς ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Όσο λοιπόν και αν κάποτε καταφέρει να οργανωνθεί και να ανανεωθεί το λεγόμενο ελληνικό lobby αν δεν υπάρξει αυτή η βασική προϋποθέση πάντα θα αναζητούμε τα αίτια της μη αποτελεσματικότητας, και πάντα θα βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο από όπου ξεκινήσαμε. Εκτός αν για να οργανωθούμε σωστά και αποτελεσματικά χρειάζεται πάλι(φευ) μια νέα εθνική τραγωδία, γιατί μόνο τότε -δυστυχώς- ο Ελληνισμός παραμεριίζει μικρότητες και μικροπρέπειες και αποδεικνύει την συνέχεια και την σύνδεση με την μεγάλη ιστορία του γράφοντας λαμπρές σελίδες. Μακάρι να μην φτάσουμε ποτέ εκεί...μακάρι».

Στην αντίπερα όχθη κινείται η επίσημη φωνή της Ελλάδας αλλά και των άμεσα εμπλεκομένων πολιτικών που οφελούνται από τις οικονομικές εκστρατείες που διοργανώνουν οι προαναφερόμενοι οργανισμοί. Ο μέχρι πρότινος έλληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον, κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς ο οποίος ολοκληρώσε την θητεία του και έχει υπηρετήσει στις ΗΠΑ από το 1992 σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ομογενειακή εβδομαδιαία εφημερίδα Greek News αναφέρει μεταξύ άλλων «Η μαχητικότητα έχει ενισχυθεί και η αποτελεσματικότητα επίσης. Γνωρίζετε ότι είμαι αιρετικός στις απόψεις μου στο ερώτημα «υπάρχει ή δεν υπάρχει ελληνικό λόμπι». Δεν έχετε παρά να κάνετε μία επίσκεψη στο Λευκό Οίκο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ή σε οποιαδήποτε αμερικανική αρχή και να υποβάλλεται την ίδια ερώτηση. Θα εισπράξετε την απάντηση ότι υπάρχει.

Για μένα που εκπροσωπώ την Ελλάδα στις ΗΠΑ, η δύναμη του Ελληνισμού των τριών εκατομμυρίων είναι το ισχυρό μου έρεισμα. Το ότι υπάρχουν πολλοί σύλλογοι κι όχι ένας δεν μειώνει το γεγονός της ύπαρξης μιας ισχυρής κοινότητας τριών εκατομμυρίων, της οποίας η εμβέλεια στην πολιτική, στις επιστήμες, στα γράμματα, στα μέσα ενημέρωσης και στις τέχνες είναι εκατονταπλάσια της αριθμητικής της δύναμης. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Εγώ από τη θέση μου ξεπερνώ το επίπεδο των προσώπων και ζητώ τη στήριξη στα θέματα. Όταν όλες οι οργανώσεις και τα πρόσωπα συγκλίνουν στην προώθηση των θεμάτων, μου είναι αδιάφορο αν υπάρχουν ενστάσεις, αμφισβητήσεις ή διαφωνίες για τα πρόσωπα. Κι αυτό επιτυγχάνεται, αλλά θέλει πίστη στο στόχο».

Πιο υποστηριχτικοί στην άποψη ότι υπάρχει δραστήριο και αποτελεσματικό Lobby είναι σαφώς οι ευνοημένοι Ελληνικής καταγωγής Αμερικανοί πολιτικοί. Δυο αρκετά γνωστοί Αμερικανοί πολιτικοί για το ίδιο θέμα αναφέρουν:

Δημήτρης Γιάνναρος, συνέντευξη ΕΨΙΛΟΝ {σελ 38 σελ 40 της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Το σκοπιανό ή το ελληνικό λόμπι θεωρείτε ότι έχει τη μεγαλύτερη επιρροή;

«Oι Έλληνες έχουμε περισσότερη δύναμη και επιρροή, διότι κατ' αρχάς είμαστε πολύ περισσότεροι. Το θέμα είναι ότι μερικοί από τους Σκοπιανούς είναι πολύ φανατικοί και εργάζονται πολύ σκληρά, αναμεταδίδοντας ψέματα σε όλο τον κόσμο μέσω ιστοσελίδων κ.λπ. Εμείς, όμως, είμαστε πολύ πιο οργανωμένοι και συμβάλουμε σημαντικά στην πολιτική ζωή της χώρας. Μάλιστα, οι Έλληνες κάνουν πάντα πολύ μεγάλες δωρεές στα πολιτικά κόμματα και ενίοτε καλύπτουν ακόμα και προεκλογικές καμπάνιες υποψηφίων».

«Οι άνθρωποι εύκολα επικρίνουν τους Ελληνοαμερικανούς ηγέτες για τις προσπάθειες τους και συχνά υποτιμούν πόσο ενωμένη είναι η ομογένεια και πόσο δυνατό ελληνικό λόμπι έχει. Βέβαια, όπως είναι φυσικό, η Κυβέρνηση της Αμερικής κοιτάει πρώτα απ' όλα τα δικά της συμφέροντα. Χωρίς τις προσπάθειες, λοιπόν, των Ελληνοαμερικανών και των Κυπριοαμερικανών, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε, γιατί το αξίζουν». Θα πει ο Μάϊκ Γιάνναρηs ελληνοαμερικανός βουλευτής στην πολιτεία της ΝΥ σε συνέντευξη του στο περιοδικό του Πρώτου Θέματος.

Ποια είναι όμως τα πρόσωπα και οι φορείς που αποτελούν την ηγετική ομάδα του λεγόμενου ΕλληνοΑμερικανικού Lobby. Ποιοι είναι αυτοί που έχουν την ευχαίρια να μιλούν ακόμα και με προέδρους των ΗΠΑ; Αναμφισβήτητα η κυριάρχη ομάδα κρούσης είναι η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ (THE NATIONAL COORDINATED EFFORT OF HELLENES (CEH) την οποία αποτελούν οι Andrew A. Athens, Philip Christopher, Andrew E. Manatos, Panikos Papanicolaou, Nikos Mouyiaris, George J. Tsunis, Tasos D. Zambas, Endy Zemenides, Dr. Nicolaos Alexopoulos, Zenon Christodoulou, George Dovellos. Είναι εκείνοι οι άνθρωποι που σε συνεννόηση με τους Andrew & Mike Manatos τρέχουν ανά πάσα στιγμή στην Γερουσία και στο Κογκρέσο για να εξασφαλίσουν την υποστήριξη μέσω ψηφισμάτων που φροντίζουν να υιοθετηθούν και να υπογραφούν από μια σειρά ΕλληνοΑμερικανούς αλλά και Αμερικανούς που στηρίζουν τα Ελληνικά, Κυπριακά και τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Γερουσία και στο Κογκρέσο. Κάθε ψήφισμα για να υιοθετηθεί απαιτεί μια μακρόχρονη διαδικασία και έξοδα προκειμένου να ενημερωθούν επαρκώς αλλά και να παρουσιαστούν οι δικές μας θέσεις. Χρόνος και χρήμα που διαθέτουν αυτοί οι άνθρωποι. Χρόνος ικανός να επιφέρει κόπωση και οπωσδήποτε φυσιολογική φθορά και άρα λιγότερη αποτελεσματικότητα. Οι ίδιες προσωπικότητες που κυριαρχούν στο προσκήνιο για περισότερο από 20 και κάποιοι 35 χρόνια και όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς στον σχετικό πίνακα με τους Ελληνικούς και Κυπριακούς οργανισμούς θα δει ότι τα πρόσωπα σε πολλούς οργανισμούς είναι κοινά...και εναλλάσσονται σε θέσεις και αξιώματα... Οργανισμοί που είτε έχουν πραγματική και συνεχή δραστηριότητα είτε απλώς αποτελούν «βιτρίνα» που κρύβει κάτι άλλο χωρίς καμία απολύτως δραστηριότητα...

Αξίζει να δούμε και να κρατείσετε στο αρχείο τους ανθρώπους με τους τίτλους και τα αξιώματα που κατέχουν όπως αυτοί αυτοπροσδιορίζονται..

Τα Πρόσωπα

phillip_christopher.pngΟι δυο πιο δραστήριοι και αποδεκτοί από την ομογένεια(Ελληνική και Κυπριακή Κοινότητα) είναι οι Κύπριοι πετυχημένοι επιχειρηματίες Πανίκος Παπανικόαλου, πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας και Φίλιππος Κρίστοφερ. Οι δυο άνθρωποι αυτοί αποτελούν την κινητήριο δύναμη του Ελληνισμού και της ηγετικής ομάδας του λεγόμενου Ελληνικού (στην πραγματικότητα Κυπριακού) Lobby. Είναι εκείνα τα πρόσωπα που θα μιλήσει μαζί τους η εκάστοτε ηγεσία του υπουργείο των εξωτερικών της Ελλάδος και της Κύπρου και δεν θα διστάσει να τους ζητήσει κάποια «εξυπηρέτηση» για κάποιο ραντεβού με ανώτατα κλιμάκια της Αμερικανικής ηγεσίας. Είναι οι άνθρωποι που σηκώνουν το τηλέφωνο και μπορούν να μιλήσουνε με Αμερικανούς γερουσιαστές, βουλευτές αλλά πολλές φορές είναι τα πρόσωπα που άμμεσα έρχονται τετατ ακόμα και με τον εκάσοτε Αμερικανό πρόεδρο.Δεν διστάζουν να πουν τα πράγματα με το όνομα τους...

panikos_papanikolaou.pngΟι επικριτές τους αυτό που αβσάνιστα τους καταλογίζουν είναι ότι πολλές φορές μονοπωλούν τις εξελίξεις και άλλες τόσες προηγούνται ή προπορεύονται άλλων κυρίως Ελλήνων(Ελλαδιτών) που θέλουν να εργαστούν αλλά τελικά δεν το καταφέρουν τουλάχιστον με επιτυχία. Μυστικό της επιτυχίας τους; Διαθέτουν το χρήμα εκεί που ξέρουν πως θα επιρεάσει τις εξελίξεις για αυτό και δεν διαστάζουν να χρηματοδοτήσουν προεκλογικές εκστρατείες Αμερικανών και των δυο κομμάτων αρκεί αποδεδειγμένα να έχουν ταχθεί υπέρ των Ελληνικών και Κυπριακών ζητημάτων.Και οι δυο είναι πετυχημένοι επιχειρηματιες με ισχυρότατες προσβάσεις και ακόμα ισχυρότερη επιρροή στον εκάστοτε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται πως είναι τα πρόσωπα εκείνα που πολλές φορές έχουν επιβάλλει τον πρόεδρο της αρεσκείας και της επιρροής τους. Υπήρξαν σθεναροί υποστηριχτές του αμείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου και τον στήριξαν σχεδόν σε όλες τις κρίσημες αποφάσεις τους.

Κατά τ άλλα οι ηγέτες των διαφόρων οργανώσεων εν τάχει είναι οι εξής:

Andrew A. Athens, Chairman, National Coordinated Effort of Hellenes (CEH); National Chairman, United Hellenic American Congress (UHAC), Honorary President, World Council of Hellenes Abroad (SAE)

Philip Christopher, Vice Chair, National Coordinated Effort of Hellenes (CEH); President, International Coordinating Committee--Justice for Cyprus (PSEKA); President, Pancyprian Association of America

Andrew E. Manatos, President, National Coordinated Effort of Hellenes (CEH); Executive Board Member, UHAC and PSEKA

Panikos Papanicolaou, Supreme President, Cyprus Federation of America

Nikos Mouyiaris, Executive Vice President, Pancyprian Association of America

George J. Tsunis, Chairman/CEO Chartwell Hotels

Tasos D. Zambas, Alternate President, PSEKA; Chairman, Justice Committee, Cyprus Federation of America

Endy Zemenides, President, Hellenic American Leadership Council; Vice President, PSEKA

American Hellenic Council of California, President, Dr. Nicolaos Alexopoulos

Zenon Christodoulou, President. Greek-American Chamber of Commerce

George Dovellos, Board of Directors, United Hellenic American Congress

andrew_manatos___mike_manatos.png

"Manatos & Manatos"

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΜΠΙΣΤΕΣ...

Κυριάρχη, νόμιμη, και μοναδική «επίσημη δύναμη» (με βάση τους ομοσπονδιακούς νόμους των ΗΠΑ) στην Αμερικανική πρωτεύουσα(Ουάσιγκτον) είναι οι εταιρία «ΜΑΝΑΤΟΣ & ΜΑΝΑΤΟΣ». Οι Andrew & Mike Manatos, πατέρας και υιός, πρόεδρος και αντιπρόεδρος της ομώνυμης εταιρίας εμφανίζονται να είναι οι έλληνες λομπίστες που κάνουν Lobby για την Ελλάδα, την Κύπρο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και για τον εαυτό τους... Η εταιρία με βάση πάντα το «πόθεν έσχες» και αυτά που δηλώνει στις ειδικές φόρμες προς τα αρμόδια ομοσπονδιακά όργανα ανά τρίμηνο και στην γραμματεία της Γερουσίας, που εν τω μεταξύ δημοσιοποιεί η αρμόδια αμερικανική υπηρεσία της στο διαδίκτυο, εμφανίζεται να εκπροσωπεί συγκεκριμένους ΕλληνοΑμερικανικούς και ΚύπροόΑμερικανικούς οργανισμούς. Οι οργανισμοί αυτοί ανά έτος διαφοροποιούνται αλλά ως επί το πλείστον είναι οι: THE NATIONAL COORDINATED EFFORT OF HELLENES (CEH) Συντονιστική Προσπάθεια Ελλήνων, ΠΣΕΚΑ- Παγκόσμια Συντονιστική επιτροπή Κυπριακού Αγώνα, Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής, The Hellenic-American Heritage Council (HAHC), GREEK AMERICAN POLITICAL ACTION COMMITTEE (GREEKPAC), AHEPA, UNITED HELLENIC AMERICAN CONGRESS, Hellenic American Leadership Council και οι άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου(Archons of the Ecumenical Patriarchate)

Βασικοί χρηματοδότες επισήμως εμφανίζονται να είναι τα πρόσωπα που ηγούνται αυτών των οργανισμών που προαναφέραμε και φυσικά ο γνωστός Άγγελος Τσακόπουλος της εταιρίας AKT Development ο οποίος φαίνεται να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη κάθε φορά που το απαιτούν οι ανάγκες, ενώ για τα θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου αυτοί που πληρώνουν είναι Αρχοντες (του Οικουμενικού Πατριαρχείου), ένας ανεξάρτητος οικονομικά ισχυρός οργανισμός που χρηματοδοτεί το πνευματικό καθίδρυμα στην Κωνσταντινούπολη. Μια ματιά στον οικονομικό πίνακα με τα έσοδα και τους χρηματοδότες της εταιρίας που αποκαλύπτεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα είναι αρκετή για να δώσει ένα πρώτο στίγμα των επίσημων δραστηριοτήτων της εταιρίας "Manatos & Manatos". Ακόμα είναι η φορολογική αναφορά πεπραγμένων που καταθέτουν στην γραμματεία της γερουσίας και αποκαλύπτει για σήμερα πρώτη φορά το Greek American News Agency σε αυτή την «δήλωση» περιγράφονται όλες οι επίσημες δραστηριότητες της εταιρίας που κάνει lobby για λογαριασμό της Ελλάδας της Κύρπου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ακόμα πιο αποκαλυπτικός είναι ο πίνακας με τα οικονομικά στοιχεία της περιόδου 1998-2008 που φέρνει στο δως της δημοσιότητας για πρώτη φορά το περιοδικό ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Και εδώ αναλυτικά τα στοιχεία για το 2008 Τα στοιχεία που παρατίθενται είναι αυτά που επισήμως δηλώνονται... Από την εταιρία "Manatos & Manatos"


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Ο οιωνεί «ΗΓΕΤΗΣ» του Ελληνισμού της Αμερικής

Ο (εκάστοτε) Αρχιεπίσκοπος Αμερικής αναμφίβολα, επιφανειακά, συμβολικά αλλά και ουσιαστικά αποτελεί τον οιωνεί και εν δυνάμει ηγέτη της Ελληνικής (και Κυπριακής) κοινότητας στις ΗΠΑ. Τον άνθρωπο δηλαδή που επισήμως συνομιλεί εκ μέρους όλων αυτών των οργανισμών, παραγόντων, προσώπων και φορέων της Ελληνικής και Κυπριακής κοινότητας -που φαίνονται και στην έρευνα αυτή- με την επίσημη αμερικανική ηγεσία(Λευκό Οίκο) και State Department.

arch_iakovos_vstmnts_col_sm.jpgΤο πρόσωπο που συνέδεσε την παρουσία και το θρησκευτικό του αξίωμα αναμφίβολα με το Ελληνικό πολιτικό γίγνεσθαι ήταν ο μακαριστός (τελευταίος) Αρχιεπίσκοπος Βορείου κ Νοτίου Αμερικής Κυρός Ιάκωβος... ήταν εκείνη η πολιτική προσωπικότητα που συνέδεσε το όνομα της με την έννοια Lobby και Ελληνισμός. Ήταν ο άνθρωπος που ουσιαστικά ίδρυσε, και έχρισε την ηγετική ομάδα του Greek American Lobby -αρκετοί από τους οποίους βρίσκονται ακόμα στο προκήνιο- για την οποία το διεθνούς κύρους περιοδικό ΤΙΜΕ έγραφε στις 14 Ιουλίου του 1974 ότι το Ελληνικό και Κυπριακό «είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά λόμπι στην Ουάσιγκτον». Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος όμως ήταν ένα ανεξάντλητο βιβλίο που περικλείει μέσα του 35 χρόνων ιστορίας και γνώσης με πολλές φωτεινές αλλά και αρκετές σκοτεινές σελίδες...

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά...

Τα χρόνια που ο πανίσχυρος Ιάκωβος σήκωνε το τηλέφωνο για να επικοινωνήσει απευθείας με τον εκάστοτε Αμερικανό Προέδρο ή τον εκάστοτε Έλληνα Πρωθυπουργό παρήλθαν ανεπιστρεπτί...Σήμερα τίποτα δεν κινείται όπως πριν... Σήμερα ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος Αμερικής δεν έχει την ίδια δύναμη, ούτε την ίδια επιρροή, πολύ περισσότερο τον ίδιο σεβασμό και την ίδια δυναμική που απέπνεε ο παλαιο ποτέ Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Κυρός Ιάκωβος...Μικρή ανάσα και ελπίδα για κάτι διαφορετικό σε αυτή την ιδιότυπη ηγεσία του Ελληνισμού με τον θρησκευτικό και πολιτικό ηγέτη που εγκαθίδρυσε ο Αρχ. Ιάκωβος ήταν ο διάδοχος του Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων, ο οποίος αν και έμεινε στον Αρχ. θρόνο ελάχιστο χρόνο{1996-1999} εν τούτοις είχε καταφέρει να είναι αποδεκτός από το ισχυρό πολιτικό αμερικανικό γίγνεσθαι.. Το ίδιο αποδεκτός και από την Ελληνική και Κυπριακή ηγεσία... Δεν ήταν όμως αποδεκτός από τον προκάτοχο του Αρχ. Ιάκωβο που ζούσε ακόμα, το ίδιο μη αποδεκτός και από το πνευματικό ταίκνο(του) τον father Alex Καρλούτσο... έτσι άμα τη εκλογή του και την ανάρρησή του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Αμερικής άρχισε ένας ιδιότυπος λυσαλέος πόλεμος, τον οποίο συντόνιζε η οικογένεια του Father Alex Karloutsou και η οικογένεια του πανίσχυρου τότε George Stephanopoulos του οποίου η μητέρα ήταν επί χρόνια το δεξί χέρι του Αρχ. Ιακώβου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η Πρεσβυτέρα Νίκη Στεφανοπούλου με βασικό ιδεολογικό μοχλό πίεσης τον πατέρα του George Stefanopoulou τον father Robert Stefanopoulos προϊστάμενος στον ιστορικό καθεδρικό Ιερό ναό της Αγίας Τριάδας στο Manhattan.. Η άτυπη ηγετική αυτή ομάδα ιδρύθηκε λίγους μήνες μετά την εκλογή Σπυρίδωνα με μόνο στόχο την εκθρόνιση του. Εκείνη την περίοδο κάνει την εμφάνιση της και η περίεργη οργάνωση GOAL. Ήταν η ομάδα εκείνη και το διευθυντήριο αυτό που κατήυθυνε τον ανοικτό πόλεμο εναντίον του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα. Το αποκορύφωνα της διαμάχης αυτής, που βασικό στόχο είχε όχι μόνο τον εξωστρακισμό του «ανυπάκοου και ανυπόκτατου» Ιεράρχη, αλλά ουσιαστικά να τεθεί ταφόπλακα σε έναν πιο ελληνοκεντρικό Εθναρχικό ρόλο του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα καταδεικνύεται στο δημοσίευμα του περιοδικού TIME τον Αύγουστο του 1999. Δημοσίευμα που είχε την «σφραγίδα» της οικογένειας Στεφανόπουλου, αφού η μητέρα Πρεσβυτέρα Νίκη Στεφανοπούλου, είχε την μόνιμη κλειστή πολυετή και επτασφράγιστη σχέση με τα αμερικάνικα ΜΜΕ για λογαριασμό του γραφείο Τύπου της Αρχ. Αμερικής ενώ ο υιός George stefanopoulos εργαζόταν ακόμα ως προεδρικός σύμβουλος... Τελικά μετά από τρία χρόνια αδυσώπητο πόλεμο και πολυσέλιδα άρθρα στον Ελληνικό, Ομογενειακό και Αμερικάνικο Τύπο(στην πλειοψηφία τους) κατευθυνόμενα(και καλοπληρωμένα από άγνωστο..ταμείο μέχρι σήμερα) που έριχναν λάδι στην φωτιά κατάφερε το τελικό της χτύπημα στον Αρχ. Σπυρίδωνα εξαναγκάζοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο ουσιαστικά να τον «εκδιώξει» οδηγώντας τον σε παραίτηση τον Αύγουστο του 1996. Όλα αυτά και πολλά άλλα αναφέρονται σε δυο μοναδικά ιστορικής σημασίας βιβλία της συναδέλφου Ιουστίνης Φραγκούλη. Το πρώτο με τίτλο η ΜΟΝΑΞΙΑ ΕΝΟΣ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΥ και το δεύτερο η ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ περίεχουν το μεν πρώτο, τα τραγικά γεγονότα από εκλογής του μέχρι και την ημέρα που εξανάγκασαν τον Σπυρίδωνα σε παραίτηση παρά το γεγονός ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τέκνο του οποίου υπήρξε, τον είχε επιλέξει και θέλησε να τον επιβάλλει αλλά δεν τα κατάφερε, και το δευτερο εμπεριέχει κείμενα, εκθέσεις, αναφορές και ντοκουμέντα με την υπογραφή του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα... προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο... Ο Αρχ. Σπυρίδων παρά το σύντομο χρονικό διάστημα που βρέθηκε και στην ηγεσία του Ελληνικού Lobby, τα σαφή δείγματα που έδωσε με το πολιτικό του στίγμα ήταν ότι ήταν αποφασισμένος να διαδραματίσει και εθναρχικό ρόλο, συνεχίζοντας την παράδοση που είχε ανοίξει ο προκάτοχος του Ιάκωβος. Οι συναντήσεις του με τον Αμερικανό πρόεδρο αλλά και την Ελληνική Πολιτική ηγεσία{επί πρωθυπουργίας Σημίτη} έδειχναν άνθρωπο με αποφασιστικότητα. Θέληση. Δύναμη. Πυγμή. Άτομο που γνώριζε καλά την τέχνη της ρητορικής παρά το γεγονός ότι στην τέχνη της διπλωματίας ενδεχομένως να υστερούσε λόγω και των έντονων θρησκευτικών πεποιηθήσεων του ως καλογερομόνοχος καθώς ήταν, αλλά ωστόσο γνώριζε πώς να πείθει τον συνομιλιτή του. Παρά το σύντομο χρονικό διάστημα στον Αρχ. θρόνο της Αμερικής υπάρχουν πολλά γεγονότα που μαρτυρούν ότι αν συνέχιζε την ποιμαντορία στην ΕλληνοΟρθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής αλλά και στην ηγεσία στο λεγόμενο ελληνικό Lobby σίγουρα τα πράγματα θα ήταν κατά πολύ διαφορετικά... Και πάντως όχι όπως είναι σήμερα, τελματωμένα...

Το βασικό «λάθος» του Αρχ. Σπυρίδωνα είναι ότι από την μια τα έβαλε με οξύτητα με το 35ετες «κατεστημένο Ιακώβου» και την «ομάδα Μητσοτάκη» που βρίσκεται εντός των ΗΠΑ ισχυρή εξέφραζε και εκφράζει η ημερήσια εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας{με εκδότη τον Αντώνη Διαματάρη}, και από την άλλη-και αυτό είναι που του χρεώνουν όλοι- είναι ότι δεν δέχτηκε την «κηδεμονία» που ήθελε να του επιβάλλει ο ισχυρός ανήρ τότε της Ιεράς Αρχ. Αμερικής και σήμερα του Οικουμενικού Πατριαρχείου father Alex Karloutsos... Ετσι μοιραία άρχισε ο μεγάλος πόλεμος... ένας πόλεμος φθοράς, σήψης, κατασκευασμένων σκανδάλων, λάσπης και νεύρων που κράτησε τρία ολόκληρα χρόνια! Πόλεμος μέχρι τελικής πτώσης! Αδιαμφισβήτητος «νικητής» ο father Alex...

Η διαμάχη μεταξύ Σπυρίδωνα και father Alex Καρλούτσου δεν σταμάτησε ποτέ... Μάλιστα για τον Αρχ. Σπυρίδωνα έστω και μετά την εκδίωξη του, ενώ δικαιούτο σύνταξη όπως και ο προκάτοχος του{Κυρός Ιάκωβος} την οποία και ελάμβανε μέχρι θανάτου του, δεν ίσχυσε το ίδιο. Η Ιερά Αρχ. Αμερικής αρνούταν πεισματικά να του χορηγήσει την νόμιμη σύνταξη! Αποκαλυπτικό είναι το κείμενο της μηνύσεως που είχαν κάνει προ ετών οι υποστηριχτές του Αρχ. Σπυρίδωνα προκειμένου να δοθεί έστω κάποιο ποσοστό της συντάξεως αυτής στον πρώην Αμερικής... Το Greek American News Agency φέρει σήμερα στο φως της ευρύτερης δημοσιότητας το όντως αποκαλυπτικό κείμενο της μηνύσεως για την διεκδίκηση της νόμιμης συντάξεως του Αρχ. Σπυρίδωνα. Ιδού το σχετικό ντοκουμέντο! Μάλιστα η μήνυση στρέφεται κατά του νυν Αρχιεπισκόπου Δημητρίου. Ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδωνας ακόμα σχεδόν 10 χρόνια μετά την βίαιη και πρωτόγνωρη απομάκρυνση του από τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο ακριβώς διότι έμπαινε εμπόδιο και στα σχέδια υποβάθμισης του Εθναρχικού του ρόλου ως ηγέτης του Ελληνισμού, δεν έχει αποκατασταθεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής η οποία αν μπορούσε δεν θα έκανε καμία αναφορά στο πρόσωπο και την ποιμαντορία του...Χαρακτηριστικό δείγμα είναι η ιστοσελίδα με τους Αρχιεπισκόπους Αμερικής όπου στο όνομα του Σπυρίδωνα δεν υπάρχει link... σαν να μην υπήρξε ποτέ! Ωστόσο σύμφωνα με τα όσα θρυλούνται αλλά και όσα λέγονται δημοσίως πια χωρίς φόβο και πάθος μέσα από το στόμα του απλού Ομογενή ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων καταγράφηκε στην συνείδηση του κάθε Έλληνα της Αμερικής ως εκείνος ο Ιεράρχης που αν είχε την θέληση να κάνει πολλά για τον Ελληνισμό και τα εθνικά ζητήματα εν τούτοις δεν τον άφησαν...

Τον οξύ αλλά ειλικρινή, ανυπάκουο και ανυπόταχτο Αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα διαδέχτηκε τέλη του 1999 ο φαινομενικά ήρεμος, ήπιος, γλυκύς, πράος σε ηλικία 70 ετών ακαδημαϊκός και λόγιος Μακεδών στην καταγωγή Επίσκοπος Βρέσθενης Δημήτριος (Τρακατέλης) αδελφός του Ευρωβουλευτή της ΝΔ. Με την εκλογή και την ανάρρησή του στον θρόνο επήλθε ηρεμία. Τάξη. Ειρήνη στην πολύπαθη και ταραγμένη Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Η ήρεμη και ειρηνική 10ετης πορεία του στον θρόνο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής δίνει στον ιστορικό μελετητή όλα εκείνα τα στοιχεία για να τον συγκρίνει με τους δυο προκατατόχους του που έτσι και αλλιώς έγραψαν ιστορία στην ηγεσία του Ελληνικού Lobby.

Σήμερα δυστυχώς μοιραία ο Αρχ. Αμερικής είναι αναγκασμένος να υποκύπτει και να υπακούει στις προσταγές του πανίσχυρου κληρικού...

alex_karloutsos_o_isxyros_anir.png

Father Alex (karloutsos). Ο ΙΣΧΥΡΟΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΚΛΗΡΙΚΟΣ

Συνδετικός κρίσημος κρίκος όλων των δυνάμεων(Ελλάδος, Κύπρου και Φαναρίου) ένας κληρικός... Δεν θα μπορούσε να σταθεί οποιοδήποτε ρεπορτάζ αν δε γινόταν αναφορά στο όνομα του ή αν δεν χτυπούσε το κινητό σα δαιμονισμένο για να απαντά στις επίμονες κλήσεις όχι μόνο των δημοσιογράφων αλλά κυρίως των ανώτερων και ανώτατων παραγόντων της αμερικανικής ηγεσίας με τους οποίους είναι πάντα σε ανοιχτή γραμμή. Ο λόγος για τον γνωστό στους υψηλούς ηγετικούς κύκλους της Ουάσιγκτον, της Λευκωσίας, της Κωνσταντινούπολης και φυσικά της Αθήνας Father Alex karloutsos. Χωρίς υπερβολή πρόκειται για τον άνθρωπο κλειδί που ανοίγει (ή κλείνει) όλες τις πόρτες... Γέννημα, ανάθρεμα και χειροτονία του μακαριστού (πάλαι ποτέ και τελευταίου ) Αρχιεπισκόπου Βορείου κ Νοτίου Αμερικής κυρού Ιακώβου. Κατάγεται από τον νόμο Ηλείας και μαθήτευσε στην «σχολή Ιακώβου» όταν εκείνος ήταν πανίσχυρος κάνοντας τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή να λέει με εμπιστοσύνη «στην Αμερική έχουμε τον καλύτερο και ισχυρότερο πρεσβευτή! Τον Ιάκωβο». Ο Fr. Alex σήμερα είναι ο άνθρωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική και δεν γίνεται (σχεδόν) τίποτα αν δεν ερωτηθεί ο πανίσχυρος (ακόμα) κληρικός. Αν και το γραφείο είναι εντός της Ιεράς Αρχ. Αμερικής στο κτήριο της 79ης οδού στο Manhattan εν τούτοις είναι ίσως ο μοναδικός κληρικός που υπάγεται -δίνει απευθείας αναφορά- στον Οικουμενικό Πατριάρχη! Υπηρετεί σε μια από τις πλουσιότερες-αν όχι την πλουσιότερη- ενορία της Ν.Υ. αλλά διαρκώς βρίσκεται στην Ουάσιγκτον ή σε ένα αεροπλάνο προς κάθε κατεύθυνση. Είναι αυτό το πρόσωπο που κανονίζει τα πάντα -επίσημα και ανεπίσημα- στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο. Είναι αυτός ο άνθρωπος που αμέσως μετά την πτώση του πρώην Αρχ. Αμερικής Σπυρίδωνα ισχυροποιήθηκε και εδραιώθηκε ακόμα περισσότερο και είναι εκείνος που δίνει το τελικό «οκ» για κάθε κίνηση του εκάστοτε Αρχιεπίσκοπου Αμερικής. Πολλοί από τους λεγόμενους ηγέτες του ΕλληνοΚυπριακού Lobby αναγκαστικά συνομιλούν μαζί του, γιατί δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά...

Στις τελευταίες αμερικανικές εκλογές με αντιπάλους τους Τζον Μακέιν και Μπάρακ Ομπάμα, ο father Alex Καρλούτσος ήταν φανερά υποστηριχτής των Ρεμπουμπλικάνων εκνευρίζοντας πολλές φορές την ηγεσία του «lobby». Μάλιστα είχε φροντίσει ο ίδιος ο ΜακΚέειν προεκλογικά να επισκεφθεί τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής στο γραφείο στην ΝΥ, ενώ παράλληλα οι προσκείμενοι στον father Alex στην Κληρικολαϊκή του 2008 έφεραν σθεναρές αντιρρήσεις για την εμφάνιση του Μπάρακ Ομπάμα, τον οποίο είχαν φροντίσει να προσκαλέσουν οι κ. Πανίκος Παπανικολάου μέλος εκτός των άλλων αξιωμάτων που κατέχει και του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου μαζί με τον Φίλιππο Κρίστοφερ και την ομάδα των Ελλήνων υποστηρικτών του δημοκρατικού υποψήφιου. Τελικά παρά τις αντιρρήσεις και τις αντιδράσεις, ο Ομπάμα χαιρέτισε τους σύνεδρους με video χαιρετισμό και είδε από κοντά πολύ λίγους...τότε είχαν πει ότι δεν επέτρεπε το πρόγραμμα του αλλά η πραγματικότητα ήταν διαφορετική και έτσι βρέθηκε η λύση του δια video χαιρετισμού... Το παράδοξο με τον πανίσχυρο αυτό κληρικό είναι ότι ενώ ο ίδιος υποστήριξε ανοιχτά τον Ρεμπουμπλικάνο υποψήφιο, ο υιός Μιχάλης Καρλούτσος κάποια στιγμή μέσα στην προεκλογική δίνη βρέθηκε να συνεργάζεται με το στρατόπεδο της ομάδας των Ελλήνων υποστηριχτών του Ομπάμα... Για άγνωστους λόγους όμως πολύ σύντομα απομακρύνθηκε από το επιτελείο αυτό...

fralex-iakovos-reagan_-_copy.png Αν δεν ανάψει το πράσινο φως, και κυρίως αν δεν είναι παρών ο Father Alex... δεν κινείται τίποτα ούτε στο λεγόμενο ελληνικό Lobby... Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε φορά που γίνεται η καθιερωμένη τελετή στον Λευκό Οίκο για την ημέρα της εθνικής μας ανεξαρτησίας όπου ο εκάστοτε Αμερικανός υποδέχεται την ομάδα των λεγόμενων ηγετών του Ελληνισμού της Αμερικής -όπως το ίδιο πράττει και για άλλες εθνικές κοινότητες στις αντίστοιχες ημέρες κάθε κοινότητας- ο πρώτος που προσφωνεί πάντα είναι ο father Alex Karloutsos...

Πρόκειται για μια βαθιά πολιτική φυσιογνωμία με σαφή γνώση της υπεροχής και της αποτελεσματικότητας των προσβάσεων του. «... Γνώση που ενίοτε του χρεώνει από τρίτους μια αλλαζονική εκκοσμικευμένη συμπεριφορά που σίγουρα σίγουρα δεν συνάδει με το ιερό σχήμα που φέρει. Μοιάζει περισσότερο με διπλωμάτη του Βατικανού παρά με κληρικό της Ορθοδοξίας, ωστόσο στο γραφείο του δίπλα στις φωτογραφίες με τους ισχυρούς πλανήτη κάπου βρίσκεται και η εικόνα του ασκητή Αβά Σισώη τον οποίο δηλώνει ότι θαυμάζει μόνο που εκείνος έζησε στην έρημο του Σινά και ο Fr Alex ζει σε μια άλλη διάφορη καθημερινότητα ξένη προς τα ήθη και την ορθόδοξη νηπτική παράδοση... Κινείται με άνεση στο Λευκό Οίκο και είναι αυτός που πάντοτε προσφωνεί πρώτον ο εκάστοτε Αμερικανός Πρόεδρος με το μικρό του...Father Alex... Είναι ο άνθρωπος που επιβεβαιώνει εμπράκτως ότι Εκκλησία και πολιτική στην Δύση προχωρούσαν πάντα σε παράλληλους αλλά συχνά διασταυρούμενους δρόμους...» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει συχνά πυκνά για τον Fr Alex άνθρωπος που γνωρίζει και παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα πεπραγμένα...την δράση...το βίο και την πολιτεία του... (ίσως) όσο κανένας άλλος... Ο father Alex Karloutsos όμως είναι από μόνος του ένα προς το παρόν κλειστό κεφάλαιο στην πορεία της ιστορικής ηγεσίας του Ελληνισμού των ΗΠΑ του 20 και 21ου αιώνα. Ένα κεφάλαιο με πολλές σελίδες...

Αξίζει να τονιστεί πως η Ελληνική Κοινότητα είναι σχεδόν η μοναδική με αντίστοιχα την Ιρανική κοινότητα(και πολλές άλλες μικρές μουσουλμανικές κοινότητες) στις ΗΠΑ που ο ηγέτης και εκφραστής της είναι ένας θρησκευτικός ηγέτης.

Μέχρι στιγμής ουδείς επισήμως έχει αμφισβητήσει τον ρόλο του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου Αμερικής ως ηγέτη του Ελληνισμού, ηγεσία που αποδέχεται η Ελληνική και Κυπριακή κυβέρνηση...Η μοναδική φωνή που ακούστηκε εναντίον αυτού του μοντέλου εκπροσώπησης του Ελληνισμού είναι αυτή του απλού Έλληνα Ομογενή Μιχάλη Τραχανή ο οποίος σε αποκλειστική συνέντευξη του προς το GR.American News Agency τον Ιούλιο του 2008 είχε την τόλμη και την παρρησία να υψώσει την φωνή του και να πει ευθέως και ανοιχτά, δημοσίως αυτό που σκέφτονται πια στις ιδιωτικές και μυστικές συζητήσεις τους σχεδόν όλοι οι ομογενείς...

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Ποιές είναι όμως οι οργανώσεις που προωθούν τα εθνικά ζητήματα ή έστω προσπαθούν να ασκήσουν πιέσεις στα διάφορα κέντρα εξουσίας στην Ουάσιγκτον; Χωρίς να μπούμε στην ουσία του παραγόμενου και την αποτελεσματικότητα ή μη, του έργου από εκείνες τις οργανώσεις που διεκδικούν την εκπροσώπιση του Ελληνικού και Κυπριακού Ελληνισμού στις ΗΠΑ παρουσιάζουμε τις σημαντικότερες όπως αυτές έχουν καταγραφεί μέσα από την δράση και το έργο τους.


"Manatos
& Manatos"

Εταιρεία Λόμπι σύμφωνα με τον Αμερικανικό ομοσπονδιακό νόμο του 1995

110-81(Lobbying Disclosure Act of 1995) περί Lobby.

Έτος ίδρυσης: Δεν αναφέρεται

Δραστηριότητα: προώθηση ελληνικών, κυπριακών και ζητημάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Βουλή των Αντιπροσώπων και στην Γερουσία.

Ηγεσία: Andrew & Mike Manatos, πρόεδρος και Αντιπρόεδρος

Επικοινωνία: 1100 New Hampshire Avenue, N.W., Washington, D.C. 20037

Τηλ: (202) 393-7790, fax: (202) 628-0225

Manatos@manatos.comΑυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Ιστοσελίδα: Δεν υπάρχει

THE NATIONAL COORDINATED EFFORT OF HELLENES (CEH) Συντονιστική Προσπάθεια Ελλήνων

Νομικό status: ανεπισημος πολιτικός οργανισμός

Έτος ίδρυσης: Δεν αναφέρεται

Δραστηριότητα: αποτελεί έναν συνασπισμό όλων των ελληνικών και ελληνοκυπριακών ομάδων πίεσης για την προώθηση των εθνικών θεμάτων.

Ηγεσία: Andrew A. Athens, Philip Christopher, Andrew E. Manatos, Panikos Papanicolaou, Nikos Mouyiaris, George J. Tsunis, Tasos D. Zambas, Endy Zemenides, Dr. Nicolaos Alexopoulos, Zenon Christodoulou, George Dovellos.

Επικοινωνία: 1100 New Hampshire Avenue, N.W., Washington, D.C. 20037

Τηλ: (202) 393-7790, fax: (202) 628-0225

CoordinatedEffort@Manatos.comΑυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Ιστοσελίδα: Δεν υπάρχει

American Hellenic Institute (ΑΗΙ)

Έτος ίδρυσης: 1 Αυγούστου 1974

ahi_logo.gif Δραστηριότητα: αποτελεί ένα είδος Think Tank. Οργανώνει σε κλειστό κύκλο διαλέξεις για την προώθηση ελληνικών και κυπριακών θεμάτων.

Ηγεσία: Πρόεδρος Αλέκος Χαραλαμπίδης, εκτελεστικός διευθυντής, Νικ Λαρυγκάκης. Συμβουλευτική επιτροπή: Van Coufoudakis, Peter C. Pappas,Ted Spyropoulos, Kyriakos Y. Tsakopoulos.

Οι απόψεις του AHI συνοπτικά περιέχονται εδώ. Αξίζει κανείς να μελετήσει αυτό το 24σελιδο τεύχος. Θα βρει πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία... Στοιχεία που δείχνουν και με μια προσεκτική ανάγνωση αποκαλύπτουν ακόμα περισσότερα

Επικοινωνία: 1220 16th Street, NW

  • Washington, D.C. 20036
Tel. 202-785-8430 • Fax 202-785-5178

pr@ahiworld.orgΑυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Ιστοσελίδα: http://ahiworld.org/home.html

pseka-logo.jpg

ΠΣΕΚΑ- Παγκόσμια Συντονιστική επιτροπή Κυπριακού Αγώνα

Νομικό Στάτους: Δεν αναφέρεται. Αποτελεί έναν παγκόσμιο συντονιστικό οργανισμό για την επίλυση του Κυπριακού

Έτος ίδρυσης: 1975

Δραστηριότητα: άμεση προώθηση του κυπριακού ζητήματος με επιδίωξη μια βιώσιμη και δίκαιη λύση του.

Ηγεσία: Philip Christopher, πρόεδρος

Επικοινωνία: 23-15 31st Street, Astoria, New York 11105

Tηλ: 718-545-7202 | Fax 718-626-2061 | webmaster@pseka.netΑυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε |

Ιστοσελίδα: www.pseka.net

Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής

Νομικό Στάτους: Non Profit (Μη κερδοσκοπικός) δευτεροβάθμιος οργανισμός. Υπάγεται στο νόμο 501 C3 (απαγορεύεται να κάνει Lobbying). Εκπροσωπεί 28 κυπριακούς συλλόγους.

Έτος ίδρυσης: 1950

Δραστηριότητα: πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, αθλητικό και φιλανθρωπικό έργο, παράλληλα με την έμμεση προώθηση και προβολή του κυπριακού ζητήματος (απαγορεύεται από την νομο8εσία για τους Non profit)

Ηγεσία: Πανίκος Παπανικολάου, πρόεδρος

Επικοινωνία: cyprusfederation@aol.comΑυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε | Τηλ: 201-444-8237

Ιστοσελίδα: http://www.cyprusfederation.org/cyprusFederation/

The Hellenic-American Heritage Council (HAHC)

Νομικό Status: Non Profit (Μη κερδοσκοπικός) δευτεροβάθμιος οργανισμός. Υπάγεται στο νόμο 501 C3 (απαγορεύεται να κάνει Lobbying).

Έτος ίδρυσης: 1999

Δραστηριότητα: ενίσχυση των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων μέσω των αλληνοαμερικανικών εμπορικών, πολιτιστικών και αμυντικών δεσμών. Από το 2006, παρουσιάζει ύφεση στην δραστηριότητά του.

Ηγεσία: Μάικ Μανάτος

Επικοινωνία: 1100 New Hampshire Avenue, N.W., Washington, D.C. 20037

Τηλ: (202) 393-7790, fax: (202) 628-0225

Manatos@manatos.comΑυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Ιστοσελίδα: http://www.hahc.us/

GREEK AMERICAN POLITICAL ACTION COMMITTEE (GREEKPAC)

Νομικό Status: Δεν αναφέρεται

Έτος ίδρυσης: Δεν αναφέρεται

Δραστηριότητα: Η επίσημη ιστοσελίδα αναφέρει ότι ο εν λόγω οργανισμός υποστηρίζει τους ελληνοαμερικανούς στο Κογκρέσο, αλλά και όλους όσους υποστηρίζους τα ελληνικά θέματα, και ενισχύει όσους ελληνοαμερικανούς ή ελληνικής καταγωγής πολιτικούς διεκδικούν μια θέση στο Κογκρέσο. ωστόσο στο ενεργητικό του δεν καταγράφεται ιδιαίτερη δράση

Ηγεσία: Επίτιμοι πρόεδροι Άλεξ Σπανός Γ. Μπεχράκης. Νικ Λαρυγκάκης, πρόεδρος

Επικοινωνία: GreekPAC

P.O. Box 1263

Alexandria, VA 22313

Ιστοσελίδα: http://www.greekamericanpac.com/

American Hellenic Council of California

Νομικό Status: Ανεξάρτητος πολιτικός οργανισμός.

Έτος ίδρυσης: 1974

Δραστηριότητα: προώθηση ελληνικών θεμάτων στο Κογκρέσο- στήριξη ελληνο-αμερικανών πολιτικών ή πολιτικών που στηρίζουν τα ελληνικά θέματα.

Ηγεσία: Δρ. Νικ. Αλεξόπουλος πρόεδρος, Συμβουλευτική Επιτροπή: Φιλ Αγγελίδης, Μάικ Δουκάκης, Ανδρέας Κυπριανίδης, Γ. Στεφανόπουλος, Χρ. Τομαράς.

Επικοινωνία: 8124 West Third Street Suite 200 • Los Angeles, CA 90048

τηλ: 323.651.3507 • info@americanhellenic.orgΑυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Ιστοσελίδα: http://www.americanhellenic.org/

AHEPA

Νομικό Status: Non Profit (Μη κερδοσκοπικός) δευτεροβάθμιος οργανισμός. Υπάγεται στο νόμο 501 C3 (απαγορεύεται να κάνει Lobbying).

Έτος ίδρυσης: 1922

Δραστηριότητα:. Προώθηση του Ελληνισμού, εκπαίδευσης, φιλανθρωπίας, κοινωνικής υπευθυνότητας.

Ηγεσία: Ike Gulas

Επικοινωνία: 1909 Q Street, Washington DC 20009

τηλ: 202-232-6300, Fax: 202-232-2140 • ahepa@ahepa.orgΑυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Ιστοσελίδα: http://www.ahepa.org/

UNITED HELLENIC AMERICAN CONGRESS
Νομικό Status: Non Profit (Μη κερδοσκοπικός) δευτεροβάθμιος οργανισμός. Υπάγεται στο νόμο 501 C3 (απαγορεύεται να κάνει Lobbying).

Έτος ίδρυσης: 1975

Δραστηριότητα: δεν αναφέρεται πουθενά. Εμφανίζεται να υπογράφει στην προσπάθεια προώθησης των ελληνικών και κυπριακών ζητημάτων.

Ηγεσία: Ανδρέας Άθενς

Επικοινωνία: 980 N MICHIGAN AVE STE 1210
CHICAGO, IL 60611-4523

Ιστοσελίδα: www.unitedhellenic.org ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Hellenic American Leadership Council

Νομικό Status: Non Profit (Μη κερδοσκοπικός) δευτεροβάθμιος οργανισμός. Υπάγεται στο νόμο 501 C3 (απαγορεύεται να κάνει Lobbying).

Έτος ίδρυσης: δεν αναφέρεται

Δραστηριότητα:. Προώθηση του Ελληνισμού, ενίσχυση των δεσμών με την γενέτειρα, αναζήτηση νέων ηγετών από την ελληνοαμερικανική κοινότητα.

Ηγεσία: George Chiampas, πρόεδρος

Tom A. Skallas, εκτελεστικός αντιπρόεδρος

Επικοινωνία: -

Ιστοσελίδα: http://www.hellenicleaders.com

Παμμακεδονική Ένωση

Νομικό Status: Non Profit (Μη κερδοσκοπικός) δευτεροβάθμιος οργανισμός. Υπάγεται στο νόμο 501 C3 (απαγορεύεται να κάνει Lobbying).

Έτος ίδρυσης: 1947

Δραστηριότητα: Έντονη για το Σκοπιανό. Επιστολές. Διαμαρτυρίες. Ημερίδες. Διαλέξεις. Συνέδρια. Πολιτιστικές δραστηριότητες.

Ηγεσία: Νίνα Γκατζούλη, πρόεδρος

Επικοινωνία: 149-14 14th Street, Whitestone, NY 11357

Τηλ: 718-747-0488, Φαξ: 718-749-0489

Ιστοσελίδα: http://www.panmacedonian.info

Το Hellenic Caucus

To 1996, η δημοκρατική βουλευτής Carolyn B. Maloney της Νέας Υόρκης και ο πρώην ρεπουμπλικάνος ελληνοαμερικάνος βουλευτής Michael Bilirakis από την Φλόριδα, δημιούργησαν την κοινοβουλευτική ομάδα για τα ελληνικά ζητήματα, με σκοπό την ενίσχυση και την βελτίωση των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων. H συμβολή τους είναι καθοριστική στην προώθηση και ψήφιση ψυφισμάτων στην Βουλή των αντιπροσώπων αλλά και την Γερουσία. Σε αυτή την ομάδα Αμερικανών πολιτικών απευθύνοται οι Ελληνικής και Κυπριακής καταγωγής λονμπίστες που δρουν στην Ουάσιγκτον για λογαρισμό Ελλάδας και Κύπρου. Σήμερα την ομάδα απαρτίζουν οι κάτωθι 138 βουλευτές, με εκπροσώπους την δημοκρατική Carolyn B. Maloney και τον ρεπουμπλικάνο Gus Bilirakis (γιο του πρώην βουλευτή Mike Bilirakis).

1. Ackerman, Gary (D-NY)

2. Altmire, Jason (D-PA)

3. Andrews, Robert (D-NJ)

4. Bachus, Spencer (R-AL)

5. Baird, Brian (D-WA)

6. Baldwin, Tammy (D-WI)

7. Bean, Melissa (D-IL)

8. Becerra, Xavier (D-CA)

9. Berkley, Shelley (D-NV)

10. Berman, Howard (D-CA)

11. Bilirakis, Gus M. (R-FL)

12. Blumenauer, Earl (D-OR)

13. Brown, Henry (R-SC)

14. Calvert, Ken (R-CA)

15. Cao, Anh “Joseph” (R-LA)

16. Capito, Shelley Moore (R-WV)

17. Capps, Lois (D-CA)

18. Capuano, Michael (D-MA)

19. Cardoza, Dennis (D-CA)

20. Carnahan, Russ (D-MO)

21. Carter, John (R-TX)

22. Chandler, Ben (D-KY)

23. Clay, Wm. Lacy (D-MO)

24. Conyers, John (D-MI)

25. Costa, Jim (D-CA)

26. Crenshaw, Ander (R-FL)

27. Crowley, Joseph (D-NY)

28. Davis, Danny (D-IL)

29. Davis, Susan (D-CA)

30. Diaz-Balart, Lincoln (R-FL)

31. Diaz-Balart, Mario (R-FL)

32. Doggett, Lloyd (D-TX)

33. Doyle, Michael (D-PA)

34. Dreier, David (R-CA)

35. Duncan, John J. (R-TN)

36. Engel, Eliot (D-NY)

37. Eshoo, Anna (D-CA)

38. Filner, Bob (D-CA)

39. Forbes, Randy (R-VA)

40. Foxx, Virginia (R-NC)

41. Frank, Barney (D-MA)

42. Franks, Trent (R-AZ)

43. Garrett, Scott (R-NJ)

44. Gingrey, Phil (R-GA)

45. Granger, Kay (R-TX)

46. Green, Gene (D-TX)

47. Gutierrez, Luis (D-IL)

48. Harman, Jane (D-CA)

49. Hastings, Alcee (D-FL)

50. Hinchey, Maurice (D-NY)

51. Hinojosa, Ruben (D-TX)

52. Hodes, Paul (D-NH)

53. Holden, Tim (D-PA)

54. Holt, Rush (D-NJ)

55. Honda, Mike (D-CA)

56. Inglis, Bob (R-SC)

57. Israel, Steve (D-NY)

58. Jackson, Jr., Jesse (D-IL)

59. Johnson, Eddie Bernice (D-TX)

60. Kaptur, Marcy (D-OH)

61. Kennedy, Patrick (D-RI)

62. King, Peter (R-NY)

63. Kirk, Mark S. (R-IL)

64. Kosmas, Suzanne (D-FL)

65. Kucinich, Dennis (D-OH)

66. Langevin, James (D-RI)

67. Lee, Barbara (D-CA)

68. Levin, Sander (D-MI)

69. Lewis, Jerry (R-CA)

70. Lewis, John (D-GA)

71. Lipinski, Dan (D-IL)

72. LoBiondo, Frank (R-NJ)

73. Lofgren, Zoe (D-CA)

74. Lowey, Nita (D-NY)

75. Maloney, Carolyn B. (D-NY)

76. Manzullo, Donald (R-IL)

77. Markey, Edward (D-MA)

78. Matheson, Jim (D-UT)

79. McCarthy, Carolyn (D-NY)

80. McCotter, Thaddeus (R-MI)

81. McDermott, Jim (D-WA)

82. McGovern, James (D-MA)

83. McIntyre, Mike (D-NC)

84. McMahon, Michael (D-NY)

85. Meeks, Gregory (D-NY)

86. Miller, Gary (R-CA)

87. Moore, Dennis (D-KS)

88. Moran, Jim (D-VA)

89. Murphy, Tim (R-PA)

90. Myrick, Sue (R-NC)

91. Nadler, Jerrold (D-NY)

92. Napolitano, Grace (D-CA)

93. Norton, Eleanor Holmes (D-DC)

94. Pallone, Frank (D-NJ)

95. Pascrell, Bill (D-NJ)

96. Payne, Donald (D-NJ)

97. Pelosi, Nancy (D-CA)

98. Radanovich, George (R-CA)

99. Rangel, Charles (D-NY)

100. Roskam, Peter (R-IL)

101. Ros-Lehtinen, Ileana (R-FL)

102. Ross, Mike (D-AR)

103. Rothman, Steven (D-NJ)

104. Roybal-Allard, Lucille (D-CA)

105. Royce, Edward (R-CA)

106. Rush, Bobby (D-IL)

107. Ryan, Tim (D-OH)

108. Sanchez, Linda (D-CA)

109. Sanchez, Loretta (D-CA)

110. Sarbanes, John P. (D-MD)

111. Schakowsky, Jan (D-IL)

112. Schiff, Adam (D-CA)

113. Schwartz, Allyson (D-PA)

114. Scott, Robert (D-VA)

115. Sestak, Joe (D-PA)

116. Sherman, Brad (D-CA)

117. Sires, Albio (D-NJ)

118. Slaughter, Louise (D-NY)

119. Space, Zachary T. (D-OH)

120. Spratt, John (D-SC)

121. Stark, Fortney Pete (D-CA)

122. Stearns, Cliff (R-FL)

123. Sullivan, John (R-OK)

124. Tanner, John (D-TN)

125. Terry, Lee (R-NE)

126. Tierney, John (D-MA)

127. Titus, Dina (D-NV)

128. Tsongas, Niki (D-MA)

129. Van Hollen, Chris (D-MD)

130. Visclosky, Peter (D-IN)

131. Wamp, Zack (R-TN)

132. Watson, Diane (D-CA)

133. Waxman, Henry (D-CA)

134. Weiner, Anthony (D-NY)

135. Wexler, Robert (D-FL)

136. Whitfield, Edward (R-KY)

137. Wilson, Joe (R-SC)

138. Woolsey, Lynn (D-CA)



...Και τώρα ΔΙΑΒΑΣΤΕ μέσα από σχετικό προηγούμενο ρεπορτάζ πως αντίστοιχα κινείται με σχέδιο, στρατηγική το πολύ καλά και επαγγελματικά οργανωμένο ολιγομελές και ολιγόπροσωπο Τουρκικό Lobby.

ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΓΚΥΡΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ "ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ"(τεύχος Αυγούστου 2009). Την έρευνα στο περιοδικό υπογράφει η συνάδελφος και υπεύθυνη διεθνών θεμάτων του Greek American News Agency Δέσποινα Συριοπούλου

Η δημοσιογραφική έρευνα συνεχίζεται...

ΜΕΡΟΣ Β: Ο «οργανωμένος Ελληνισμός»

Greek American News Agency

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου