Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

«Xυδαία και χαζή» η Χίλαρι



«Χυδαία και χαζή» αποκάλεσαν Βορειοκορεάτες διπλωμάτες σε επίσημες δηλώσεις τους την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, η οποία μερικές μέρες πιο πριν είχε παραλληλίσει τη στάση της Βόρειας Κορέας στο θέμα του πυρηνικού της προγράμματος με τη «συμπεριφορά απείθαρχου παιδιού ή επιθετικού εφήβου, που το μόνο που θέλει είναι να τραβήξει την προσοχή».

Η διπλωματία με όρους δημοτικού σχολείου για ένα από τα θέματα που εδώ και αρκετά χρόνια απασχολεί τη διεθνή κοινότητα, δεν περιορίζεται απλά σε αυτές τις δύο δηλώσεις. Και η βορειοκορεάτικη διπλωματία, αλλά και η Χίλαρι Κλίντον επέκτειναν αυτόν το... γόνιμο διάλογο και με άλλους ευφάνταστους χαρακτηρισμούς.

Συγκεκριμένα η Χίλαρι Κλίντον από τα νησιά Πουκέ της Ταϊλάνδης, όπου παρευρέθη για τη σύνοδο της Συνεργασίας Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), κατηγόρησε τη Βόρεια Κορέα ότι... «δεν έχει φίλους»!

Από την πλευρά του εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας δήλωσε ότι: «Δεν μπορούμε παρά να θεωρήσουμε την κυρία Κλίντον ως φαιδρή που της αρέσει να χρησιμοποιεί τέτοια ρητορική. Μερικές φορές θυμίζει μαθητριούλα δημοτικού και κάποιες άλλες φορές συνταξιούχο που βγαίνει για να ψωνίσει»!

Πέρα όμως από την ανταλλαγή... φιλοφρονήσεων, η Χίλαρι Κλίντον στις δηλώσεις της κάλεσε εκ νέου τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου, παραθέτοντας μάλιστα μια σειρά από κίνητρα. Συγκεκριμένα προσέφερε στη Βόρεια Κορέα «ισότητα στις διμερείς σχέσεις, ειρηνευτική συνθήκη και βοήθεια στους τομείς της ενέργειας και της οικονομίας».

«ΕΧΟΥΜΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΟΜΠΑΜΑ»

«Κοίτα, σε χρειάζομαι και πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να έχουμε μια εξαιρετική σχέση». Αυτά τα λόγια θα μπορούσαν να ακούγονται σε κάποια αισθηματική κομεντί, όμως όπως αποκάλυψε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ήταν τα λόγια με τα οποία ο Μπαράκ Ομπάμα μετά την εκλογή του έπεισε την κύρια εχθρό του στην προεκλογική εκστρατεία των τελευταίων αμερικανικών προεδρικών εκλογών να αναλάβει τα καθήκοντά της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ!

Οπως έσπευσε να συμπληρώσει η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, «Μου έδωσε όσα ήθελα για να κάνω τη δουλειά που ήθελε να κάνω. Η σχέση μας είναι εξαιρετική και είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσα να ελπίζω».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου