Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Νέα τουρκική πρόκληση μέσα στο λιμάνι της Καλύμνου

Μία ακόμη περίπτωση του "Μάλτα γιόκ"

ή δοκιμή αντανακλαστικών σε εισβολή;

Τουρκική ακταιωρός, από αυτές που περιπολούν μόνιμα στην οριογραμμή των Ιμίων, έκοβε βόλτες 2 μίλια έξω από το λιμάνι της Καλύμνου με ελιγμούς και φουλ τις μηχανές της!
Αμέσως, οι κάτοικοι του νησιού, ειδοποίησαν το τοπικό Λιμεναρχείο, περιπολικό σκάφος του οποίου σχεδόν αμέσως πλεύρισε τον Τούρκο εισβολέα και τον ανάγκασε να επιστρέψει «με την ουρά στα σκέλια» στα δικά του χωρικά ύδατα. Να θυμίσουμε πως η απόσταση ανάμεσα στην Κάλυμνο και την Τουρκία είναι ελάχιστη και όπως συνηθίζουν να λένε οι κάτοικοι του νησιού, «είναι ένα τσιγάρο δρόμος».
Προχθές το πρωί, λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά των Ιμίων και σε χρονική στιγμή κατά την οποία δεν υπήρχε κανένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος ή κάποιο πλοίο του πολεμικού μας ναυτικού, εισήλθε με μεγάλη ταχύτητα μία τουρκική ακταιωρός, με την τουρκική σημαία να κυματίζει στην πρύμνη της και με το πλήρωμά της σε πλήρη οπλική εξάρτυση να στέκεται στις κουπαστές και μπροστά από τη γέφυρα.
Η είσοδος της ακταιωρού στα Ελληνικά χωρικά ύδατα δεν έγινε αντιληπτή από κανέναν (ούτε από τα στρατιωτικά φυλάκια ου νησιού), λόγω της υπερβολικής ταχύτητας που είχε αναπτύξει, με αποτέλεσμα περίπου στις 9.15 το πρωί να πλέει περίπου 2 μίλια από την είσοδο του λιμανιού του ακριτικού νησιού της Καλύμνου, ενώ από την πλεύση και τους ελιγμούς του κυβερνήτη της έδειχνε καθαρά πως πραγματοποιούσε μία καλοσχεδιασμένη και προμελετημένη παραβίαση – πρόκληση των Ελληνικών χωρικών υδάτων.
Στο γύρισμα όμως της ακταιωρού προς το λιμάνι, έγινε αντιληπτή από κάποιους με αποτέλεσμα μέσα σε ελάχιστα λεπτά της ώρας το περιπολικό του Λιμενικού Σώματος (το οποίο κινείται πάντα επανδρωμένο με τους ίδιους λιμενικούς λόγω ελλείψεως διπλού πληρώματος) να καταπλεύσει στην πορεία της τουρκικής ακταιωρού ξεκινώντας τη διαδικασία επικοινωνίας μέσω του VHF ασυρμάτου με ταυτόχρονους ελιγμούς απομάκρυνσης του τουρκικού σκάφους.
Ο Έλληνας λιμενικός κυβερνήτης άκουσε έκπληκτος τον Τούρκο κυβερνήτη να του ζητά συγνώμη, να αναφέρεται σε λάθος ρότας και να στρέφει άμεσα την πλώρη του προς την Τουρκία με τις μηχανές στο φουλ. Φυσικά, την Τουρκική ακταιωρό συνόδεψε μέχρι την οριογραμμή των Ιμίων το σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού, προκειμένου να βεβαιωθεί για την αποχώρηση των Τούρκων από τα Ελληνικά χωρικά ύδατα.
Λίγη ώρα αργότερα, την ίδια έκπληξη δοκίμασε και ο ανώτερος αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του στο αρχηγείο της Τουρκικής ακτοφυλακής προκειμένου να καταθέσει την επίσημη διαμαρτυρία του. Από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής άκουσε να του ζητάνε συγνώμη εκ μέρους του αρχηγού του Τουρκικού Λιμενικού Σώματος ο οποίος έλειπε σε άδεια, η οποία συγνώμη συνοδευόταν από εκφράσεις λύπης και αιτήσεις κατανόησης για την αβλαβή αυτή διέλευση της τουρκικής ακταιωρού από τα Ελληνικά ύδατα.
Να σημειωθεί πως για την τουρκική πρόκληση που πραγματοποιήθηκε έξω από την Κάλυμνο και εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας μέχρι αργά προχθές το βράδυ δήλωνε απόλυτη άγνοια για την ύπαρξη του περιστατικού.
Τι έγινε λοιπόν έξω από την Κάλυμνο; Για ποιόν λόγο έφυγε τόσο πολύ από την πορεία του ο Τούρκος κυβερνήτης έχοντας το πλήρωμά του έτοιμο για «μάχη»; Πώς μπορεί να εξηγηθεί η είσοδος της Τουρκικής ακταιωρού η οποία κατάφερε και διέφυγε της προσοχής ακόμη και των στρατιωτικών παρατηρητηρίων; Τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο για την άμυνα του συγκεκριμένου νησιού; Επρόκειτο για απλό λάθος ή για δοκιμή μίας διαφορετικής εισόδου; Η απόσταση του συγκεκριμένου νησιού από τα τουρκικά παράλια δημιουργεί κινδύνους άμεσου εντοπισμού και έγκαιρης αναχαίτισης οποιασδήποτε μελλοντικής παρόμοιας λανθασμένης εισόδου τουρκικού πλοιαρίου; Η ταχύτητα προσέγγισης της τουρκικής ακταιωρού πόσο μπορεί να προβληματίσει για την κατάλληλη απάντηση από ένα Ελληνικό πλήρωμα που δεν μπορεί να ξεκουραστεί κατάλληλα, να αναπληρωθεί και να μπορεί να δίνει το μέγιστο της απόδοσής του στην φύλαξη των Ελληνικών χωρικών υδάτων; Σε ποια κατάσταση βρέθηκε ο στρατιωτικός σχεδιασμός άμυνας της Καλύμνου από την συγκεκριμένη αιφνιδιαστική ενέργεια η οποία κατάφερε και διέφυγε της προσοχής των Ελληνικών στρατιωτικών παρατηρητηρίων;
Οι απαντήσεις που οφείλει να δώσουν τόσο το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας όσο και το Γενικό Επιτελείο Στρατού προς τους Έλληνες πολίτες (και ιδιαίτερα προς τους μονίμους κατοίκους της Καλύμνου) οφείλουν να είναι άμεσες και ειλικρινείς, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο το ανθρώπινο δυναμικό που ασχολείται με την αποτροπή παρόμοιων «εισόδων» στα Ελληνικά χωρικά ύδατα με εμπλουτισμό σύγχρονων αποτρεπτικών μέσων.
Ελπίζουμε, απλά, να μην επρόκειτο για μία «πρόβα τζενεράλε» κάποιας μελλοντικής αιφνιδιαστικής «επίσκεψης» τουρκικής μονάδας καταδρομών…

Kostasxan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου