Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Η Άγκυρα προετοιμάζει επεισόδιο στο Αιγαίο μέχρι τον Δεκεπενταύγουστο;

Πιέζουν αλλά δεν θα τολμήσουν...

OΙ ΝΑΤΟϊκοί σχεδιασμοί για μία ακόμα φορά βλάπτουν την Ελλάδα, αφού ο «εχθρός» προέρχεται μέσα από την ίδια τη Συμμαχία. Μπορεί ο Καραμανλής να ετοιμάζεται για ανασχηματισμό στις 25 Αυγούστου, οι Τούρκοι όμως ετοιμάζουν επεισόδια στο Αιγαίο έως τον Δεκαπενταύγουστο.
Η μελέτη αξιολόγησης της τουρκικής απειλής, που ζήτησε ο πρωθυπουργός από τα αρμόδια υπουργεία, δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης. Όλες οι κινήσεις της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας τον τελευταίο μήνα είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και αποβλέπουν στην πρόκληση επεισοδίου.
Δοκιμάζουν τα νεύρα και τις αντοχές της ελληνικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας σε μια στιγμή που στην Ελλάδα υπάρχει ένα κακό πολιτικό κλίμα.
Kαλοβλέπουν την υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο
Απώτερος σκοπός, να αμφισβητηθεί το δικαίωμα του Καστελόριζου να έχει υφαλοκρηπίδα και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ. Τα δύο τελευταία χρόνια η Aγκυρα επιμένει σε έρευνες μέσα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Καστελόριζο και της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στην ίδια περιοχή. Η Τουρκία διενέργησε έρευνες και με ένα νορβηγικό σκάφος, αλλά και με δικό της σκάφος, ενώ απειλεί συνεχώς με νέες έρευνες στην ίδια περιοχή.
Για να γίνει αυτό, η Aγκυρα δοκιμάζει:
- Την πρόκληση επεισοδίου.
- Τη δημιουργία νέων Ιμίων.
- Τον εξαναγκασμό της Αθήνας να διαπραγματευθεί κυριαρχικά δικαιώματα, αν όχι κυριαρχία.
Την ίδια ώρα η Αθήνα κάνει τις στερεότυπες δηλώσεις περί παραβίασης των διεθνών κανόνων και συνθηκών. Όμως συνεχίζει το διάλογο με την Aγκυρα και σε διακρατικό επίπεδο αλλά και σε ΝΑΤΟϊκό.
Σε ΝΑΤΟϊκό επίπεδο συζητιέται η ενοποίηση του εναέριου χώρου του Αιγαίου. Υπήρξαν διήμερες συνομιλίες Αθήνας - Aγκυρας, υπό τον Αμερικανό διοικητή του στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη για τη διασύνδεση των ραντάρ ΝΑΤΟϊκού ενδιαφέροντος των δύο χωρών και τη διασύνδεση των εναέριων χώρων Ελλάδας - Τουρκίας για σκοπούς της Συμμαχίας. Για το θέμα των συνομιλιών υπό τον Αμερικανό πτέραρχο, ο κ. Αντώναρος δήλωσε: «Δεν έχουν καμία σχέση αυτές οι συζητήσεις με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο. Δεν είναι δε διμερείς, συμμετέχουν όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ». Βολική εξήγηση
Πραγματοποιήθηκε επίσης ο 42ος γύρος των λεγόμενων διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας για τα θέματα του Αιγαίου. Οι συνομιλίες κρατάνε εδώ και 7 χρόνια χωρίς κανένα αποτέλεσμα φυσικά.
Η υπουργός Εξωτερικών όμως ανέβαλε την επίσκεψή της στην Αγκυρα, όπως είναι φυσικό, μέσα σε ένα τόσο εχθρικό και πολεμικό περιβάλλον που δημιουργεί η τουρκική ηγεσία.
Την ίδια ώρα η Τουρκία αναβαθμίζει με κάθε τρόπο τις προκλήσεις με αποκορύφωμα τις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα εδάφη της ελληνικής επικράτειας―μιλάμε για κανονικό πόλεμο―ακόμα και πάνω από την Ικαρία.
Οι παραβιάσεις και παραβάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο και στο ελληνικό FIR αυξάνονται αριθμητικά και ποιοτικά. Υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος, πάνω από νησιά δηλαδή, διεισδύσεις όσο πιο βαθιά γίνεται στον ελληνικό εναέριο χώρο, πτήσεις σε περιοχές που δεν πετούσαν, συνεχείς ασκήσεις στην περιοχή του Αιγαίου.
ΟΙ ΝΑΤΟϊκοί σχεδιασμοί για μία ακόμα φορά βλάπτουν την Ελλάδα, αφού ο «εχθρός» προέρχεται μέσα από την ίδια τη Συμμαχία. Στο επίπεδο του ΝΑΤΟ η ενοποίηση του εναέριου ΝΑΤΟϊκού χώρου στο Αιγαίο υπό κοινή διοίκηση- είναι ένα βήμα υπέρ των τουρκικών διεκδικήσεων.
Πέρα από όλα αυτά, όμως, η Τουρκία δεν πρόκειται να τολμήσει οτιδήποτε άλλο πέρα από το να "τρίζει τα δόντια" της προς την Ελλάδα. Οι λόγοι φυσικά είναι πάρα πολλοί, αλλά ο ισχυρότερος είναι η αποτρεπτική ικανότητα της Ελλάδας και η στόχευση της Άγκυρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι τον Δεκέμβριο θα τεντώσει πάρα πολλές φορές το σχοινί και ίσως να υπάρξουν τραγικά ατυχήματα... Όμως, η "ουσία" στην "πολιτική της επόμενης ημέρας" απέναντι στην Ελλάδα από την πλευρά της Τουρκίας, θα αναπτυχθεί πλήρως από τις αρχές του 2010...

Kostasxan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου