Κυριακή, 9 Μαρτίου 2014

Υπόνοιες για εμπλοκή Ουιγούρων στην πτώση του Boeing…

Το σενάριο της τρομοκρατικής ενέργειας εναντίον του αεροπλάνου των Αερογραμμών της Μαλαισίας, διατηρείται “ζωντανό” τις τελευταίες ώρες από διάφορες πηγές με γνώση των μέχρι στιγμής δεδομένων. Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι οι έρευνες επικεντρώνονται στην πιθανότητα το Μπόινγκ να διαλύθηκε εν πτήσει.
Η πηγή του βρετανικού πρακτορείου δήλωσε ότι «το γεγονός ότι δεν
καταφέραμε να βρούμε συντρίμμια μέχρι τώρα, φαίνεται να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το αεροπλάνο ενδεχομένως να διαλύθηκε στα 35.000 πόδια”.
Σύμφωνα με την πηγή, «αν το αεροπλάνο είχε καταπέσει ανέπαφο στη θάλασσα από αυτό το ύψος και διαλυόταν κατά την πρόσκρουσή του στην επιφάνεια της θάλασσας, τα σωστικά συνεργεία θα είχαν εντοπίσει συγκεντρωμένα κάποια συντρίμμια».
Απαντώντας στο ερώτημα του Reuters αν υπάρχει πιθανότητα να σημειώθηκε έκρηξη στο αεροσκάφος, ο ίδιος αξιωματούχος απάντησε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις δολιοφθοράς και ότι το Μπόινγκ θα μπορούσε να έχει διαλυθεί εξαιτίας μηχανικής βλάβης.
Η αμερικανική κυβέρνηση έστειλε στην Κουάλα Λουμπούρ ομάδα πρακτόρων του FBI, που ασχολούνται με την καταπόλεμηση της διεθνούς τρομοκρατίας και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών για να λάβουν μέρος στις έρευνες για τα αίτια εξαφάνισης του αεροπλάνου των Αερογραμμών της Μαλαισίας.
Οι Αμερικανοί, αν και ιδιαίτερα προσεκτικοί στα σχόλια τους, μιλούν για γεγονότα που πρέπει άμεσα να ερευνηθούν:
Πρώτον: Δύο επιβάτες αποδεδειγμένα ταξίδευσαν με κλεμένα διαβατήρια υπηκόων της Ιταλίας και της Αυστρίας. Δύο άλλοι, φέρονται να ταξίδευσαν επίσης με κλεμμένα διαβατήρια της Ουκρανίας. Τουλάχιστον οι δύο πρώτοι αγόρασαν ταυτόχρονα τα εισιτήριά τους από αεροπορική εταιρεία της Κίνας χρησιμοποιώντας ταξιδιωτική εταιρεία με έδρα παραλιακή πόλη της Ταϊλάνδης.
Το άλλο γεγονός που προβληματίζει πολύ είναι το γεγονός ότι δεν βρέθηκε ακόμα ούτε ένα μικρό κομμάτι του αεροπλάνου.
Το τρίτο γεγονός που προβληματίζει τους Αμερικανούς ερευνητές είναι η επίσημη παραδοχή της αεροπορικής εταιρείας ότι δεν έρεύνησε –ως όφειλε- τη νομιμότητα των διαβατηρίων των επιβατών πριν από την πτήση. Οι αρχές έχουν βίντεο με τα πρόσωπα των δύο επιβατών που χρησιμοποίησαν τα διαβατήρια πολιτών της Αυστρίας και της Ιταλίας.
Ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τόνι Μπλίκεν δήλωσε στο CNN, ότι οι πληροφορίες σίγουρα εγείρουν ερωτήματα και ανησυχίες και γι ‘αυτό ακριβώς το λόγο τις ερευνούμε. Αλλά αυτή τη στιγμή, θα ήταν πρόωρο να προβούμε σε εικασίες. Εμείς απλά δεν έχουν ακόμα τα πραγματικά περιστατικά».
Ο σύμβουλος του Προέδρου Ομπάμα πρόσθεσε ότι οι σκέψεις μας είναι με τους ανθρώπους που έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα σε αυτό το ατύχημα. Υπήρχαν τρεις Αμερικανό πολίτες στο αεροπλάνο, πολλοί Κινέζοι, και άλλοι. Είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς τι συνέβη, γιατί συνέβη», δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν. Δήλωσε ακόμα ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρόσφερε τη βοήθεια του FBI και άλλων υπηρεσιών για να δούμε τι ακριβώς συνέβηκε.
Αυτή τη στιγμή, τόνισε ο κ. Μπλίνκεν, είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποιά ήταν η αιτία του δυστυχήματος. Είδα τα δημοσιεύματα για τα διαβατήρια. Ερευνούμε το θέμα, αλλά δεν έχουμε κάτι μέχρι στιγμής που να επιβεβαιώνει», (εννοεί τις πληροφορίες).
Ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα που βρίσκεται στη Φλόριδα ενημερώθηκε αμέσως για το αεροπορικό δυστύχημα.
Η ανταπόκριση του Reuters, ακολουθεί:
Οι αρχές που ερευνούν την εξαφάνιση του Μπόινγκ της Malaysia Airlines με 239 επιβαίνοντες έχουν επικεντρώσει τις έρευνές τους στην πιθανότητα το αεροσκάφος να διαλύθηκε εν πτήσει, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Η πτήση 370 της Malaysia Airlines χάθηκε από τα ραντάρ ενώ πετούσε στα 35.000 πόδια στην περιοχή μεταξύ της Κουάλα Λουμπούρ και του Πεκίνου νωρίς χθες το πρωί, αλλά οι ομάδες έρευνας και διάσωσης δεν έχουν ακόμη εντοπίσει συντρίμμια στη θαλάσσια περιοχή πάνω από την οποία πετούσε το αεροσκάφος. Κάποια αντικείμενα που εντοπίστηκαν από ένα αεροσκάφος έρευνας και διάσωσης του Βιετνάμ στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Βιετνάμ δεν είναι βέβαιο ακόμη ότι συνδέονται με τη συγκεκριμένη πτήση και μόνο με το πρώτο φως της μέρας, όταν θα καταπλεύσουν στην περιοχή σωστικά πλοία θα διακριβωθεί η ταυτότητά τους.
“Το γεγονός ότι δεν καταφέραμε να βρούμε συντρίμμια μέχρι τώρα φαίνεται να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το αεροπλάνο ενδεχομένως να διαλύθηκε στα 35.000 πόδια”, είπε η ίδια πηγή που συμμετέχει στις έρευνες στη Μαλαισία.
Αν το αεροπλάνο είχε καταπέσει ανέπαφο στη θάλασσα από αυτό το ύψος και διαλυόταν κατά την πρόσκρουσή του στην επιφάνεια της θάλασσας, τα σωστικά συνεργεία θα είχαν εντοπίσει συγκεντρωμένα κάποια συντρίμμια, εκτίμησε η ίδια πηγή.
Διατηρώντας την ανωνυμία του και απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει πιθανότητα να σημειώθηκε έκρηξη στο αεροσκάφος, ο ίδιος αξιωματούχος απάντησε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις δολιοφθοράς και ότι το Μπόινγκ θα μπορούσε να έχει διαλυθεί εξαιτίας μηχανικής βλάβης.
Παράλληλα, μαλαισιανοί αξιωματούχοι εξετάζουν το οπτικό υλικό που έχουν καταγράψει οι κάμερες ασφαλείας και ανακρίνουν φρουρούς ασφαλείας και αξιωματικούς της υπηρεσίας μετανάστευσης στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ καθώς δεν αποκλείουν την πιθανότητα η εξαφάνιση του Μπόινγκ της Malaysia Airlines να συνδέεται με κάποια παραβίαση των κανόνων ασφαλείας του αεροδρομίου.
Τα σενάρια που θέλουν στο αεροσκάφος να εκδηλώθηκε αεροπειρατεία ή βομβιστική επίθεση πληθαίνουν καθώς τουλάχιστον δύο επιβάτες του αποδείχτηκε ότι ταξίδευαν με κλεμμένα διαβατήρια.
Οι μαλαισιανές αρχές με τη βοήθεια του FBI ερευνούν τις ταυτότητες τεσσάρων επιβατών, δήλωσαν στο Ρόιτερς δύο μαλαισιανοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν τα της έρευνας.
Οι δύο ύποπτοι είχαν Ευρωπαϊκά διαβατήρια —ενδεχομένως Ουκρανικά— και οι άλλοι δύο ένα κλεμμένο Αυστριακό κι ένα Ιταλικό, είπαν οι δύο πηγές. Εξάλλου, το BBC μετέδωσε ότι οι άνδρες που χρησιμοποίησαν τα κλεμμένα διαβατήρια είχαν αγοράσει το αεροπορικό τους εισιτήριο μαζί και θα ταξίδευαν στην Ευρώπη.
Ωστόσο, η χρονική συγκυρία της εξαφάνισης του αεροπλάνου —μία εβδομάδα μετά την δολοφονία 29 ατόμων σε σιδηροδρομικό σταθμό της νοτιοδυτικής πόλης Κούνμινγκ της Κίνας— προκαλεί υποψίες ότι ένοπλοι από την κινεζική μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων μπορεί να εμπλέκονται στην υπόθεση.
Ένας από τους μαλαισιανούς αξιωματούχους δήλωσε ότι οι αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ανάμειξης Ουιγούρων επισημαίνοντας ότι Ουιγούροι απελάθηκαν στην Κίνα από την Μαλαισία το 2011 και το 2012 επειδή διέθεταν πλαστά διαβατήρια.
ΠΗΓΗ: Reuters, MEGA CHANNEL, CNN, New York Times, ANA-MPA – Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου