Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Πούτιν: «Νόμιμη» μια στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία

Οποιαδήποτε απόφαση για τη χρήση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία θα είναι «νόμιμη», διότι «έχουμε αίτημα του νόμιμου προέδρου» της χώρας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά την αποπομπή και τη φυγή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Ο Πούτιν υπερασπίστηκε τον Γιανουκόβιτς, λέγοντας «παραμένει ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας, αλλά δεν ασκεί εξουσία». Τόνισε επίσης ότι τον είχε προειδοποιήσει πως «δεν έχει πολιτικό μέλλον» και ότι θα είχε δολοφονηθεί, εάν δεν είχε εγκαταλείψει την Ουκρανία. Είπε, μάλιστα, ότι πριν από δύο ημέρες συνάντησε τον Γιανουκόβιτς στη Ρωσία και ήταν «ασφαλής».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας αρνήθηκε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν περικυκλώσει ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία και δήλωσε ότι το έχουν πράξει «τοπικές δυνάμεις αυτοάμυνας».

Ερωτηθείς εάν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν στην Κριμαία, ο Πούτιν απάντησε: «Όχι, δεν συνεισφέρουν. Είναι οι τοπικές δυνάμεις αυτοάμυνας» αυτές οι οποίες έχουν αποκλείσει τις βάσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στη χερσόνησο της Κριμαίας.
Τόνισε, ακόμη η Ρωσία δεν σχεδιάζει να προσαρτήσει την Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας. «Μόνο οι κάτοικοι της Κριμαίας μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους» δήλωσε.

Χαρακτήρισε παράνομη και πραξικοπηματική την «στρατιωτική κατάληψη» της εξουσίας στο Κίεβο, και απέρριψε ως παράνομα όλα όσα ακολούθησαν -συμπεριλαμβανομένου του διορισμού της μεταβατικής κυβέρνησης. «Μόνο το Κοινοβούλιο είναι νόμιμο» είπε ο Πούτιν. «Ο ουκρανικός λαός ήθελε αλλαγή, αλλά η παράνομη αλλαγή δεν μπορεί να ενθαρρύνεται» είπε ο ρώσος πρόεδρος.

Όσον αφορά την χρήση στρατιωτικής βίας, ο Πούτιν είπε πως «δεν υπάρχει προς το παρόν ανάγκη για στρατιωτική βία στην Κριμαία, αλλά η Ρωσία έχει την επιλογή, ως έσχατη λύση».

Εάν υπάρξει «ανομία» στην ανατολική Ουκρανία, η Ρωσία «διατηρεί το δικαίωμα να κάνει χρήση όλων των επιλογών» είπε ο Πούτιν. Κάτι τέτοιο, είπε, «θα ήταν σύννομο και εντός του διεθνούς δικαίου».

«Εάν λάβουμε την απόφαση να χρησιμοποιήσουμε τις ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία, θα είναι απολύτως νόμιμη. Έχουμε αίτημα από τον νόμιμο πρόεδρο» είπε, αναφερόμενος στον Γιανουκόβιτς.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ανάκλησης του ρώσου πρέσβη στην Ουάσιγκτον είπε ότι κάτι τέτοιο αποτελεί «ύστατη λύση» και δεν θα ήθελε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε, επίσης, ότι εάν η Ουκρανία πραγματοποιήσει εκλογές κάτω από αυτές τις συνθήκες «τρομοκρατίας», όπως τόνισε, η Ρωσία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα.

Πρόσθεσε ότι εάν η Ουκρανία αδυνατεί να ξεπληρώσει τις οφειλές της για τις προμήθειες αερίου του Φεβρουαρίου, τα χρέη της προς τη Ρωσία θα φτάσουν περίπου τα 2 δισ. δολάρια.

O Πούτιν είπε, επίσης, ότι θεωρεί την αναστάτωση στις χρηματαγορές της Ρωσίας μια «τακτική» και «προσωρινή» απόφαση των επενδυτών.
Οι χρηματαγορές στη Μόσχα αλλά και το ρωσικό νόμισμα, το ρούβλι, υπέστησαν μια σχεδόν ελεύθερη πτώση τη Δευτέρα, μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία η οποία θορύβησε τους επενδυτές.
Τη νύχτα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν είχε ανακοινώσει ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς ζήτησε την 1η Μαρτίου, δηλαδή το Σάββατο, από τη Ρωσία να επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία. Η ανακοίνωση προκάλεσε έκπληξη στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αφού ο έκπτωτος πρόεδρος που έχει καταφύγει στη Ρωσία είχε δηλώσει ακριβώς το αντίθετο μόλις την προηγούμενη μέρα.
Ο Βιτάλι Τσούρκιν διάβασε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επιστολή του Γιανουκόβιτς προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν: «Η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου,...Για τον λόγο αυτόν απευθύνομαι προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τού ζητώ να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την αποκατάσταση της τάξης, της ειρήνης και της σταθερότητας και για την υπεράσπιση του ουκρανικού πληθυσμού. Υπογραφή: Βίκτορ Γιανουκόβιτς. 1η Μαρτίου 2014».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε όμως από το Ροστόφ επί του Ντον στις 28 Φεβρουαρίου ο έκπτωτος πρόεδρος είχε δηλώσει: «Κάθε στρατιωτική επιχείρηση στην σημερινή κατάσταση είναι απαράδεκτη. Δεν έχω την πρόθεση να ζητήσω στρατιωτική συνδρομή».
Σύμφωνα με την Μαρί Λίπμαν του ινστιτούτου Carnegie στη Μόσχα «είτε τον ανάγκασαν να γράψει τη επιστολή , είτε απλώς ανακοίνωσαν ότι την υπέγραψε».
Στο Κίεβο έφτασε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κέρι.
Έφτασε σήμερα το απόγευμα στο Κίεβο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, την ώρα που Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα προσφέρει οικονομική και τεχνική βοήθεια στην Ουκρανία με στόχο να υποστηρίξει τη νέα κυβέρνηση της χώρας, καθώς αυξάνεται η ένταση με τη Ρωσία.
Με την ευκαιρία της συμβολικής αυτής επίσκεψης μερικών ωρών του Κέρι στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν οικονομική βοήθεια στο Κίεβο.
Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους καθ' οδόν προς το Κίεβο ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να εγκρίνει ένα δάνειο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων —υπό μορφή δανειακών εγγυήσεων— για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στους Ουκρανούς από τις προτεινόμενες μειώσεις στις επιδοτήσεις για την ενέργεια.
Επίσης οι ΗΠΑ θα στείλουν τεχνικούς συμβούλους στην Ουκρανία για να βοηθήσουν την κεντρική τράπεζα της χώρας καθώς και το υπουργείο Οικονομικών να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές προκλήσεις και να καταπολεμήσουν τη διαφθορά.
Εξάλλου ο αξιωματούχος αυτός σημείωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την επέμβασή της στην Κριμαία «το πιθανότερο πολύ σύντομα», σε διάστημα μερικών ημερών και όχι εβδομάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου