Σάββατο, 15 Μαρτίου 2014

Δύο νεκροί σε συγκρούσεις στο Χάρκοβο

Ένας φιλορώσος κι ένας διερχόμενος σκοτώθηκαν στο Χάρκοβο κατά τη διάρκεια συγκρούσεων εθνικιστών και φιλορώσων.
Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Ουκρανία, όπου κατά τη διάρκεια της νύχτας δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 5 τραυματίστηκαν.

Πρόκειται για ένα φιλορώσο ακτιβιστή και έναν διερχόμενο οι οποίοι σκοτώθηκαν στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, από πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ ριζοσπαστών εθνικιστών και φιλορώσων ακτιβιστών, έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι φιλορώσοι επιχείρησαν να μπουν σε ένα κτίριο όπου βρισκόταν μια ομάδα ανδρών για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ότι το βράδυ της Παρασκευής πυροβολούσαν εναντίον διαδηλωτών, πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Οι άνδρες που βρίσκονταν εντός του κτιρίου άνοιξαν πυρ αλλά η πηγή δεν διευκρίνισε εάν οι φιλορώσοι απάντησαν στα πυρά.

Μεταξύ των πέντε τραυματιών είναι και ένας αστυνομικός, η κατάσταση του οποίου κρίνεται σοβαρή.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, οι φιλορώσοι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Σβόμποντα, στο κέντρο της πόλης, δέχτηκαν πυρά από ένα αυτοκίνητο. Ορισμένοι από αυτούς ακολούθησαν το όχημα και ανέφεραν ότι οι επιβάτες του μπήκαν σε ένα κτίριο όπου στεγάζονται μεταξύ άλλων και τα γραφεία μιας δεξιάς ριζοσπαστικής οργάνωσης που αποκαλείται "Πατριώτες της Ουκρανίας".

Όταν οι φιλορώσοι διαδηλωτές προσπάθησαν να μπουν δια τη βίας στο κτίριο, αυτοί που βρίσκονταν μέσα άνοιξαν πυρ.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έφτασαν πολύ γρήγορα στο σημείο και ακολούθησε πολύωρη πολιορκία του κτιρίου κατά τη διάρκεια της οποίας οι ένοπλοι --περίπου 30 άνδρες-- έπιασαν τρεις ομήρους: δύο φύλακες άλλων γραφείων που ήταν στο κτίριο και έναν αστυνομικό ο οποίος μπήκε μέσα για να διαπραγματευτεί μαζί τους.

Τελικά οι ένοπλοι απελευθέρωσαν τους ομήρους, παρέδωσαν τα όπλα τους και βγήκαν έξω, όπου συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς.

Από τη Μόσχα, ο υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ρωσίας Κονσταντίν Ντολγκόφ κάλεσε τις ουκρανικές αρχές να κηρύξουν εκτός νόμου τις εθνικιστικές οργανώσεις, με αφορμή το επεισόδιο αυτό. "Οι ομάδες Μπαντέρα στην Ουκρανία θα έπρεπε να κηρυχθούν παράνομες γιατί υποκινούν το μίσος μεταξύ διαφορετικών εθνοτήτων", ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter.

Ο Στέπαν Μπαντέρα ήταν ο ηγέτης ενός εθνικιστικού ουκρανικού κινήματος που κατηγορήθηκε για συνεργασία με τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. "Κανείς δεν έχει απαλλάξει την Ουκρανία από την υποχρέωσή της να μάχεται τον ρατσισμό, τις διακρίσεις με βάση τη φυλή και την ξενοφοβία. Αυτές οι υποχρεώσεις πρέπει να τηρηθούν", τόνισε ο Ντολγκόφ σημειώνοντας ότι "οι συλλήψεις των νεοφασιστών στο Χάρκοβο θα πρέπει να σηματοδοτήσουν την έναρξη μιας μεγάλης επιχείρησης για την εξουδετέρωση και την τιμωρία των ανεξέλεγκτων εξτρεμιστών".

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=275881&catid=7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου