Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Πρώτα «αντίμετρα» κατά ΗΠΑ από τη Μόσχα και έπεται συνέχεια

Σεβαστούπολη: Ουκρανική κορβέτα κατελήφθη από ενόπλους
Νέος γύρος κυρώσεων και από τον Ομπάμα
«Το να μεταχειρίζεται τη χώρα μας με τέτοιο τρόπο, όπως θα έπρεπε να έχει αντιληφθεί ήδη η Ουάσινγκτον, είναι απαράδεκτο και αντιπαραγωγικό. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι η αμερικανική πλευρά συνεχίζει τυφλά να πιστεύει στην αποτελεσματικότητα τέτοιων μεθόδων, που ανασύρονται από το οπλοστάσιο του παρελθόντος, και δεν θέλει να δει το προφανές: ο λαός της Κριμαίας, με εντελώς δημοκρατικό τρόπο και σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες του ΟΗΕ, ψήφισε να ενωθεί με τη Ρωσία, που σέβεται και δέχεται την επιλογή του. Μπορεί να μην αρέσει η επιλογή αυτή, αλλά μιλάμε για την πραγματικότητα, την οποία πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν». Με αυτά τα λόγια, μεταξύ άλλων, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε γραπτώς την πρώτη λίστα με τα ρωσικά αντίμετρα στις κυρώσεις που λήφθηκαν από τις ΗΠΑ κατά της Ρωσίας.
Σύμφωνα με αυτά, επιβάλλεται απαγόρευση εισόδου στη Ρωσία σε εννιά Αμερικανούς αξιωματούχους μεταξύ των οποίων οι Γερουσιαστές Τζον Μακ Κέιν και Ντάνιελ Κόουτς, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπόνερ, η αναπληρωτής βοηθός του προέδρου Ομπάμα σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας Κάρολιν Άτκισον. Την Παρασκευή Ρώσοι γερουσιαστές θα εξετάσουν νέο κατάλογο αντιποίνων και όπως προανήγγειλε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, τα αντίμετρα θα συνεχιστούν κατ’ αναλογία, όσο υπάρχουν μέτρα. Όπως επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ η Μόσχα προειδοποίησε εγκαίρως ότι «οι κυρώσεις δεν έχουν μόνο μία πλευρά αλλά δύο. Αν κληθεί να πληρώσει η Μόσχα θα πληρώσουν και άλλοι. Θα γίνουν μπούμερανγκ».
Λίγη ώρα αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωνε έναν νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος επιπλέον 20 Ρώσων αξιωματούχων. Στην νέα αυτή λίστα περιλαμβάνονται ο πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης Αλεξέι Γκρόμοφ, ο επικεφαλής Προσωπάρχης του προεδρικού γραφείου Σεργκέι Ιβανόφ, ο πρόεδρος της κρατικής δούμας, του κατώτερου οργάνου του ρωσικού κοινοβουλίου, Σεργκέι Ναρίσκιν, αλλά και οι επιχειρηματίες Αρκάντι και Μπόρις Ρότενμπεργκ,συνιδιοκτήτες των SMP Bank and SGM Group, που είναι κατασκευαστικός κολοσσός για σειρά έργων και ενεργειακών και σταθερός συνεργάτης της Gazprom, ο πρόεδρος των ρωσικών σιδηροδρόμων Βλαντιμίρ Γιακούνιν και ο επικεφαλής του επενδυτικού ομίλου Volga, Γκενάντι Τιμτσένκο, που ειδικεύεται σε επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας. Και οι τρεις επιχειρηματίες θεωρούνται στενότατοι συνεργάτες και προσωπικοί φίλοι του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ομπάμα ανακοίνωσε επίσης ότι επιβάλλονται κυρώσεις και παγώνονται τα περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ της τράπεζας Rossiya Bank ενώ ενημέρωσε ότι υπέγραψε ήδη εντολή να εξεταστεί η λήψη κυρώσεων κατά ολόκληρων τομέων της ρωσικής οικονομίας.
Η Μόσχα διεμήνυσε ότι θα υπάρξει και νέα ρωσική απάντηση στις ΗΠΑ. Επίσης, εξετάζονται προτάσεις για αντίμετρα και κατά της ΕΕ, οι αρχηγοί κρατών της οποίας αναμενόταν να συζητήσουν και σήμερα στις Βρυξέλλες το πώς θα πορευτούν στη συνέχεια απέναντι στη Ρωσία μετά την επιβολή των πρώτων κυρώσεων (ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων συγκεκριμένων αξιωματούχων). Μετά τους Μέρκελ και Κάμερον, και ο Γάλλος πρόεδρος Ολλάντ επέμεινε στη σκληρή ρητορική αλλά δεν ανέφερε κανένα συγκεκριμένο επιπλέον μέτρο. Αντίθετα, χρησιμοποίησε, χαρακτηριστικά, τη διατύπωση «να ετοιμάσουμε δέσμη μέτρων για την περίπτωση που η Ρωσία κλιμακώσει τη στάση της».
Κατά τα άλλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν, ο οποίος είχε επαφές στην Μόσχα για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και στην Κριμαία, υποστήριξε ότι ο καλύτερος τρόπος να αποκατασταθεί η σταθερότητα είναι να υπάρξουν συνταγματικές αλλαγές στην Ουκρανία και να μετατραπεί σε ομοσπονδιακό κράτος, προκειμένου το σύνολο του ουκρανικού λαού να εκφράζεται. Ο Λαβρόφ έθεσε, εκ νέου, ζήτημα νομιμότητας της ηγεσίας του Κιέβου αναρωτώμενος ποιόν ακριβώς εκφράζει και πώς αυτό διασφαλίζεται. Τα ρωσικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ συμφώνησε στην αναγκαιότητα συνέχισης του «δημιουργικού διαλόγου μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας» και ότι «συμμερίστηκε τις ρωσικές ανησυχίες για το σεβασμό των δικαιωμάτων των ρωσόφωνων στην Ουκρανία».
Στην ίδια την Κριμαία, έγινε γνωστό ότι από τη Δευτέρα 24 Μαρτίου θα αρχίσει να κυκλοφορεί το ρούβλι ενώ η Δούμα επικύρωσε την ένωση της με τη Ρωσία.
Πηγές: bbc, reuters, ria novosti, Interfax, Russia today, voice of Russia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου