Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Ήταν μέλη της αντιπολίτευσης οι ελεύθεροι σκοπευτές που αιματοκύλισαν το Κίεβο;

Οι ελεύθεροι σκοπευτές που αιματοκύλισαν την πλατεία Μεϊντάν στο Κίεβο δεν έλαβαν εντολές από τον έκπτωτο πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αλλά από την αντιπολίτευση. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον και του Εσθονού ΥΠΕΞ Ούρμας Πάετ, που διέρρευσε στο διαδίκτυο και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Russia Today (http://www.youtube.com/watch?v=ZEgJ0oo3OA8#t=19).
Ο Πάετ υποστήριξε ότι διάβασε έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν ότι η ουκρανική αντιπολίτευση βρίσκεται πίσω από τους ελεύθερους σκοπευτές και πως οι ηγέτες των κινητοποιήσεων της πλατείας Ανεξαρτησίας τους προσέλαβαν για να σκοτώσουν διαδηλωτές. «Είναι ολοένα πιο κατανοητό ότι πίσω από τους ελεύθερους σκοπευτές δεν ήταν ο Γιανουκόβιτς, αλλά ήταν κάποιος από τον νέο συνασπισμό», ακούγεται να λέει ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος αιτιολογεί όσα ισχυρίζεται τονίζοντας πως κανείς από την αντιπολίτευση δεν έδωσε το «πράσινο φως» για τη διενέργεια ερευνών σχετικά με τους θανάτους των διαδηλωτών.
Η Κάθριν Άστον από την πλευρά της απάντησε: «Αυτό είναι τρομερό [...] Πιστεύω ότι πρέπει να το ερευνήσουμε. Δεν το είχα αντιληφθεί. Έχει ενδιαφέρον. Θεέ μου». Ο Εσθονός ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης συζήτηση που είχε με γιατρό η οποία φρόντιζε ανθρώπους που έφεραν τραύματα από βολές ελεύθερων σκοπευτών και φέρεται να του είπε ότι τόσο οι διαδηλωτές, όσο και οι αστυνομικοί είχαν δεχθεί πυρά από τα ίδια άτομα.
Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Εσθονίας στο Κίεβο, τη στιγμή που η ένταση ανάμεσα σε αντικυβερνητικούς και τις δυνάμεις του Γιανουκόβιτς είχε κλιμακωθεί. Το ρωσικό πρακτορείο αναφέρει πως το ηχητικό ντοκουμέντο αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από αξιωματούχους των Υπηρεσιών Ασφάλειας της Ουκρανίας, που παραμένουν πιστές στον ανατραπέντα πρόεδρο της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς και οι οποίοι παρακολούθησαν το τηλεφώνημα ανάμεσα στην Άστον και τον Πάετ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου