Τετάρτη, 5 Μαρτίου 2014

1,3 εκατομμύρια οι Ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα και ο Βενιζέλος δίνει θερμές χειραψίες με τους Ναζί!

20140302-184526.jpg

Το 2013 επισκέφτηκαν την χώρα μας συνολικά περίπου 17 εκατομμύρια τουρίστες. Οι Ρώσοι τουρίστες που φιλοξενήθηκαν στην Ελλάδα το 2013 ήταν περίπου 1.300.000 , έναντι 900.000 το έτος 2012. Για το έτος 2014 αναμένεται να επισκεφτούν την Ελλάδα πάνω από 1.400.000 Ρώσοι τουρίστες σπάζοντας για ακόμη μια φορά το ρεκόρ αφίξεων, αφού τείνουν να γίνουν η δεύτερη χώρα με τους περισσότερους τουρίστες στην Ελλάδα.


Τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν πέσει κάτω από το 30%, ενώ χώρες όπως Βουλγαρία, Σερβία, Πολωνία, Ρουμανία, Ουκρανία και κυρίως η Ρωσία, παρουσιάζουν συνεχή αύξηση και συνεισφέρουν τεράστια ποσοστά του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα.


Η Ρωσία, αλλά και η Κίνα, δεν χαρακτηρίζονται μόνο για το ποσοτικό τους στοιχείο, αλλά και για το ποιοτικό. Δεν είναι δηλαδή δύο χώρες με μεγάλο πληθυσμό, αλλά είναι επίσης και δύο χώρες που το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού ανεβαίνει διαρκώς και είναι σήμερα από τους τουρίστες που ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα στα ταξίδια που κάνουν. Για παράδειγμα οι Ρώσοι στην Ελλάδα ξοδεύουν 1.000 ευρω ανά άτομο και οι Κινέζοι 805 όταν ο μέσος όρος όλων των τουριστών είναι στα 640 ευρώ ανά άτομο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.


Η Ρωσία μάλιστα τείνει να αναδειχθεί σε νέο μεγάλο «παίκτη» για τον ελληνικό τουρισμό. Για να αυξηθεί περαιτέρω ο τουρισμός από τη Ρωσία και την Ουκρανία χρειάζεται μεγαλύτερη βελτίωση, αν και έχουν επιτευχθεί κάποια βήματα προόδου, στην έκδοση βίζας, μέσω της αύξησης των visa centers και της έκδοσης πολλαπλής βίζας ή και ηλεκτρονικής βίζας. Μάλιστα, ο ΣΕΤΕ εκτιμά ότι η σημερινή διαδικασία χορήγησης αποστερεί την Ελλάδα από τουλάχιστον 3 εκατ. επισκέπτες, 5 δισ. ευρώ άμεσα και έμμεσα έσοδα, και 80.000 – 100.000 νέες θέσεις εργασίας. Ακόμα ένα άλλο θέμα είναι η ενίσχυση των αεροπορικών συνδέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.


Σε εξίσωση με πολλές μεταβλητές, ολοένα λιγότερες σταθερές και αδιευκρίνιστο αποτέλεσμα τείνει να εξελιχθεί η τουριστική κίνηση φέτος το 2014 από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Δύο αγορές που συνέβαλλαν αποφασιστικά πέρυσι στα ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων του ελληνικού τουρισμού.


Μεγάλο ερωτηματικό για τη φετινή χρονιά αποτελεί η Ουκρανία η οποία το 2013 τροφοδότησε τον ελληνικό τουρισμό με περισσότερους από 250.000 τουρίστες, ενώ προηγούμενες προβλέψεις έκαναν λόγο για διπλασιασμό τους το 2014. Εκτίμηση η οποία ανατρέπεται εκ των πραγμάτων, εξαιτίας των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων και της εκρηκτικής κατάστασης που διαμορφώνεται στη χώρα.


Εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες και Ρώσοι  επενδυτές είναι έτοιμοι να αφήσουν πολύ χρήμα στην χώρα μας και θέσεις εργασίας.. αλλά και μειώσεις στις τιμές των καυσίμων.. Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε… γιατί ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ευ.Βενιζέλος έστειλε αρνητικό μήνυμα στην Ρωσία με την χειραψία στο Νεοναζί πραξικοπηματία Γιατσενιούκ.


Ή αλλάζουμε (νοοτροπία), ή βουλιάζουμε (τουριστικά)!


Αν κάτι έχει μείνει σ’ αυτή την οικονομικά κατεστραμμένη χώρα που ζούμε είναι ο τουρισμός (ίσως και η αγροτιά). Τίποτα άλλο δεν έχει μείνει. Ας το σκεφτούν αυτό κάποιοι…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου