Την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους και την επιβολή κλιμακωτού φόρου 26%-35% στα ετήσια καθαρά εισοδήματά τους, την αύξηση της φορολογίας των αδιανέμητων κερδών των ανώνυμων εταιριών από το 20% στο 26%, τη μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 25% στο 10%, την απλοποίηση της φορολογικής κλίμακας των μισθωτών και των συνταξιούχων, την εξάλειψη των περισσοτέρων εκπτώσεων φόρου και την κατάργηση των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα προβλέπει η επικείμενη μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος, τα βασικά σημεία της οποίας περιγράφονται στο προσχέδιο της έκθεσης αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Με βάση τα όσα αναφέρονται στο προσχέδιο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα που θα προκύψουν από την εφαρμογή των μέτρων της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης την περίοδο 2013-2014 θα υπερβούν το 1 δισ. ευρώ και θα έχουν αντίκτυπο κυρίως στα έσοδα του Προϋπολογισμού του 2014. Οι βασικές αλλαγές που προβλέπεται να επέλθουν στη φορολογία εισοδήματος αφορούν στις ακόλουθες κατηγορίες φορολογουμένων:
1. Ατομικές επιχειρήσεις-ελεύθεροι επαγγελματίες: Το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ θα καταργηθεί και τα καθαρά εισοδήματα των αυτοαπασχολουμένων θα φορολογούνται αυτοτελώς, με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και μέχρι το επίπεδο των 50.000 ευρώ και με συντελεστή 35% πάνω από το επίπεδο των 50.000 ευρώ. Οι πληροφορίες του «Ε.Τ.» αναφέρουν ότι έχει εξετασθεί κι εναλλακτικό σενάριο για συντελεστή 26% μέχρι τις 40.000 ευρώ και συντελεστή 33% πάνω από τις 40.000 ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για τους αυτοαπασχολούμενους θα αποφέρει σημαντικού ύψους πρόσθετα φορολογικά έσοδα, δεδομένου ότι πάνω από το 50% των φορολογούμενων αυτών δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω από το ισχύον σήμερα αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.
2. Ανώνυμες Εταιρίες-ΕΠΕ: Θα επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 26% στα αδιανέμητα κέρδη και επιπλέον 10% στα διανεμόμενα, δηλαδή στα μερίσματα. Σήμερα, τα αδιανέμητα κέρδη των Ανωνύμων Εταιριών και Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης φορολογούνται με συντελεστή 20% και τα διανεμόμενα κέρδη φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 25%. Με την αλλαγή των συντελεστών φορολόγησης, η συνολική επιβάρυνση θα περιοριστεί στο 33,4%, από 40%-42,5% σήμερα.
3. Μισθωτοί – συνταξιούχοι: Θα καθιερωθεί μια νέα φορολογική κλίμακα χωρίς αφορολόγητο όριο εισοδήματος και με τρία μόνο φορολογικά κλιμάκια και τρεις συντελεστές, αντί για οκτώ κλιμάκια και συντελεστές που έχει η ισχύουσα σήμερα. Ταυτόχρονα, θα καταργηθούν τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια για τα προστατευόμενα τέκνα, καθώς και η πλειονότητα των φοροαπαλλαγών, όπως για παράδειγμα οι εκπτώσεις των δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ασφάλιστρα ζωής, ενοίκια κ.λπ. από το φόρο εισοδήματος. Όπως ήδη έχει αποκαλύψει ο «Ε.Τ.», η νέα φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους θα προβλέπει συντελεστές φόρου:
* 21% για τις πρώτα 25.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος,
* 36% για τις επόμενα 22.000 ευρώ, δηλαδή για το κλιμάκιο ετησίου εισοδήματος από τις 25.001 έως τις 47.000 ευρώ και
* 45% για το άνω των 47.000 ευρώ τμήμα του ετησίου εισοδήματος.
Το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ θα αντικατασταθεί με μια σταθερή μείωση φόρου 1.950 ευρώ, για εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από τις 18.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 29.000 ευρώ, ενώ για εισοδήματα πάνω από 29.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα μειώνεται περαιτέρω κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 43.000 ευρώ. Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν, με το νέο αυτό σύστημα περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι θα είναι αφορολόγητοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, αφορολόγητοι με τη νέα κλίμακα θα είναι όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα μέχρι 9.000 ευρώ. Επίσης, με τη νέα κλίμακα οι φόροι εισοδήματος θα μειωθούν έως και 400 ευρώ ετησίως για μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς παιδιά και ετήσια εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ.
4. Αγρότες-ναυτικοί: Θα καταργηθούν τα ειδικά καθεστώτα φορολόγησης που προβλέπει η ισχύουσα σήμερα νομοθεσία. Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες θα πάψουν να φορολογούνται με βάση συγκεκριμένα τεκμαρτά καθαρά ποσά εισοδήματος προσδιοριζόμενα κάθε χρόνο με αντικειμενικό τρόπο. Θα αντιμετωπίζονται φορολογικά ως αυτοαπασχολούμενοι-επιτηδευματίες, με συνέπεια τα εισοδήματά τους να προσδιορίζονται λογιστικά με αφαίρεση των δαπανών τους από τις πωλήσεις τους και με βάση τα φορολογικά βιβλία εσόδων-εξόδων που θα υποχρεωθούν να τηρούν και τα φορολογικά στοιχεία που θα υποχρεωθούν να εκδίδουν. Επί των εισοδημάτων τους θα επιβάλλεται αυτοτελής φόρος 13%. Ούτε γι’ αυτούς θα ισχύουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και τα πρόσθετα αφορολόγητα για τα τέκνα. Οι ναυτικοί θα πάψουν να φορολογούνται με συντελεστές 3%-6% για τις αμοιβές τους, οι οποίες θα υπόκεινται σε φόρο αποκλειστικά με βάση την κλίμακα φορολογίας των μισθωτών και των συνταξιούχων.
Το προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν αποκαλύπτει, τέλος, ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να απόσχουν από μελλοντικές ρυθμίσεις φορολογικής αμνήστευσης.
Γιώργος Παλαιτσάκης, στον Ελεύθερο Τύπο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου