Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Αίγυπτος: Όλοι εναντίον Μόρσι


Εξαργύρωσε την διπλωματική του επιτυχία στη διαμάχη Ισράηλ- Παλαιστίνης, θεωρώντας ότι μπορεί να συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες πάνω του. Τώρα όμως ο αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι κινδυνεύει να δημιουργήσει μια νέα Αραβική Άνοιξη, αφού όλοι έχουν στραφεί εναντίον του. Οι δικαστές τον κατηγορούν για την αυθαίρετη επέκταση της εξουσίας  του και την παρέμβαση στο έργο τους, όπως και η αντιπολίτευση. Την προσεχή Τρίτη, σε συγκεντρώσεις που έχουν αρχίσει να ανησυχούν ήδη της Δύση, υποστηρικτές και πολιτικοί του αντίπαλοι ετοιμάζονται για παράλληλες συγκεντρώσεις.
Η Ένωση Δικαστών κάλεσε για απεργία σε μια συνεδρίαση κατά την οποία ακούγονταν συνθήματα του στυλ «ζητάμε την πτώση του καθεστώτος» -ένα σύνθημα που ακουγόταν συνεχώς στις διαδηλώσεις που έριξαν το καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ. Φιλελεύθερα, αριστερά και σοσιαλιστικά κόμματα που προετοιμάζουν τη μεγάλη διαμαρτυρία της Τρίτης θεωρούν ότι η αντίδραση Μόρσι εκφράζει τις αυταρχικές παρορμήσεις ενός ανθρώπου που φυλακίστηκε από τον Μουμπάρακ.
Το διάταγμα Μόρσι της περασμένης Πέμπτης απαγορεύει κάθε αναθεώρηση στις αποφάσεις των δικαστών, μέχρι την εκλογή του νέου κοινοβουλίου που αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους. Επίσης, προστατεύει την ισλαμική κυρίαρχη συνέλευση που συντάσσει το νέο σύνταγμα της Αιγύπτου από διάφορες νομικές προκλήσεις που την απειλούν με διάλυση και προσφέρει την ίδια προστασία στην ελεγχόμενη από τους Ισλαμιστές άνω βουλή του κοινοβουλίου.
Η ανώτατη δικαστική αρχή της Αιγύπτου, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, είπε ότι η απόφαση είναι μια «άνευ προηγουμένου επίθεση» στην ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας. Η Ένωση Δικαστών που έκανε συνέλευση στο Κάιρο κάλεσε τον Μόρσι να το ακυρώσει.
Το αίτημα αυτό επαναλήφθηκε από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι. «Δεν υπάρχει περιθώριο για διάλογο, όταν ένας δικτάτορας επιβάλλει τα πιο καταπιεστικά, απεχθή μέτρα. Περιμένω να δω – ελπίζω σύντομα- μια πολύ ισχυρή καταδίκη από τις ΗΠΑ, από την Ευρώπη και από τον καθένα που νοιάζεται πραγματικά για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», είπε.
Περισσότεροι από 300 άνθρωποι τραυματίστηκαν την Παρασκευή, καθώς οι διαμαρτυρίες κατά του διατάγματος έγιναν βίαιες. Υπήρξαν επιθέσεις σε τουλάχιστον τρία γραφεία που ανήκουν στην Μουσουλμανική Αδελφότητα, το κίνημα που στηρίζει τον Μόρσι στην εξουσία.
Η κυβέρνηση Μόρσι υποστηρίζει ότι το διάταγμα προωθεί μια πιο προστατευμένη μετάβαση στη δημοκρατική διακυβέρνηση. Αναλυτές σχολιάζουν ότι το διάταγμα αντανακλά την υποψία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας προς τη μεταρρύθμιση του δικαστικού σώματος επί εποχής Μουμπάρακ.
Μετά από μια μέρα βίας στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια, το Πορτ Σάιντ και του Σουέζ, η μυρωδιά των δακρυγόνων ήταν διάχυτη στην πλατεία Ταχρίρ, το επίκεντρο της εξέγερσης που ανέτρεψε τον Μουμπάρακ το 2011. Νέοι σποραδικά συγκρούστηκαν με την αστυνομία κοντά στην πλατεία, όπου οι ακτιβιστές κατασκήνωσαν για δεύτερη ημέρα το Σάββατο, δημιουργώντας πρόχειρα οδοφράγματα.
Η Al-Masry Al-Youm, μια από τις εφημερίδες της Αιγύπτου με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία, χαιρέτησε τη διαμαρτυρία της Παρασκευής αποκαλώντας την «Ιντιφάντα της 23ης Νοεμβρίου», δανειζόμενη την αραβική λέξη για εξέγερση.
Όμως, υπερ-ορθόδοξες ομάδες Σαλαφιστών Ισλαμιστών Salafi πιέζουν για αυστηρότερη εφαρμογή του ισλαμικού νόμου στο νέο σύνταγμα και έχουν συμπαραταχθεί με το διάταγμα του Μόρσι.
Το Κόμμα Nour, μια τέτοια ομάδα, δήλωσε την υποστήριξή του για την απόφαση Μόρσι. Η ομάδα Al-Gama’a al-Islamiya είπε ότι θα σώσει την επανάσταση από αυτό που περιγράφει ως απομεινάρια του καθεστώτος Μουμπάρακ.Ο Σαμίρ Μορκός, ένας χριστιανός βοηθός του Μόρσι, είχε δηλώσει στον πρόεδρο ότι θέλει να παραιτηθεί, δήλωσε ο Γιάσερ Αλί, εκπρόσωπος του Μόρσι. Μιλώντας στην εφημερίδα Asharq Al-Awsat, που έχει έδρα το Λονδίνο, είπε: «Αρνούμαι να συνεχίσω στη σκιά δημοκρατικών αποφάσεων που εμποδίζουν την ομαλή μετάβαση». Πολλά δυτικά κράτη που μόλις μια εβδομάδα πριν επαινούσαν τη διαμεσολάβηση Μόρσι στη διαμάχη Ισραήλ- Παλαιστίνης, κατέκριναν το διάταγμα. «Οι αποφάσεις και οι δηλώσεις που ανακοινώθηκαν στις 22 Νοεμβρίου εγείρουν ανησυχίες για πολλούς Αιγύπτιους και για τη διεθνή κοινότητα» δήλωσε η εκπρόσωπος του State Department, Βικτώρια Νούλαντ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τον Μόρσι να σεβαστεί τη δημοκρατική διαδικασία.
Πυθία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου