Προσπάθεια επαναπροσέγγισης προς την PLO έκανε ο ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάλ, εν όψει του σημερινού ψηφίσματος στον ΟΗΕ για την αναβάθμιση του καθεστώτος της Παλαιστινιακής αρχής σε κράτος-παρατηρητή, μη μέλος του Οργανισμού. Η ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σήμερα το βράδυ θεωρείται μια ιστορική για τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στιγμή. Μιλώντας σε ένα ακαδημαϊκό συνέδριο στις ΗΠΑ, μέσω τηλεοπτικής σύνδεσης από τη νέα βάση του στη Ντόχα του Κατάρ, ο ηγέτης της Χαμάς κάλεσε τους πολιτικά διαιρεμένους Παλαιστίνιους να ενωθούν μέσω νέων εκλογών της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, που θα ανοικοδομήσουν την οργάνωση «σε μια σωστή βάση, που περιλαμβάνει όλες τις παλαιστινιακές δυνάμεις».
Φήμες θέλουν την PLO να δίνει έναν ηγετικό ρόλο στο Μεσάλ, είτε μέσα από μια συμφωνία με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ή μέσω ψηφοφορίας από το Κεντρικό Συμβούλιο Παλαιστίνη που διαχειρίζεται η PLO. Με τη λήψη σημαντικού ρόλου στην PLO, η Χαμάς θα μπορούσε να ακολουθήσει άλλα συμμαχικά ισλαμικά κινήματα που έχουν έρθει στην εξουσία μέσω εκλογών στον απόηχο των αραβικών εξεγέρσεων στις αρχές του 2011, αποκτώντας νομιμότητα. Ωστόσο, η προσχώρηση στην PLO δεν είναι τόσο απλή, καθώς η Χαμάς δεν εγκαταλείπει την αδιάλλακτη στάση της. Η Χαμάς έχει αποκηρύξει επίσης την ειρηνευτική συνθήκη του Όσλο ανάμεσα στην PLO και το Ισραήλ.
Τουλάχιστον 150 κράτη αναμένεται να ψηφίσουν σήμερα, με τη συντριπτική πλειοψηφία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, να είναι υπέρ. Την αναβάθμιση αναμένεται να καταψηφίσουν, εκτός του Ισραήλ και των ΗΠΑ φυσικά, η Γερμανία και ενδεχομένως και ο Καναδάς, ωστόσο δεν υπάρχει δυνατότητα να τεθεί βέτο. Η Αθήνα τάχθηκε επισήμως υπέρ του αιτήματος των Παλαιστινίων. «Δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να πείσουν τον κ. Ομπάμα να έχει μια πιο θετική προσέγγιση προς την ειρηνευτική διαδικασία» σχολιάζει στο Reuters ένας δυτικός διπλωμάτης ο οποίος θα ψηφίσει. «Τρεις εβδομάδες μετά την εκλογή του, είναι βασικά ένα χαστούκι στο πρόσωπο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου