Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Η Γάζα σφυροκοπείται, ενώ η Χίλαρι Κλίντον ψάχνει την ειρήνη στο Ισραήλ


Παρά τις αρχικές δηλώσεις Αιγυπτίων και Παλαιστινίων για μια «επικείμενη» εκεχειρία στην Γάζα, φαίνεται ότι η εφαρμογή μιας συμφωνίας για κατάπαυση πυρός μάλλον θα χρειαστεί μέρες. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έφθασε χθες στο Ισραήλ για να συνδράμει στις διαβουλεύσεις για την εκεχειρία.
Ο αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, που ηγείται των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ότι ανέμενε από το Ισραήλ να τερματίσει το βράδυ της Τρίτης τις αεροπορικές επιδρομές, ενώ εκπρόσωπος της Χαμάς ισχυρίστηκε ότι Ισραήλ και Παλαιστίνιοι έχουν συναινέσει στη συμφωνία εκεχειρίας που προωθεί η Αίγυπτος, προσθέτοντας ότι αυτή θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Άλλος αξιωματούχος της Χαμάς ανέφερε ότι οι αιγυπτιακές προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας με το Ισραήλ έχουν καθυστερήσει επειδή η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει ακόμη απαντήσει στις προτάσεις.
Το Ισραήλ δεν σχολίασε επισήμως, ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Μαρκ Ρεγκέβ πάντως υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο CNN- ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τους παλαιστίνιους μαχητές και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται. Διευκρίνισε όμως ότι το Ισραήλ δεν θα δεχθεί απλώς ένα «διάλειμμα», επιτρέποντας έτσι στους μαχητές της Χαμάς να ανασυγκροτηθούν, μετά τις ζημιές που προκάλεσαν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.
Η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι θα εργαστεί με Ισραήλ και Αίγυπτο για να υπάρξει μια εκεχειρία τις επόμενες ημέρες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι την συμφωνία για τερματισμό των επιθέσεωνΝωρίτερα το Τελ-Αβίβ είχε ανακοινώσει ότι αναβάλει την σχεδιασμένη χερσαία εισβολή. Παρόλα αυτά, ειδοποίησε κατοίκους χωριών βόρεια, νότια και ανατολικά της Γάζας, να μετακινηθούν προς κεντρικές περιοχές «για την ασφάλειά τους». Μάλιστα έκανε και ρίψη φυλλαδίων στα οποία αναγραφόταν: «Η ισραηλινή άμυνα δεν έχει ως στόχο κανέναν από εσάς, ούτε θέλει να βλάψει εσάς ή τις οικογένειές σας. Για την ασφάλειά σας απαιτούμε να εκκενώσετε τα σπίτια σας άμεσα και να προχωρήσετε προς το κέντρο της Γάζας».
Οι νεκροί Παλαιστίνιοι έχουν ξεπεράσει τους 140, ενώ χθες σκοτώθηκε και ο πρώτος ισραηλινός στρατιώτης από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης. Η Χαμάς εκτέλεσε χθες άλλους έξι Παλαιστίνιους, κατηγορώντας τους για κατασκοπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου