Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Απίστευτο μπάχαλο με τα φάρμακα


Απίστευτο μπάχαλο, με ευθύνη του ίδιου του Α. Λοβέρδου, αλλά και των συνεργατών του, όπως ο κ. Τούντας του ΕΟΦ και ο κ. Βουδούρης του ΕΟΠΥΥ, έχει προκληθεί στα φαρμακεία με τα φάρμακα εκατομμυρίων ασφαλισμένων.
Η προχειρότητα με την οποία σχεδιάστηκε το μέτρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε συνδυασμό με την εκτεταμένη χρήση γενοσήμων, έχει προκαλέσει τεράστια ταλαιπωρία στον κόσμο.
Το αν τα γενόσημα είναι ασφαλή ή όχι μπορούμε να το αφήσουμε, αφού άλλωστε μας διαβεβαιώνουν ότι παντού στην Ευρώπη υπάρχουν τα αντίγραφα σκευάσματα που είναι φθηνότερα από αυτά που κυκλοφορούν ευρέως. Και στο κάτω – κάτω, αν είναι με κάποιο τρόπο να σπάσει το κύκλωμα γιατρών – φαρμακοποιών που δίνουν συνταγές στοχευμένα για ακριβά φάρμακα ώστε να πληρώνουν τα ταμεία, ας γίνει και με τα γενόσημα.
Όμως, στην περίπτωση της εφαρμογής του μέτρου της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία κι όχι την εμπορική ονομασία του φαρμάκου, έχουμε να κάνουμε με ανικανότητα.
Ποιος φταίει για το αλαλούμ, ας το βρει ο Λοβέρδος προτού οι ασφαλισμένοι πάθουν νευρικό κλονισμό.
Να θυμίσουμε ότι το μέτρο έκανε πρεμιέρα την προηγούμενη Δευτέρα αλλά αναβλήθηκε γιατί δεν ήταν έτοιμο το σύστημα. Ο ΕΟΦ είχε ξεχάσει να βγάλει τη λίστα με τα γενόσημα που αντιστοιχούν σε κάθε δραστική ουσία, οπότε οι φαρμακοποιοί σήκωσαν τα χέρια ψηλά.
Η εφαρμογή του μέτρου πήγε για τη Δευτέρα 9 Απριλίου αλλά δημιουργήθηκε το απόλυτο χάος. Οι οδηγίες που έδωσε ο ΕΟΠΥΥ ήταν για γέλια με αποτέλεσμα οι γιατροί να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά την εμπορική ονομασία του φαρμάκου κι όχι τη δραστική ουσία. Πήγαιναν λοιπόν οι ασθενείς να πάρουν το φάρμακο αλλά οι φαρμακοποιοί δεν μπορούσαν να το δώσουν αν δεν πληρώνονταν τη διαφορά μεταξύ φθηνού γενόσημου και εμπορικού φαρμάκου. Υπήρξαν περιπτώσεις όπου πληρώθηκε το φάρμακο πάνω από 57% σε σχέση με την τιμή που ίσχυε την περασμένη Παρασκευή. Και μιλάμε για φάρμακα ευρείας κατανάλωσης όπως Locek, Klaripen κ.λπ.
Επίσημα το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ δε λένε τίποτε για το μπάχαλο, παρασκηνιακά, όμως, ακούγονται πολλά. Όπως π.χ. ότι ο Λοβέρδος προεκλογικά κάνει πίσω για να μη δημιουργηθεί κι άλλο μπάχαλο και υπάρξει σύγκρουση με γιατρούς και φαρμακοποιούς. Δε θα ήθελε να πάει σε εκλογές με κλειστά φαρμακεία, οπότε με το σύστημα να βγαίνει off μπορεί να διεκδικήσει τη ψήφο.
Ή αυτό συμβαίνει ή είναι τόσο ανίκανοι που δε μπορούν να φτιάξουν τόσους μήνες ένα σωστό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου