Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Ας προσέξουν καλά όσοι ασχολούνται με το διαγωνισμό για το Ελληνικό


Με ιδιαίτερη ανυπομονησία περιμένουν όλοι την ανακοίνωση των μνηστήρων για το Ελληνικό, που θα γίνει την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και ο γνωστός τοις πάσι, κ. Κ. Μητρόπουλος, οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας Ελληνικόν Α.Ε. είναι εννέα και προέρχονται από 7 διαφορετικές χώρες. Οι πληροφορίες  αναφέρουν ότι είναι εταιρείες από ΗΠΑ, Βρετανία, Ισπανία, Κατάρ, Κύπρο, Ισραήλ και η εταιρεία του ομίλου Λάτση, Lamda από την Ελλάδα.
Φυσικά, η επιτυχία του διαγωνισμού είναι ένα θέμα που θα χαροποιήσει όλους τους Έλληνες καθώς πρόκειται στην ουσία για το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπτυξης που έχει γίνει ποτέ στη χώρα και σύμφωνα με τις προβλέψεις θα δώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και πολλά συν στην ανάπτυξη της χώρας και το ΑΕΠ.
Βεβαίως, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Παπακωνσταντίνου, έσπευσε να πανηγυρίσει για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, εκλογές έρχονται ας χαρεί κι αυτός…
Από την άλλη, υπάρχουν πολλές ενστάσεις για τον τρόπο που γίνεται ο διαγωνισμός. Κάποιοι λένε ότι το τίμημα που θα δοθεί για την εταιρεία Ελληνικόν Α.Ε. (μάλλον το 70%) δε θα είναι τέτοιο που να αντιστοιχεί στην τεράστια αξία του καλύτερου οικοπέδου της Ευρώπης, όπως έχει χαρακτηριστεί η έκταση του πρώην αεροδρομίου.
Κάποιοι άλλοι γνωστοί και άγνωστοι παπαγάλοι εντός του Ταμείου, διαρρέουν διάφορα ποσά που θα ήταν αρεστά στο υπουργείο Οικονομικών. Λένε, π.χ. ότι με 2-2,5 δις θα πρέπει να κάνουμε και κωλοτούμπες αφού η κρίση στην κτηματαγορά δεν επιτρέπει να ζητάμε και πολλά. Ωστόσο, υπάρχουν κι αυτοί που λένε ότι δεν πρέπει να πέσουμε πολύ κάτω από τα 5 δισ. ευρώ
Κάποιοι τρίτοι, παπαγάλοι κι αυτοί, διαρρέουν σενάρια περί τεμαχισμού της έκτασης και να πουληθεί κομμάτι – κομμάτι σε περισσότερους από έναν επενδυτές. Άλλος να πάρει την παραθαλάσσια έκταση, άλλος να αποκτήσει το κομμάτι δίπλα στο γκόλφ Γλυφάδας και να κτίσει μεζονέτες κ.λπ.
Υπάρχουν κι ορισμένες φήμες που ίσως θα πρέπει να τις προσέξει η νέα κυβέρνηση και το νέο οικονομικό επιτελείο. Λένε δηλαδή ότι οι μίζες για ένα τόσο μεγάλο έργο ωχριούν μπροστά σ’ αυτές που έχει πάρει ο Άκης. Προς Θεού, δεν έχουν δοθεί ακόμη μίζες, αλλά ακούγονται διάφορα ποσοστά που κόβουν την ανάσα. Τέτοιες φήμες, λοιπόν θα πρέπει να κοπούν μαχαίρι, διότι οι καιροί είναι πονηροί και οι φυλακές έχουν ανοίξει τις πόρτες τους.
Με όποιο τρόπο κι αν το δει κανείς, τα λεφτά και τα συμφέροντα γύρω από το Ελληνικό είναι τεράστια. Ακόμη και πολιτικός δάκτυλος από ξένες χώρες, λέγεται ότι μπαίνει προκειμένου να προκριθούν συγκεκριμένοι επενδυτές. Καλά θα κάνουν λοιπόν εκεί στο Ταμείο, αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών να προσέξουν πάρα πολύ γιατί η Δικαιοσύνη καραδοκεί. Και αν πρέπει να γίνει ένα τόσο μεγάλο έργο, είναι για να λειτουργήσει προς όφελος του ελληνικού λαού κι όχι για τις τσέπες ορισμένων. Ο νοών νοήτω…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου