Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Ο Sarkozy κινδυνεύει με ποινική δίωξη, αν χάσει τις εκλογές


Οι λιγοστές ελπίδες του Nicolas Sarkozy να επανεκλεγεί, υπέστησαν χθες ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα, όταν προέκυψαν νέα στοιχεία, ότι είχε χρηματοδοτηθεί κάποτε από τον μακαρίτη πλέον Λίβυο δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι.
Η γαλλική νομοθεσία  απαγορεύει την χρηματοδότηση υποψηφίων με ποσά άνω των $10.000, αλλά όπως αναφέρει γαλλικός ιστότοπος, ο Sarkozy εισέπραξε πολλά εκατομμύρια, που πρώτα πέρασαν από τραπεζικούς λογαριασμούς του Παναμά και της Ελβετίας.
Τώρα, ο Sarkozy καλείται να απολογηθεί, έχοντας να αντιμετωπίσει σημαντικά στοιχεία ενοχής του.
Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύτηκε στο Παρίσι, ο Sarkozy είχε συνάψει παράνομη οικονομική συμφωνία με τον Καντάφι, έτσι ώστε να κερδίσει την εξουσία το 2007. Το χαρτί είναι γραμμένο στα αραβικά, και έχει την υπογραφή του Mussa Kussa, που το 2006 ήταν ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών του Καντάφι. Αναφέρει πληρωμή $50 εκατομμυρίων, ως ενίσχυση του Γάλλου πολιτικού εν όψει των τότε εκλογών.
Όλα αυτά απασχολούν την Γαλλία, σε μια περίοδο έντονης προεκλογικής αντιπαράθεσης, και με τον σοσιαλιστή υποψήφιο Francois Hollande να κερδίζει στις δημοσκοπήσεις. Η πλευρά του Hollande καλεί τον Sarkozy να δώσει εξηγήσεις στον γαλλικό λαό.
Πολλά ενοχοποιητικά στοιχεία έχουν διαρρεύσει από μέλη του λιβυκού Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, προς το αριστερό ερευνητικό δημοσιογραφικό σάιτ της Γαλλίας Mediapart.
Ανάμεσα στα πολλά έγγραφα που έχουν διαρρεύσει, υπάρχει και ένα που αναφέρει πληθώρα επισκέψεων του Sarkozy στην Λιβύη, με σκοπό την είσπραξη χρημάτων. Εκείνη την εποχή ο Sarkozy ήταν απλά ένας φιλόδοξος υπουργός Εσωτερικών, που έψαχνε από παντού χρήματα για την προεκλογική του εκστρατεία, και σίγουρα γνώριζε πως η αποδοχή χρηματικών ποσών από κάποιον γνωστό τύραννο, ήταν μια παράνομη πράξη.
Η Mediapart ισχυρίζεται πως τα $50 εκατομμύρια πέρασαν μέσα από διεθνείς τραπεζικούς λογαριασμούς, που ανοίχθηκαν στο όνομα της αδελφής του Jean-Francois Cope, ηγέτη του κόμματος UMP του Sarkozy, και δεξί του χέρι.
Στη συνέχεια τα χρήματα διανεμήθηκαν μέσω ενός εμπόρου όπλων, του Ziad Takieddine, που έπαιζε τον ρόλο του μεσάζοντα μεταξύ Αράβων δικτατόρων και Γάλλων πολιτικών.
Θυμίζουμε πως πέρσι, ο γιος του Καντάφι Saif-Al Islam είχε ισχυριστεί ότι η χώρα του χρηματοδότησε την εκλογή του Γάλλου προέδρου, και μάλιστα ζήτησε «ο παλιάτσος αυτός  να επιστρέψει τα χρήματα του λιβυκού λαού…».
Πολλοί είχαν εκπλαγεί όταν ο Sarkozy προσκάλεσε επίσημα τον Καντάφι στο Παρίσι το 2007, και τον χαρακτήρισε ως «αδελφό ηγέτη», επιτρέποντας τον να στήσει το αντίσκηνό του δίπλα στο προεδρικό παλάτι στα Ηλύσια Πεδία.
Τα νέα ενοχοποιητικά στοιχεία θα απασχολήσουν τώρα και την γαλλική αστυνομία, η οποία ερευνά τις περίεργες δραστηριότητες του Ziad Takieddine.
Όσο ο Sarkozy είναι πρόεδρος της Γαλλίας, δεν μπορεί να διωχτεί ποινικά. Αυτό όμως μπορεί να συμβεί, αν χάσει τις εκλογές της επόμενης εβδομάδας.
S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου