Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Tέρμα ο «ναρκωτουρισμός» στην Ολλανδία


Διαδηλωτές στο Άμστερνταμ διαμαρτύρονται κατά της απαγόρευσης διάθεσης μαριχουάνας σε τουρίστες
Άλλες χώρες καταδιώκουν τους καπνιστές, και άλλες τους … χασικλήδες.
Έτσι, οι τουρίστες χαρμάνια, που επισκέπτονται την Ολλανδία για να βρουν την ευκαιρία να «ξεδώσουν», φαίνεται πως τελικά την πάτησαν.
Ένας δικαστής ετυμηγόρησε υπέρ του πρόσφατου νόμου, που θα αρχίσει να ισχύει σε τρεις περιφέρειες του νότου από την πρωτομαγιά, και στον οποίο αντιτίθενται οι ιδιοκτήτες των καφέ που πουλάνε χόρτο, με βάση τον ισχυρισμό τους ότι αποτελεί καταφανή διάκριση εναντίον των αλλοδαπών.
Κάποιοι άλλο αντιδρούν στον νόμο επειδή όπως πιστεύουν, θα αυξηθεί η παράνομη διακίνηση «χόρτου» στους δρόμους των πόλεων, αυξάνοντας την εγκληματικότητα.
Τώρα, η ομάδα των ιδιοκτητών καφέ που προσέβαλλαν αρχικά τον νόμο, σκοπεύουν να καταφύγουν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο νόμος αφορά στην απαγόρευση διάθεσης ναρκωτικών στους τουρίστες, επειδή τα τελευταία χρόνια είχε αυξηθεί αλματωδώς ο «ναρκωτουρισμός» στη χώρα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά περιστατικά αγοράς μαριχουάνας στην Ολλανδία, με σκοπό την μεταπώλησή της στο Βέλγιο ή στην Γερμανία. Μάλιστα, είχαν σημειωθεί ιδιαίτερα προβλήματα στις μεθοριακές πόλεις της χώρας.
Στο Άμστερνταμ όμως δεν υπάρχουν τέτοια προβλήματα λένε πολλοί, και πιο συγκεκριμένα ο δήμαρχος της πόλης, ο οποίος έχει αντιτεθεί εξαρχής στην απαγόρευση.
Με βάση τον νέο αυτό νόμο, οι Ολλανδοί πολίτες θα επιτρέπεται να επισκέπτονται τα καφέ που σερβίρουν ναρκωτικά, μόνο εφόσον είναι εφοδιασμένοι με ειδικό «πάσο» μέλους. Δεν θα επιτρέπεται η πρόσβαση στους ξένους (τουρίστες).
Σύμφωνα όμως με εκπροσώπους τους, οι ιδιοκτήτες των καφέ σε αρκετές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Άμστερνταμ, έχουν σκοπό να αγνοήσουν τον νόμο, αναγκάζοντας το κράτος να κινηθεί εναντίον τους δικαστικά.
S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου