ΠΡΩΤΗ ΣΕ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ Η ΔΕΗ (που θέλουν να εκποιήσουν!)
Η στυγνή πραγματικότητα του οικονομικού εγκλήματος με αριθμούς. Η εξεταστική για το μνημόνιο πρέπει πλέον να γίνει η πρώτη προτεραιότητα για όποια κυβέρνηση διαδεχτεί το υφιστάμενο χάος.
Πανελλαδική έρευνα της STAT BANK σε 1.183 παραγωγικές επιχειρήσεις
- Το ποσοστό των ζημιογόνων εταιρειών αυξήθηκε από 26,5% το 2009 σε 34,9% το 2010
- Για τρίτη συνεχή χρονιά πέφτουν τα κέρδη της βιομηχανίας
Μειωμένα κατά 98,4% εμφανίζονται τα συνολικά κέρδη των 1.183 μεγαλυτέρων (βάσει τζίρου) παραγωγικών επιχειρήσεων της χώρας το 2010 σε σχέση με το 2009. Αυτό προκύπτει από μεγάλη πανελλαδική έρευνα της STAT BANK σε δείγμα των 1.183 μεγαλύτερων βιομηχανικών επιχειρήσεων που δημοσίευσαν ισολογισμό ως τις 26 Ιουνίου 2011. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα συνολικά κέρδη των εν λόγω επιχειρήσεων μειώθηκαν από 2,303 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009 σε μόλις 36,3 εκατομμύρια ευρώ το 2010.
Πρακτικά, λοιπόν ότι μπόρεσε να αποσπάσει το κράτος με τις φορο-επιδρομές του και τις έκτακτες (που πλέον είναι τακτικές) εισφορές το έχασε στο πολλαπλάσιο από την δραματική πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων των παραγωγικών επιχειρήσεων της χώρας.
Η ραγδαία επιδείνωση των αποτελεσμάτων των μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων της χώρας έρχεται να προστεθεί σε δύο άσχημες χρονιές – αυτές του 2008 και του 2009 – οπότε είχε καταγραφεί σημαντική επιβράδυνση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Η είσοδος ωστόσο της οικονομίας στον φαύλο κύκλο της ύφεσης δημιουργεί πλέον μόνιμες βλάβες στον παραγωγικό ιστό της χώρας.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας της STAT BANK οι εν λόγω επιχειρήσεις του δείγματος αύξησαν τον συνολικό κύκλο εργασιών τους από 48,06 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009 σε 49,9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2010 παρουσιάζοντας μία βελτίωση του τζίρου τους κατά 3,9%.
Η παραπάνω αύξηση του τζίρου δεν βοήθησε το σύνολο των εταιρειών να πάει καλύτερα. Αντίθετα μάλιστα. Το μεγαλύτερο τμήμα των εταιρειών του δείγματος εμφάνισε επιδείνωση των οικονομικών του αποτελεσμάτων. Συγκεκριμένα,
- Από τις 1.183 επιχειρήσεις του δείγματος, οι 770 εμφάνισαν κέρδη (65,1% του δείγματος) και οι 413 παρουσίασαν ζημιές (ποσοστό 34,9% του δείγματος).
- Το ποσοστό των ζημιογόνων εταιρειών αυξάνεται τα τελευταία 3 χρόνια. Έτσι, το ποσοστό ζημιογόνων αυξήθηκε από 26,5% το 2009 σε 34,9% το 2010
- Από τις 1.183 εταιρείες, οι 453 (ποσοστό 38,3% του δείγματος) εμφάνισαν βελτίωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων ενώ οι 730 (ποσοστό 61,7% του δείγματος) παρουσίασαν επιδείνωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων. Ειδικότερα, στη «φωτεινή πλευρά» του επιχειρείν 257 επιχειρήσεις εμφάνισαν αύξηση κερδοφορίας, 79 μετέτρεψαν τις ζημιές του 2009 σε κέρδη το 2010 ενώ 117 εταιρείες μείωσαν τις ζημιές τους. Αντιθέτως, στη «σκοτεινή πλευρά» του επιχειρείν, 434 εταιρείες εμφάνισαν μείωση κερδών, 178 μετέτρεψαν τα κέρδη σε ζημιές και 118 αύξησαν τις ζημιές τους.
- Το 2010 οι μεγάλες παραγωγικές επιχειρήσεις της χώρας λειτούργησαν με μέσο περιθώριο καθαρού κέρδους 0,2% όταν οι ίδιες επιχειρήσεις είχαν λειτουργήσει με μέσο περιθώριο καθαρού κέρδους 5,4%. Είχαμε δηλαδή μία κάθετη πτώση του μέσου περιθωρίου καθαρού κέρδους των μεγάλων παραγωγικών επιχειρήσεων της χώρας.
- Παρ όλα αυτά, στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα εξακολουθεί να λειτουργεί ο σκληρός πυρήνας που αντέχει στις συνέπειες της κρίσης κατορθώνοντας να διατηρείται αλώβητος. Απόδειξη; Οι 770 κερδοφόρες παραγωγικές επιχειρήσεις του δείγματος (με συγκρίσιμα στοιχεία για το 2009-2010) αύξησαν τις συνολικές πωλήσεις τους κατά 9,5% (από 34,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009 σε 37,55 δισεκατομμύρια ευρώ το 2010), εμφανίζοντας όμως ελαφρά κάμψη (9,5%) της κερδοφορίας τους. Οι εν λόγω εταιρείες εμφάνισαν συνολικά καθαρά κέρδη της τάξεως των 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
- Ως συμπέρασμα προκύπτει ότι στην ελληνική βιομηχανία η κρίση διευρύνει το χάσμα μεταξύ των παραγωγικών επιχειρήσεων της χώρας. Από τη μία πλευρά ενισχύεται ο σκληρός πυρήνας των επιχειρήσεων που ανθίστανται στην ύφεση «χτίζοντας θέσεις για την επόμενη ημέρα». Από την άλλη δημιουργείται ένας θύλακας ζημιογόνων επιχειρήσεων από τις οποίες προκύπτει ήδη ένας μεγάλος κύκλος προβληματικών εταιρειών.
- Στις πρώτες θέσεις των πλέον κερδοφόρων επιχειρήσεων της χώρας ευρίσκονται οι εταιρείες ΔΕΗ ΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ, Μότορ Όιλ Ελλάς Διυλιστήρια Κορίνθου, ΜΕΤΚΑ, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Nestle Hellas, Sanofi Aventis, Τιτάν, Καρέλια Καπνοβιομηχανία, Αλουμίνιον ΑΕ (όμιλος Μυτιληναίος), ΣΕΚΕ, Colgate Palmolive, Βιανέξ, L’Oreal, ΙΜΑΣ, Specifar, Reckit Benckiser, Cadbury, Παπαδόπουλος, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, BIC ΒΙΟΛΕΞ, Ελάνθη ΑΕΒΕ Τροφίμων, Tate & LYLE, ΕΛΒΑΛ, Crown Hellas Can, Schneider Electric, Βιβεχρώμ, Χάλυψ Δομικά Υλικά, Pharmathen, πλαστικά Κρήτης, Mermeren Kombinat Ad Prilep, Μεταλλοβιομηχανία Αρκαδίας Ρόκας, Ρόκας Αιολική, Knauf Γυψοποιία, Τasty Foods, Μέλισσα Κίκιζας ΑΒΕΕ Τροφίμων, Elpen Φαρμακευτική και Παυλίδης Μάρμαρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου