Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Financial Times: “Όπως και να το πεις, είναι μια χρεοκοπία”


Μια μεγάλη πιθανότητα είναι ότι η Ελλάδα θα είναι το πρώτο κράτος της Δύσης που χρεοκοπεί, εδώ και 60 χρόνια.
Οι αναλυτές αναμένουν τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης να χαρακτηρίσουν την Ελλάδα ως χρεοκοπημένη, επειδή οι κάτοχοι των ομολόγων  θα υποστούν απώλειες αν αποφασισθεί η συμμετοχή ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Οι πληροφορίες θέλουν την Standard & Poor’s να χαρακτηρίzει την ελληνική κατάσταση ως selective default (επιλεκτική χρεοκοπία), και την Fitch να προχωρά σε restricted default (περιορισμένη χρεοκοπία), που είναι το ίδιο πράγμα. Η Moody’s που δεν διαθέτει παρόμοια αξιολόγηση, αναμένεται να κηρύξει την Ελλάδα σε χρεοκοπία.
Μια χρεοκοπία σημαίνει πως η ΕΚΤ δεν θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για δανεισμό. Αυτό θα κατέστρεφε τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, που βασίζεται στην ΕΚΤ, και θα απειλούνταν ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης λόγω της μεταδοτικότητας. Αυτός είναι και ο λόγος που μέχρι σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet απέρριπτε την ιδέα οποιασδήποτε μορφής χρεοκοπίας.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο Trichet τελικά ενέδωσε, όταν διευκρινίστηκε πως ότι έχει αποφασιστεί θα ισχύσει αποκλειστικά και μόνο για την Ελλάδα, και όχι για τις υπόλοιπες χώρες που παλεύουν με τα χρέη τους.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Herman Van Rompuy ανακοίνωσε πως «Καταλήξαμε σε τρεις σοβαρές αποφάσεις, που όλοι μας στηρίζουμε. Βελτιώσαμε την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, πήραμε μέτρα να περιορίσουμε τον κίνδυνο της μεταδοτικότητας, και δεσμευτήκαμε να βελτιώσουμε τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης της ευρωζώνης».
Από τη πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Ν. Sarkozy δήλωσε πως η σημερινή συμφωνία θα περιορίσει την αναλογία του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ κατά 24%.
Η συμφωνία ολοκληρώθηκε  αφού ο Sarkozy δέχτηκε να αποσύρει τη πρότασή του για φόρο ύψους €50 δισ, στις τράπεζες της ευρωζώνης.
Τα χρηματιστήρια, όπως και το ευρώ, σημείωσαν ραγδαία άνοδο μόλις κυκλοφόρησαν τα νέα της συμφωνίας. Παράλληλα μειώθηκαν τα έξοδα δανεισμού της Ιταλίας, της Ισπανίας, και άλλων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας.


http://www.ft.com/intl/cms/s/0/4bdcccce-b3a6-11e0-b56c-00144feabdc0.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου