Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Το τέλος της αθωότητας για τη Νορβηγία


Αν η βόμβα που εξερράγη στο Όσλο, αποδειχτεί τρομοκρατική ενέργεια, τότε θα μιλάμε για στιγμές 9/11 στη Νορβηγία.
Όπως και η Νέα Υόρκη, πριν το 2001, έτσι και η Νορβηγία, ουδέποτε υπήρξε θύμα σοβαρής επίθεσης τρομοκρατών.
Αυτό δεν οφείλεται σε κάποια ιδιαίτερη προστασία, αλλά στο ότι ως χώρα η Νορβηγία απέφευγε συστηματικά τις διεθνείς διαμάχες.
Αν και ανήκει στο ΝΑΤΟ εδώ και πολλά χρόνια, μόλις πρόσφατα αύξησε κάπως τη συμμετοχή της σε στρατιωτικές αποστολές στο Αφγανιστάν και στη Λιβύη. Συνεπώς, η χώρα δεν διαθέτει πολλούς εχθρούς, και το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι διπλωμάτες της είναι η υπεράσπιση της εμπορικής φαλαινοθηρίας.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ανοιχτή κοινωνία. Η βασιλική οικογένεια κινείται παντού με ελάχιστη προστασία, τόσο στις μικρές ειρηνικές πόλεις όσο και στα ορεινά και παραθαλάσσια θέρετρα.
Οι Νορβηγοί πολιτικοί κυκλοφορούν ελεύθερα και με άνεση ανάμεσα στον απλό κόσμο, σε βαθμό που δεν συναντάται σε άλλες περιοχές του κόσμου.
Οι κάτοικοι της είναι επίσης ανοιχτοί σε όλα. Δεν υπάρχουν απόρρητες διευθύνσεις και τηλέφωνα. Στον ηλεκτρονικό τηλεφωνικό κατάλογο θα βρει κανείς λίνκς με αεροφωτογραφίες των κατοικιών των ανθρώπων, και λεπτομέρειες όπως η ηλεκτρονική τους διεύθυνση, η διεύθυνση της εργασίας τους, η ταχυδρομική τους διεύθυνση, κλπ.
Πρόκειται για μια κοινωνία, όπου οι κορυφαίοι πολιτικοί, οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι διασημότητες, συχνά συμπεριλαμβάνουν το προσωπικό τους τηλέφωνο και τη διεύθυνση κατοικίας τους στις επαγγελματικές τους κάρτες.
Οι μισθοί και η περιουσία του καθενός είναι δημόσιο κτήμα, αφού οι φορολογικές αρχές γνωστοποιούν αυτά τα στοιχεία, τα οποία δημοσιεύονται και στις εφημερίδες. Παράλληλα, το κοινό μπορεί να χρησιμοποιήσει την ηλεκτρονική μηχανή αναζήτησης της εφορίας, για να μάθει τα οικονομικά «μυστικά» οποιουδήποτε.
Η ταχυδρομική αλληλογραφία τοποθετείται σε εύκολα προσβάσιμα στον καθένα ανοιχτά ταχυδρομικά κιβώτια, επιτρέποντας τη παραβίαση των προσωπικών στοιχείων και της αλληλογραφίας.
Για τον υπόλοιπο κόσμο, ο τρόπος ζωής των Νορβηγών μοιάζει αφελής. Αλλά για τους Νορβηγούς, η ζωή σε μια ανοιχτή κοινωνία δεν είναι απλά ένα προνόμιο, αλλά και μια δήλωση προς τον υπόλοιπο κόσμο, ότι αν θέλουμε μπορούμε να ζούμε ειρηνικά.
Αυτή η διάθεση μπορεί τώρα να αλλάξει, και μάλιστα γρήγορα και δραματικά, καθώς οι ιδιώτες θα αρχίσουν να κλείνονται, και οι αρχές θα αυξήσουν τα δημόσια μέτρα ασφάλειας.
Έτσι, ο σκοπός των τρομοκρατών μάλλον πέτυχε. Έκλεψαν από τους Νορβηγούς την αθωότητά τους.
S.A.-BBC
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-14256438

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου