Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Σαν καλός πλασιέ, ο Βενιζέλος πάει ΗΠΑ


Αφού “μάγεψε” την Ευρώπη και… πέτυχε τα ακατόρθωτα, ο Β. Βενιζέλος ξεκινά από σήμερα την περιοδεία του στις ΗΠΑ όπου φυσικά οι συζητήσεις θα περιστραφούν γύρω από την ελληνική οικονομία. Θα συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον Αμερικανό ομόλογό του Τίμοθι Γκάιτνερ και άλλους αξιωματούχους του ΔΝΤ και της αμερικανικής κυβέρνησης. Επίσης, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρακαθώς και με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου, συγκεκριμένα με τους γερουσιαστές Τιμ Τζόνσον, πρόεδρο της Επιτροπής Γερουσίας για Τραπεζικές, Οικιστικές και Αστικές Υποθέσεις και Τζον Κέρι, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.
Ο κ. Βενιζέλος θα μιλήσει το βράδυ της ίδιας μέρας στο Peterson Institute for International Economics, με θέμα: «Ελληνική κρίση: προκλήσεις και ευκαιρίες». Και εδώ είναι το ζουμί της υπόθεσης. Θα μιλήσει για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που γεννήθηκαν μετά την οικονομική κρίση. Κοινώς ό,τι πουλιέται στην Ελλάδα, από ακίνητα και εταιρείες μέχρι ενέργεια και τηλεπικοινωνίες, θα παρουσιαστεί από τον Ευ. Βενιζέλο.
Αυτός είναι ο λόγος που πάει ο τσάρος στην Αμερική. Σαν καλός… πλασιέ θα καλέσει τους Αμερικανούς να έρθουν και να αγοράσουν διότι η πίτα πρέπει να μοιραστεί με τους Ευρωπαίους. Οι Αμερικανοί θέλουν δεσμεύσεις ότι δε θα έχει το πάνω χέρι στο ξεπούλημα η κ. Μέρκελ και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί για κάτι τέτοιο.
Για σκεφτείτε: 5 δισ. ευρώ είναι τα έσοδα που έχουν υπολογιστεί τους επόμενους 5 μήνες από τις αποκρατικοποιήσεις. Θα αφήσουμε τα… Αμερικανάκια έξω από το παιχνίδι;
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συνάντηση του Βενιζέλου με τον Νταλάρα. Οχι φυσικά τον Γιώργο και δε θα μιλήσουν για τραγούδια, αλλά με τον επικεφαλής του IIF δηλαδή των ιδιωτικών τραπεζών που θα πάρουν μέρος στην ανταλλαγή ομολόγων. Φυσικά θα ζητήσουν ανταλλάγματα, εγγυήσεις κι αυτές δεν μπορεί να είναι άλλες από εμπράγματα δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου