Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Ισραηλινοί κομάντος κατέλαβαν το πλοίο «Dignite» που έπλεε προς τη Γάζα

Κατελήφθη από Ισραηλινούς πεζοναύτες το γαλλικό πλοίο «Dignite-Al Karama» που επεδίωκε να σπάσει συμβολικά το ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Το σκάφος «Αξιοπρέπεια» του 2ου Στόλου της Ελευθερίας οδηγήθηκε στο λιμάνι του Ασντότ. Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ έδωσαν εντολή για επιχείρηση αναχαίτισης, μετά την άρνηση των ακτιβιστών να αλλάξουν πορεία σε επικοινωνία που είχε μέσω ασυρμάτου με το πλοίο το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό.
Το σκάφος κατελήφθη χωρίς αντίσταση και όλοι οι επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ.
«Το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό πήρε τον έλεγχο του πλοίου», επιβάλλοντας τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ. Δεν διευκρινίστηκε εάν η επιχείρηση διεξήχθη σε ισραηλινά χωρικά ύδατα.
Τέσσερα ισραηλινά πολεμικά σκάφη είχαν περικυκλώσει από το πρωί της Τρίτης το «Dignite-Al Karama», στο πλοίο επέβαιναν Γάλλοι, Καναδοί και Σουηδοί ακτιβιστές, ο Έλληνας καθηγητής στο ΤΕΙ Αθήνας από την Πρωτοβουλία «Ένα πλοίο για τη Γάζα» Βαγγέλης Πισσίας, η δημοσιογράφος της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz Αμίρα Χας και ένα συνεργείο του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις επικοινώνησαν μέσω ασυρμάτου με το «Dignite-Al Karama», ζητώντας του να αλλάξει πορεία. Σε βίντεο που δημοσιοποίησε ο ισραηλινός στρατός ακτιβιστής με τον οποίο συνομιλεί το Ναυτικό δηλώνει ως τελικό προορισμό του πλοίου το λιμάνι της Γάζας. Κατόπιν αυτού δόθηκε εντολή από τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ για επιχείρηση αναχαίτισης του σκάφους.
Στους ακτιβιστές δόθηκε η εναλλακτική λύση να φθάσουν στη Γάζα μέσω χερσαίων περασμάτων, σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο της Jerusalem Post.
Τη Δευτέρα, ο ισραηλινός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ντάνι Αγιαλον είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψει σε κανένα πλοίο να παραβιάσει τον ναυτικό αποκλεισμό στη Γάζα.
Το «Dignite-Al Karama» απέπλευσε την Κυριακή από το Καστελόριζο με επίσημο προορισμό την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, και από εκεί συνέχισε με κατεύθυνση τη Λωρίδα της Γάζας.
Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
Σχετικά με τον Βαγγέλη Πισσία, τον Έλληνα πολίτη που επέβαινε στο σκάφος, το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «επιβιβάσθηκε παράτυπα στο σκάφος, παρά τις προειδοποιήσεις των αρμοδίων ελληνικών αρχών ότι δε διαθέτει κατάλληλα ταξιδιωτικά έγγραφα». Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών είχε αποθαρρύνει, με ανακοίνωσή του από 22 Ιουνίου, τη συμμετοχή Ελλήνων πολιτών στο εν λόγω εγχείρημα».
Το υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει ακόμη ότι «το εν λόγω σκάφος είχε λάβει άδεια από τις λιμενικές αρχές του Καστελορίζου να αποπλεύσει με προορισμό την Αλεξάνδρεια, αλλά εν πλω μετέβαλε την πορεία του με κατεύθυνση τη Γάζα».
Υπευθυνότητα και μέτρο ζητά η Γαλλία
Εξάλλου η Γαλλία κάλεσε το Ισραήλ να αντιδράσει με μέτρο και υπευθυνότητα απέναντι στους επιβαίνοντες στο γαλλικό γιοτ.
«Επισημάναμε εδώ και αρκετές ημέρες στις ισραηλινές αρχές ότι αν το γαλλικό πλοίο προσπαθήσει να σπάσει τον αποκλεισμό (της Γάζας) και οι ισραηλινές αρχές αποφασίσουν να το σταματήσουν, περιμένουμε από αυτές να αντιδράσουν με υπευθυνότητα και μέτρο, σεβόμενες όλα τα δικαιώματα των πολιτών και επιτρέποντάς τους να επιστρέψουν άμεσα στη Γαλλία» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.
«Η πρεσβεία της Γαλλίας και το γενικό προξενείο της Γαλλίας στο Τελ Αβίβ έχουν κινητοποιηθεί για να προσφέρουν προξενική προστασία στους υπηκόους μας» πρόσθεσε.
Το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε επικοινωνία με τις ισραηλινές αρχές και παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης. Από το Ισραήλ έχει ζητηθεί να μεριμνήσει για την ασφάλεια του Έλληνα πολίτη και τον ταχύτερο δυνατό επαναπατρισμό του.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου