Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Το μεγαλύτερο Hedge Fund προβλέπει οικονομική κατάρρευση

Στο τελευταίο φύλλο του, το περιοδικό New Yorker φιλοξενεί μια συνέντευξη του Ray Dalio, που είναι ο επικεφαλής της Bridgewater, δηλαδή του μεγαλύτερου hedge fund στο κόσμο.
Η  Bridgewater, που σύμφωνα με τους ειδικούς  διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους $80 δισ. συνεχίζει να κερδίζει ακόμη και εν μέσω κρίσης, αποδεικνύοντας πως ο Dalio γνωρίζει καλά το χρηματοπιστωτικό παιχνίδι, και ξέρει να προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες.
Για αυτό και οι απόψεις του, ειδικά όσον αφορά  στη μελλοντική ποσοτική χαλάρωση (quantitative easing), θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.
Όπως λοιπόν λέει ο Dalio, η εκτύπωση νέου χρήματος είναι αναπόφευκτη, και αυτό θα «οδηγήσει σε κατάρρευση νομισμάτων, αλλά και των αγορών ομολόγων».
Μάλιστα προβλέπει και χρονοδιάγραμμα της κατάρρευσης. Όπως λέει: «Πιστεύω πως στα τέλη του 2012, ή στις αρχές του 2013, θα ζήσουμε δύσκολες εποχές…».
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, κάποιες χώρες που είναι υπερχρεωμένες, όπως οι ΗΠΑ, θα αναγκαστούν να τυπώσουν χρήματα για να αντιμετωπίσουν το χρέος τους. Αυτό όμως θα οδηγήσει στη κατάρρευση του νομίσματός τους και της αγοράς ομολόγων.
«Δεν έχει υπάρξει ιστορική περίπτωση που κράτη σ αυτή τη κατάσταση δεν τύπωσαν χρήμα, και δεν υποτίμησαν το νόμισμά τους…».
Άλλες αναπτυγμένες χώρες, ειδικά αυτές που ανήκουν στην ευρωζώνη και άρα και στην ΕΚΤ, δεν μπορούν να τυπώσουν το δικό τους χρήμα, και συνεπώς είναι καταδικασμένες να υποστούν μια κλασική χρεοκοπία, ισχυρίζεται ο Dalio.
Ο Dalio είναι απαισιόδοξος, ακόμη και παρά τις πρόσφατες συμφωνίες προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει τη πτώχευση. Όπως λέει: «Ο κόσμος τείνει να βλέπει μόνο το παρόν, αγνοώντας τις τεράστιες υποβόσκουσες δυνάμεις… αυτό είναι που μας οδήγησε εδώ. Σκεφτόμαστε μόνο το σήμερα…».

S.A.-Zero Hedge
http://www.zerohedge.com/article/head-worlds-biggest-hedge-fund-sees-economic-collapse-due-money-printing-early-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου