Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Ανίκανη κυβέρνηση, χωρίς σχέδιο και βούληση


Η Ελλάδα παρατηρούσε από τα παρασκήνια, ενώ οι Ευρωπαίοι πολιτικοί και τραπεζίτες  προσπαθούσαν να επιτύχουν μια δεύτερη συμφωνία διάσωσης, καθώς απέτυχε να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με μια δική της πρόταση. Αυτό επισημαίνουνε μεταξύ άλλων  οι Financial Times, σε ένα άρθρο καταπέλτη για την ανικανότητα και την ανεπάρκεια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η τριμελής διαπραγματευτική ομάδα της Ελλάδος, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, εγκατέλειψε τα σχέδια της για την παρουσίαση ενός προγράμματος το οποίο θα απέκλειε μία προσωρινή  χρεοκοπία από την Αθήνα και θα μείωνε το μέγεθος ενός πιθανούς haircut των ελληνικών ομολόγων.
« Προσπάθησαν νωρίτερα αυτό το μήνα να καταρτίσουν κάτι, αλλά μετά αποφάσισαν ότι ήταν πολύ αργά… Αντιλήφθηκαν ότι θα έπρεπε να έχει οργανωθεί εδώ και μήνες», δήλωσε μία πηγή που γνωρίζει  τις συζητήσεις στο υπουργείο Οικονομικών.
Άλλη πηγή, η οποία παρακολούθησε τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδος δήλωσε: « Λόγω της  έλλειψης ενός συγκεκριμένου σχεδίου, η συμβολή της Ελλάδας δεν ήταν εποικοδομητική… Σε μεγάλο βαθμό αποτελείτο από ενστάσεις».
Η απουσία της Ελλάδας από τις διαβουλεύσεις για την διάρθρωση του δεύτερου πακέτου διάσωσης της χώρας εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με την δέσμευση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, σημειώνουν επίσης οι Financial Times.
Η κυβέρνηση έχει επίσης απογοητεύσει ακόμα και τους Έλληνες  τραπεζίτες, οι οποίοι φοβούνται ότι μια επιλεκτική χρεοκοπία θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή τις ελληνικές τράπεζες.
«Λόγω της έλλειψης βούλησης για διαπραγμάτευση, ή έλλειψης εμπειρίας, η ελληνική κυβέρνηση έχει χάσει τη φωνή της για τον διακανονισμό του χρέους. Ένα ζήτημα που θα  επηρεάζει την οικονομία της χώρας για τις επόμενες δύο δεκαετίες», τόνισε ο Αιμίλιος Αυγολέας, καθηγητής δημοσιονομικού δικαίου στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.
Τα δύο άλλα μέλη της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης είναι ο Πέτρος Χριστοδούλου, ο manager του χρέους της χώρας, ο οποίος δούλευε για την Goldman Sachs προτού προσληφθεί στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, και ο Γιώργος  Ζανιάς οικονομολόγος και ανώτερος σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών.
Τον προηγούμενο χρόνο η Ελλάδα προσέλαβε την επενδυτική τράπεζα Lazard, ως γενικό οικονομικό σύμβουλο για να χειριστεί τις σχέσεις με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης καθώς και ζητήματα ιδιωτικοποιήσεων. Όμως, λόγω της καθημερινής ενασχόλησης των αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών, με τα προβλήματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και την εκπόνηση  των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, υπήρχε λίγος χρόνος για την χάραξη πολιτικής ώστε να αποφευχθεί μία χρεοκοπία.
«Πιέσαμε για να περιορίσουμε την περίοδο μιας επιλεκτικής χρεοκοπίας και να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες ενός κουρέματος  στα ελληνικά ομόλογα», δήλωσε ένα τραπεζικό στέλεχος.  «Αλλά ήταν όμως μόνο μια φωνή ανάμεσα σε 400 τράπεζες».
Π.Ζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου