Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Όλα τα μάτια τώρα στα CDS


Την ώρα που αγορές περιμένουν τη τελική ανακοίνωση της πρότασης της ΕΕ για τη διάσωση της Ελλάδας και της ευρωζώνης, φημολογείται ότι μια χρεοκοπία της Ελλάδας συζητιέται στα σοβαρά.
Αν η Ελλάδα μπει όντως σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας για κάποιο μικρό διάστημα, ίσως και μερικών ημερών, τότε η προσοχή όλων θα στραφεί στα credit default swaps (CDS) ή ασφάλιστρα κινδύνου των ομολόγων.
Με βάση αυτά που έχουν μέχρι στιγμής διαρρεύσει, το σχέδιο θα συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και την «εθελοντική» συμμετοχή των κατόχων ελληνικών ομολόγων, δηλαδή των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών. Η εμπλοκή του ιδιωτικού επενδυτικού τομέα, είτε μέσω ανταλλαγής, είτε μέσω μετακύλισης, είτε μέσω επαναγοράς, θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα πιστωτικό γεγονός που θα οδηγούσε την Ελλάδα σε χρεοκοπία. Ήδη ο Jean Claude Juncker ανέφερε πως κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται.
Αν οι οίκοι αξιολόγησης χαρακτηρίσουν το ελληνικό χρέος σε κατάσταση χρεοκοπίας, εκτός από τα προβλήματα που θα δημιουργούνταν στην ΕΚΤ, θα αμφισβητούνταν και η ουσία της αγοράς των CDS. Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, η επιλεκτική χρεοκοπία δεν αποτελεί πραγματικό γεγονός, ενώ για το Business Insider, αν συνέβαινε, δεν θα ενεργοποιούνταν τα συμβόλαια CDS.
Μια ενεργοποίηση των CDS θα είχε μεγάλες προεκτάσεις. Παρά τη σχετικά μικρή αξία των CDS για τα ελληνικά ομόλογα ($70 δισ), θα σημειώνονταν ένα φαινόμενο ντόμινο που θα απλώνονταν σε ολόκληρη την ΕΕ.
Τι θα συμβεί αν οι ευρωπαϊκές αρχές, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση μπορέσουν να αναδιαρθρώσουν το ελληνικό χρέος χωρίς χρεοκοπία;
Η άμεση απάντηση των αγορών θα ήταν μια κατάρρευση της αγοράς των CDS. Μπορεί να αυξάνονταν η αξία των ομολόγων, και να μειώνονταν τα σπρεντς τους για τα κράτη σε κίνδυνο (PIIGS), αλλά θα έμπαινε σε αμφισβήτηση η δυνατότητα των συμβολαίων CDS να προστατεύσουν τους επενδυτές, οπότε και θα κατέρρεε εντελώς η εμπιστοσύνη.
S.A.-Forbes
http://blogs.forbes.com/afontevecchia/2011/07/21/rescuing-greece-through-a-selective-default-could-collapse-cds-markets/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου