Με τη χθεσινή συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, οι ιδιώτες δανειστές της Ελλάδας θα χάσουν περίπου 20%, δεχόμενοι να συμμετάσχουν στην επαναγορά των ελληνικών ομολόγων, στη μετακύλιση του ελληνικού χρέους, και στην ανταλλαγή των ομολόγων που ωριμάζουν.
Ο ιδιωτικός τομέας θα συνεισφέρει περίπου €37 δις. αν και οι τελικές λεπτομέρειες δεν είναι ακόμη γνωστές.
Η συμφωνία ήταν ένα είδος συμβιβαστικού δούναι και λαβείν μεταξύ της Γερμανίας, που επέμενε στη συμμετοχή ιδιωτών, και της Γαλλίας. Ο Jean-Claude Trichet, πρόεδρος της ΕΚΤ, είναι ο μόνος χαμένος. Από την αρχή ήταν αντίθετος στις απαιτήσεις της Merkel.
Η συμφωνία δεν εστίασε τόσο στην Ελλάδα, όσο στην ανάγκη περιορισμού της μεταδοτικότητας σε άλλες ευαίσθητες οικονομίες της ευρωζώνης, έτσι ώστε να μειωθούν οι αβεβαιότητες των αγορών σχετικά με το μέλλον του ευρώ.
Οι όροι της νέας συμφωνίας σημαίνουν πως η ΕΕ θα πρέπει να ζήσει με τις συνέπειες μιας μορφής χρεοκοπίας, όσο προσωρινή και όσο επιλεκτική και αν είναι.
Ο Trichet διαβεβαίωσε πως η αναμενόμενη «επιλεκτική χρεοκοπία» δεν θα προκαλέσει πιστωτικό γεγονός, κάτι που σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές αγορές των ομολόγων δεν θα αντιμετωπίσουν μεγάλες απαιτήσεις αποζημιώσεων. Παράλληλα, τόνισε ότι η συμφωνία αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, και ότι οι επενδυτές δεν θα αντιμετωπίσουν «χασούρα» σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση διάσωσης στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης, η αναμενόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θα κρατήσει περισσότερο από 2 μήνες.
Γερμανικές κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως υπάρχει διασφάλιση από πλευράς των διεθνών οίκων αξιολόγησης ότι δεν θα βιαστούν στο να χαρακτηρίσουν την Ελλάδα υπό χρεοκοπία, και πως θα μελετήσουν ενδελεχώς την συμφωνία.
The Guardian
http://www.guardian.co.uk/business/2011/jul/22/bailed-out-eurozone-greece
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου