Η διεθνής κοινότητα καλωσόρισε χθες ένα νέο κράτος, το Νότιο Σουδάν, υποσχόμενη να το στηρίξει, και προειδοποιώντας για τους πολλούς κινδύνους που αντιμετωπίζει.
Δεκάδες χιλιάδες πολίτες του νέου κράτους συγκεντρώθηκαν στη πρωτεύουσα Juba για να γιορτάσουν την ανεξαρτησία τους. Παντού επικρατούσε ο πατριωτικός ενθουσιασμός.
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Susan Rice δήλωσε: «Για το Νότιο Σουδάν, η ανεξαρτησία δεν είναι ένα δώρο, αλλά ένα βραβείο που κερδήθηκε».
Η πορεία προς την ανεξαρτησία της χώρας ήταν ιδιαίτερα σκληρή. Η χώρα έχει το μέγεθος του Τέξας, και οι 8 εκατομμύρια κάτοικοί της έχουν ταλαιπωρηθεί από δυο εμφυλίους πολέμους, με αντίπαλό τους την αποικιοκρατική αραβική ηγεσία του Βόρειου Σουδάν. Οι νεκροί των πολέμων αγγίζουν τα 2 εκατομμύρια. Και καθώς έβλεπαν τη νέα τους σημαία να υψώνεται, το πλήθος παραληρούσε.
«Περιμέναμε αυτή τη στιγμή για 56 χρόνια. Το όνειρό μας πραγματοποιήθηκε…», δήλωσε ο πρόεδρος της νέας χώρας Salva Kiir.
Εκτός από την Αμερική, υπήρχαν εκπρόσωποι πολλών κρατών από την Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη, τον αραβικό κόσμο, και τον ΟΗΕ.
Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκε και ο Σουδανός πρόεδρος Omar al Bashir, η χώρα του οποίου συρρικνώνεται κατά το 1/3 με την απώλεια του Νότιου Σουδάν. Η παρουσία του προκάλεσε αμηχανία αφού εκτός του ότι διατηρεί άσχημες σχέσεις με τον πρόεδρο Kiir, υπάρχει και διεθνές ένταλμα σύλληψής εναντίον του με τη κατηγορία της γενοκτονίας στο Νταρφούρ. Οι περισσότεροι εκπρόσωποι της Δύσης ζήτησαν να καθίσουν μακριά του, έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε επαφή, ακόμη και οπτική μαζί του. Υπήρχαν προειδοποιήσεις πως ακόμη και μια κατά λάθος χειραψία μαζί του θα έστελνε αρνητικό μήνυμα στο κόσμο.
Παρουσιάστηκαν και κάποια τεχνικά προβλήματα, όπως μια βλάβη στο ηχητικό σύστημα που καθυστέρησε τη τελετή. Ο πρόεδρος Kiir ζήτησε συγγνώμη, αποδίδοντας τα όποια προβλήματα στο γεγονός της απόλυτης απουσίας κάθε υποδομής και λειτουργικών κρατικών θεσμών στη χώρα του. «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις, και ξεκινάμε από σήμερα κιόλας…», είπε.
Οι εντάσεις μεταξύ Kiir και Bashir είναι τεράστιες. Οι συνομιλίες που έλαβαν χώρα στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Addis Ababa, με αντικείμενό τους τον ομαλό διαχωρισμό των δυο κρατών, και τη μοιρασιά τόσο των εσόδων από το πετρέλαιο όσο και του εθνικού χρέους, δεν κατέληξαν πουθενά, ενώ μάλιστα σημειώθηκαν και συγκρούσεις στο Νότιο Kordofan και στη περιοχή του Abye.
Η δημιουργία του νέου κράτους είναι αποτέλεσμα μιας μακράς εμπλοκής της Δύσης προκειμένου να τερματιστούν οι εμφύλιες συρράξεις. Οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται. Από το 2005, οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει αρκετά δισεκατομμύρια στη στήριξη του Νότιου Σουδάν, και έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν να το στηρίζουν.
«Θα πρέπει να συνεχίσουμε τη σκληρή προσπάθεια μας ώστε να διασφαλιστεί η προοπτική του Νότιου Σουδάν…», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Johnnie Carson.
Το νέο κράτος κερδίζει περισσότερα από $4 δισεκατομμύρια έσοδα το χρόνο από το πετρέλαιο, και διαθέτει μεγάλες εκτάσεις γόνιμης γης, καθώς και αμέτρητα κοπάδια αγελάδων, αλλά αντιμετωπίζει εσωτερικές τριβές, φυλετικές διαμάχες, ενώ θα μπορούσε να καταστεί αυτάρκες, αν πετύχαινε την εσωτερική σταθερότητα.
S.A.-McClatchy
http://www.mcclatchydc.com/2011/07/09/117324/south-sudan-officially-becomes.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου