Περιμένουν το Eurogroup με το δάκτυλο στη σκανδάλη
Στην εκτίμηση ότι το Γιούρογκρουπ θα καθορίσει την προσεχή Δευτέρα το περίγραμμα της νέας στήριξης της Ελλάδας, χωρίς όμως οριστική συμφωνία, προέβη χθες ο εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου Ολι Ρεν. Πάντως, η αρνητική στάση των οίκων αξιολόγησης στη γαλλική πρόταση για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών προβληματίζει τους κοινοτικούς.
«Σε κάθε συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ κάνουμε βήματα προόδου στο θέμα της νέας στήριξης της Ελλάδας και αυτό αναμένουν να γίνει και στις 11 Ιουλίου», δήλωσε ο Αμαντέο Αλταφάιγ, κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, αλλά και του Βερολίνου, το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με τις οποίες οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο.
Το περίγραμμα
Ο εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι σε σχέση με τις τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας που θα καθορίζουν τον τρόπο και το ύψος της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για την επίτευξη συμφωνίας. Ωστόσο, όπως είπε, στη συνεδρίαση της Δευτέρας μπορεί να έχουμε μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το περίγραμμα του νέου μηχανισμού. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στο θέμα αυτό υπάρχει ξεκάθαρη σύγκλιση απόψεων μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.
Για το πολύ υψηλό επιτόκιο που θα επιβαρύνει την Ελλάδα εάν υιοθετηθεί η γαλλική πρόταση, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη οι όροι και ότι στο «τραπέζι» βρίσκονται και συζητούνται αρκετές επιλογές.
Τέλος, αρνήθηκε να σχολιάσει τη συνέντευξη του Γιούνκερ σε γερμανικό περιοδικό, όπου μιλάει για σημαντικό περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας με αφορμή τη νέα στήριξη. Ανέφερε, πάντως, ότι οι χώρες της ευρωζώνης που υλοποιούν προγράμματα προσαρμογής με ευρωπαϊκή στήριξη έχουν περιορισμένα περιθώρια στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής. Φυσικά, η δήλωση του κ. Γιούνκερ ήταν πολύ πιο προχωρημένη από αυτήν του εκπροσώπου του Ολι Ρεν.
«Επιλεκτική χρεοκοπία»
Πάντως, η προειδοποίηση του οίκου αξιολόγησης S&P, σύμφωνα με την οποία η γαλλική πρόταση με τα δύο εναλλακτικά σενάρια για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στη νέα στήριξη μπορεί να χαρακτηριστεί «επιλεκτική χρεοκοπία», έχει θορυβήσει τις Βρυξέλλες και τις πρωτεύουσες της ευρωζώνης. Κι αυτό γιατί όλες οι κινήσεις μέχρι τώρα είχαν γίνει με μεγάλη προσοχή, ώστε να αποφευχθεί η υποβάθμιση της Ελλάδας.
Μάλιστα, το πρόβλημα με τους οίκους αξιολόγησης είναι γενικότερο, γιατί και οι άλλοι δύο, δηλαδή Fitch και Moody’s, είχαν προειδοποιήσει την προηγουμένη ότι τα περιθώρια για την αποφυγή της υποβάθμισης είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Η αρνητική αυτή εξέλιξη αναμένεται να οδηγήσει σε τροποποίηση της γαλλικής πρότασης των δύο σεναρίων και συνέχιση των διαβουλεύσεων τόσο με τις τράπεζες όσο και με τους οίκους αξιολόγησης.
Το πρώτο σενάριο της γαλλικής πρότασης προβλέπει την επανεπένδυση από την πλευρά των ιδιωτών επενδυτών του 70% της αξίας των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους και λήγουν μέχρι το τέλος του 2014. Το 50% θα επανεπενδυθεί σε νέες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων διάρκειας 30 ετών και το 20% σε ένα ειδικό όχημα μηδενικού επιτοκίου, το οποίο θα έχει μορφή εγγύησης για τους ιδιώτες επενδυτές ότι θα πάρουν πίσω τα κεφάλαιά τους σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος. Το επιτόκιο δανεισμού είναι 5,5% προσαυξανόμενο ανάλογα με την εξέλιξη του ελληνικού ΑΕΠ, αλλά δεν θα μπορεί να ξεπεράσει το 8%.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την επανεπένδυση για 5 χρόνια τουλάχιστον του 90% των ελληνικών ομολόγων που λήγουν μέχρι το τέλος του 2014, επίσης με επιτόκιο 5,5% αλλά χωρίς καμία προσθήκη.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ, για τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου