Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

"Κάψαμε" το… χαρτί της Μόσχας

Απογοήτευση και εκνευρισμό έχει προκαλέσει στο Κρεμλίνο η στάση της Αθήνας απέναντι στις κοινές ελληνορωσικές υποθέσεις και κυρίως στα ενεργειακά έργα, με αποτέλεσμα να «παγώσουν» πλήρως οι σχέσεις των δύο χωρών…
Απόδειξη του κλίματος… Σιβηρίας που επικρατεί στις σχέσεις των δύο χωρών είναι η πρόσφατη αναβολή της προγραμματισμένης επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Λαμπρινίδη, που ανακοινώθηκε από τη Μόσχα, μία πρακτική που είναι αντίθετη στο πρωτόκολλο που ακολουθεί η ρωσική διπλωματία ακόμη από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.
Επιπλέον, παράγοντες που γνωρίζουν πολύ καλά τις σχέσεις των δύο χωρών επιβεβαιώνουν μέχρι κεραίας το προηγούμενο ρεπορτάζ της fmvoice.gr (βλέπε: «Αλλαγές στη σκακιέρα των αγωγών», του Κώστα Ψωμιάδη, από τις 20/6/2011), σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινοί σχεδιασμοί, όπως ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream.
Επιπλέον, οι ίδιοι κύκλοι επιβεβαιώνουν την πληροφορία, όσον αφορά την ανησυχία των Ρώσων για πλήρη αλλαγή στάσης της Αθήνας, σε σημείο να φτάσει σε πλήρη άρνηση, όπως κάνει σήμερα η βουλγαρική κυβέρνηση.
Στο Κρεμλίνο, μάλιστα, εδραιώνεται η πεποίθηση πως η ελληνική στάση, που δυναμιτίζει τις ιδιαίτερα καλές σχέσεις δεκαετιών με τη Ρωσία, πηγάζει από σχεδιασμούς που γίνονται εκτός Ελλάδας και μάλιστα εκτός Ευρώπης, «δείχνοντας» την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Η στάση αυτή, ωστόσο, δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στην Ελλάδα, καθώς:
  1. Το 2016 λήγει το συμβόλαιο προμήθειας της χώρας μας με ρωσικό αέριο και είναι αδύνατον να αναπληρωθούν οι ποσότητες αυτές από άλλες πηγές, εφόσον οδηγηθούμε σε πλήρη ρήξη.
  2. Η Ρωσία αναγκάζεται να αναζητήσει στενότερη συνεργασία με την Τουρκία, υποβαθμίζοντας το ρόλο της Ελλάδας και αναβαθμίζοντας τον ανατολικό μας γείτονα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
  3. Δυναμιτίζεται η έως σήμερα κοινή στάση στο τρίγωνο Μόσχα-Αθήνα-Λευκωσία για το Κυπριακό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η Ρωσία θα αλλάξει στάση, καθώς ήδη διατηρεί ισχυρότατα συμφέροντα στη μεγαλόνησο.
  4. Απομακρύνεται η δυνατότητα εναλλακτικής οικονομικής και διπλωματικής συμμαχίας της χώρας μας, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, τη στιγμή κατά την οποία οι θεσμικοί μας σύμμαχοι (Ευρωπαίοι και Αμερικανοί) αναζητούν λύσεις που δίνουν οφέλη στους ίδιους κι όχι στη χώρα μας…
  5. Ορθώνονται εμπόδια σε άμεσες ρωσικές επενδύσεις στη χώρα μας, από ελάχιστους, αλλά πολύ πλούσιους επιχειρηματίες, που ενδιαφέρονται για πολλούς τομείς (τουρισμός, πρώτες ύλες, real estate κλπ).
Η ρωσική πλευρά έχει (τουλάχιστον) αποστασιοποιηθεί από τα προγράμματα ελληνορωσικής συνεργασίας και περιμένει (όχι για πολύ) μία κίνηση από την Αθήνα.
Ωστόσο, οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα και είναι πολύ δύσκολο να αποκατασταθούν, χάνοντας μία σημαντική ευκαιρία για κοινά επωφελείς συνεργασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου