Αν θέλει να δει κανείς ένα πιθανό σενάριο για το πώς θα εξελιχθεί και θα καταλήξει η ελληνική οικονομική κρίση, μπορεί να ρίξει μια ματιά σε έκθεση του ΔΝΤ για την περίπτωση της πτώχευσης της Αργεντινής.
Η έκθεση συντάχθηκε το 2003 από κάποιο άγνωστο τότε στέλεχος τους ΔΝΤ ονόματι Τίμοθι Γκάιτνερ, σημερινό υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ.
Ο Γκάιτνερ περιγράφει τα λάθη του ΔΝΤ στην περίπτωση της Αργεντινής, αλλά αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι, αν κάνει κάποιος ένα παραλληλισμό με το σήμερα, θα διαπιστώσει ότι το Ταμείο κάνει ακριβώς τα ίδια λάθη και στην περίπτωση της Ελλάδας.
Όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα «Telegraph», αν στο κείμενο του Γκάιτνερ αντικατασταθούν οι λέξεις Αργεντινή και δολάριο από τις Ελλάδα και ευρώ, είναι σαν να έχει γραφτεί σήμερα για την ελληνική κρίση χρέους.
Τη στιγμή που έγινε πλέον φανερό ότι η Αργεντινή δεν θα αντέξει τις πιέσεις, αναφέρει η έκθεση, τόσο η ίδια η χώρα όσο και το ΔΝΤ αρνούνταν να δουν την πραγματικότητα. Δίδονταν επανειλημμένα δάνεια στην Αργεντινή με αντάλλαγμα περισσότερα μέτρα λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεις. Υπήρξε μάλιστα και ένα εθελοντικό σχέδιο διαγραφής χρεών παρόμοιο με το roll over της γαλλικής πρότασης.
Το συμπέρασμα του ΔΝΤ στην έκθεση ήταν ότι «όταν το χρέος γίνεται μη βιώσιμο, το Ταμείο θα πρέπει να μη δίνει νέα δάνεια. Αν συνεχίσει τη χρηματοδότηση, το μόνο που θα έχει κάνει είναι να αυξήσει το κόστος της μελλοντικής αναδιάρθρωσης».
Το ερώτημα που θέτει η «Τelegraph» είναι γιατί το ΔΝΤ κάνει τώρα και στην περίπτωση της Ελλάδας το ίδια λάθη. Μια απάντηση είναι γιατί το Ταμείο έχει εξελιχθεί σε όργανο της ελίτ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία φοβάται ότι μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα κατεδαφίσει ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ετσι η Ελλάδα θυσιάζεται βυθιζόμενη στη φτώχεια και στη νομισματική σκλαβιά για το «κοινό καλό».
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ φαίνεται ότι συμφωνούν πως η κατάρρευση της Ελλάδας μπορεί να προκαλέσει κραδασμούς στη διεθνή οικονομία, καθώς σε αντίθεση με την Αργεντινή, που είχε το δικό της νόμισμα, στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχει μια συστημική διάσταση στην κρίση λόγω του ευρώ.
Κώστας Πλιάκος Ελεύθερος Τύπος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου