Το να έχεις περισσότερα από δύο παιδιά είναι εγωιστικό; Το μέλλον του πλανήτη σπάνια παίζει κάποιο ρόλο στον σχεδιασμό μιας οικογένειας, αλλά αυτό πρέπει να αλλάξει, λένε εκπρόσωποι ομάδας περιβαλλοντικής εκστρατείας.
Οι γονείς που έχουν περισσότερα από δύο παιδιά είναι«ανεύθυνοι» γιατί βάζουν ένα δυσβάσταχτο φορτίο στους πόρους και αυξάνουν τη ζημία στα οικοσυστήματα, λέει ο επικεφαλής της πράσινης εκστρατείας.
Η συγκράτηση της αύξησης του πληθυσμού μέσω της αντισύλληψης πρέπει να διαδραματίσει ρόλο στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, υποστηρίζει ο Jonathon Porritt.
Αυτή την εβδομάδα, η οργάνωση ‘Optimum Population Trust’(OPT), της οποίας ο Porrit είναι επικεφαλής, ξεκίνησε τηνonline καμπάνια του “Stop at Two” για να ενθαρρύνει τα ζευγάρια να περιορίσουν το μέγεθος της οικογένειάς τους.
(Σχ.ΚΟ: Το OPT που ονομάζεται και ‘Population Matters’, είναι ένα βρετανικό think tank που ιδρύθηκε το 1991 από τονDavid Willey και ασχολείται με θέματα περιβάλλοντος, αύξησης του πληθυσμού, κλιματικών αλλαγών, βιοποικιλότητας κλπ. Στην λίστα με τους ‘υποστηρικτές’ είναι και ο Dr JamesLovelock, επιστήμονας και περιβαλλοντολόγος, γνωστός για την θεωρία του περί «Γαίας», ότι η Γη δηλαδή, είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Έχει γράψει και το βιβλίο 'The Revengeof Gaia', δηλ. ‘Η Εκδίκηση της Γαίας’).
Ο Porritt είπε νωρίτερα αυτό το μήνα: «Νομίζω ότι θα συνεχίσουμε το έργο μας πάνω στην θέση μας που λέει ότιόσοι έχουν περισσότερα από δύο παιδιά είναι ανεύθυνοι".
Δεν είναι υπέρ ενός υποχρεωτικού ορίου, αλλά δήλωσε στο BBC ότι τα ζευγάρια θα πρέπει να "συνδέσουν τις ανησυχίες τους σχετικά με το φυσικό περιβάλλον με τις αποφάσεις τους ως μελλοντικοί γονείς".
«Κάθε επιπλέον άνθρωπος αυξάνει το βάρος σε αυτόν τον πλανήτη που γίνεται όλο και πιο ανυπόφορος», λέει ο Porritt, ο οποίος διευθύνει την Επιτροπή της Αειφόρου Ανάπτυξης της κυβέρνησης.
Κάθε επιπλέον άτομο στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκπέμπει περίπου 11 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, υποστηρίζει, αλλά προειδοποιεί ότι το θέμα του πληθυσμού είναι ένα θέμα που ακόμη και ορισμένοι περιβαλλοντολόγοι πιστεύουν ότι είναι πολύ αμφιλεγόμενο για να το συζητήσουν.
Το συνολικό ποσοστό γονιμότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε στο 1,90 παιδιά ανά γυναίκα το 2007. Η γονιμότητα στο Ηνωμένο βασίλειο δεν είχε φτάσει σε αυτό το ύψος από το 1980, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (Σχ. ΚΟ: Δεν λέει εδώ το άρθρο του BBC, ότι η αύξηση αυτή οφείλεται στα υψηλά ποσοστά γεννήσεων μεταξύ των μεταναστών στην Βρετανία και κυρίως εκείνων που προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες. Δες σχετικό άρθροΕΔΩ).
Ο πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου και μόνο αναμένεται να αυξηθεί από 61 εκατομμύρια στα 77 εκατομμύρια μέχρι το 2051, αλλά η OPT πιστεύει ότι μακροπρόθεσμα το βιώσιμο επίπεδο του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να είναι κατώτερο των 30 εκατομμυρίων.
"Όσα περισσότερα ζευγάρια αποφασίσουν να έχουν μόνο ένα ή δύο παιδιά, ή ακόμα και να παραμείνουν άτεκνα, τόσο περισσότερο μπορεί να ανακουφίσουν την πίεση στην ραγδαία επιδείνωση των οικοσυστημάτων και τη μείωση της ζήτησης για ενέργεια και τρόφιμα», λέει ο υπεύθυνος πολιτικής Rosamund McDougall.
Αν οι γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο, σταματούσαν στα δύο παιδιά, αυτό θα μείωνε τις προβλέψεις του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου κατά περίπου επτά εκατομμύρια μέχρι το 2050, προτείνει η OPT.
Αλλά για τη μητέρα των πέντε παιδιών, Rosie Whitehouse, τα οικολογικά θέματα, δεν παίζουν ρόλο στην απόφασή της όπως και του συζύγου της να έχει μια μεγάλη οικογένεια.
«Η ζωή δεν είναι τόσο απλή», λέει η Whitehouse, πρώην δημοσιογράφος.
"Για τις περισσότερες γυναίκες το περιβάλλον δεν παίζει κάποιο ρόλο. Έκανα προγράμματα για την υπερθέρμανση του πλανήτη, όταν έμεινα έγκυος στον πρώτο γιο μου, ο οποίος είναι τώρα 20 ετών, και δεν μπήκαν τέτοιες σκέψεις στο μυαλό μου», λέει, αν και μπορεί να καταλάβει γιατί ο Porritt θεωρεί δικαιολογημένο να θέτει αυτό το ζήτημα.
«Δεν σκεφτόμουν τα χρήματα και ούτε τι επρόκειτο να κοστίσει. Είχα ακριβώς αυτή τη ρομαντική ιδέα», λέει.
Η Whitehouse, 47 ετών, η οποίας εργάζεται σε πλήρη απασχόληση και ζει στο Λονδίνο, αναρωτιέται κατά πόσο οι μεγαλύτερες οικογένειες οπωσδήποτε κάνουν μεγαλύτερη επιβάρυνση στο περιβάλλον.
"Τα χρήματα είναι σημαντικά, για αυτό μην αγοράζετε έτοιμα γεύματα. Μαγείρευα καζάνια σούπας".
«Όχι άλλα παιχνίδια".
Και ακριβώς επειδή έχεις πέντε παιδιά "αυτό δεν σημαίνει ότι έχεις πέντε φορές το ποσοστό των πλαστικών παιχνιδιών», λέει. "Απλά πρέπει να πούμε «όχι άλλα»".
Έχει τέσσερα παιδιά εξακολουθεί να ζει στο σπίτι με τα ηλικίας 18, 15 ετών παιδιά και τα δίδυμα ηλικίας 10 ετών και λέει ότι είναι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένα. Αλλά δεν πιστεύει ότι τα οικολογικά θέματα θα είναι το πρωταρχικό μέλημά της κόρης της, όταν θα έρθει η στιγμή για να σκεφτεί να δημιουργήσει οικογένεια.
«Η εγκυμοσύνη είναι κάτι προσωπικό, εσωτερικό. Είναι μια δική σου στιγμή, ειδικά όταν το πρωτομαθαίνεις», λέει.
Είναι μία συναισθηματική ηχώ σύμφωνα με τη μητέρα τριών παιδιών Siobhan Freegard, που λέει ότι τα περιβαλλοντικά ζητήματα δεν απασχολούν τα ζευγάρια όταν σκέφτονται πόσα παιδιά θέλουν.
«Εάν κάνατε μια δημοσκόπηση στις μαμάδες και τις ζήτησε να πουν 10 λόγους για τους οποίους δεν θα ήθελαν περισσότερα παιδιά η λίστα θα περιλαμβάνει χρήματα, άγρυπνες νύχτες και εντάσεις στις σχέσεις», λέει η Freegard, στο ιστοχώρο Netmums για γονείς.
Ο μέσος όρος του συνολικού κόστους της ανατροφής ενός παιδιού από τη γέννηση μέχρι την ηλικία των 21 είναι περίπου £ 193.000, σύμφωνα με έρευνα από την ασφάλεια Liverpool Victoria.
Η κα Freegard λέει ότι είναι «τρέλα» να σκεφτεί κάποιος τις επιπτώσεις στο περιβάλλον σαν ένα ακόμα στοιχείο στην διαδικασία του οικογενειακού προγραμματισμού.
Έχει δύο γιους, ηλικίας 12 ετών και 6 ετών , και μία κόρη 9 ετών. Με τη γέννησή της, ένιωσε ότι ήταν μια ολοκληρωμένη οικογένεια, αν και η ανατροφή των τριών παιδιών δεν ήταν εύκολη: «Ήταν κάπως αναστάτωση και έχασα τον έλεγχο, αλλά με την καλή έννοια".
Και καθώς προέρχεται από πενταμελή οικογένεια, εκθειάζει τις αρετές μιας μεγάλης οικογένειας, όπως για παράδειγμα με τα αδέλφια να μοιράζονται τη φροντίδα των γονιών.
"Το θέμα είναι να έχεις κάποια υποστήριξη και να μοιράζεσαι το φορτίο. Ήθελα να το μεταφέρω αυτό και στα δικά μου παιδιά».
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου