Ο Νετανιάχου προτιμά μια γαλλική μεσολάβηση στις διαπραγματεύσεις με τη Συρία.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι προτιμά τη Γαλλία από την Τουρκία ως μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις με τη Συρία, ανακοίνωσαν κοινοβουλευτικές πηγές.«Είμαστε έτοιμοι για άμεσες διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις. Στη διάρκεια μιας συνάντησης, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί μου είπε ότι οι Σύροι προτιμούν μια τουρκική μεσολάβηση και εγώ του απάντησα ότι προτιμάμε άμεσες επαφές, αν δεν υπάρξει μια γαλλική μεσολάβηση», δήλωσε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.
Ο πρωθυπουργός προέβη στις δηλώσεις αυτές σε μια συνεδρίαση της επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του ισραηλινού κοινοβουλίου.
Ο Νετανιάχου συνάντησε στο Παρίσι στις 11 Νοεμβρίου τον πρόεδρο Σαρκοζί, ο οποίος αργότερα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ.
Με την ευκαιρία αυτή, ο πρόεδρος της Συρίας είχε δηλώσει: «Σήμερα η Συρία θέλει την ειρήνη. Υπάρχει ένας μεσολαβητής που είναι η Τουρκία και που είναι έτοιμη να επαναλάβει τη μεσολάβησή της. Υπάρχει επίσης μια γαλλική και ευρωπαϊκή στήριξη στη διαδικασία αυτή. Αυτό που μας λείπει είναι ένας ισραηλινός εταίρος έτοιμος να προχωρήσει μπροστά και έτοιμος να καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα» .
Στη διάρκεια μιας επίσκεψης αργότερα στη Σαουδική Αραβία, ο Σαρκοζί εξέφρασε ικανοποίηση για τη βούληση του Ισραήλ και της Συρίας να επαναλάβουν τις συνομιλίες αυτές.
«Οι Ισραηλινοί όπως και οι Σύροι δηλώνουν έτοιμοι να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις. Μένει να συμφωνήσουν στους όρους διεξαγωγής», είχε δηλώσει διευκρινίζοντας ότι η Γαλλία «προσφέρεται για να διευκολύνει την επανάληψη των συνομιλιών αυτών» .
Το Ισραήλ και η Συρία παραμένουν θεωρητικά σε εμπόλεμη κατάσταση από το 1948 αλλά υπέγραψαν συμφωνίες αμνηστίας και κατάπαυσης του πυρός. Με αντάλλαγμα την ειρήνη, η Συρία ζητεί να της επιστραφούν τα Υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία κατέλαβε ο ισραηλινός στρατός τον Ιούνιο του 1967 και προσάρτησε στο εβραϊκό κράτος το 1981. Ύστερα από ένα πάγωμα οκτώ ετών, οι δύο χώρες επανέλαβαν το Μάιο του 2008 έμμεσες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της Τουρκίας για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.
Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις αυτές διακόπηκαν κατά την ισραηλινή επιχείρηση «Cast Lead» (Δεκέμβριος 2008-Ιανουάριος 2009) στη Λωρίδα της Γάζας.
www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου