Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Το πρώτο deal με την Goldman Sachs έκλεισε

Greek Money

Συμφωνία Goldman Sachs και κυβέρνησης για πράσινα ομόλογα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με μεγάλες ξένες επενδυτικές τράπεζες για τη συμμετοχή τους στο Ταμείο Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας το οποίο θα αντλεί κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές μέσω της έκδοσης "πράσινων" ομολόγων και θα προωθεί συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα για τη χρηματοδότηση παραγωγικών αναδιαρθρώσεων όπως στη μεταποίηση αλλά και συνολικά της πράσινης ανάπτυξης. Το πρώτο deal με την Goldman Sachs έκλεισε
Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2009

Ερχονται τα «πράσινα» ομόλογα

Α.Γ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=19&artId=283178&dt=06/12/2009

Αν και τη διαχείριση θα την έχουν οι εμπορικές τράπεζες, δεν υπήρχε καμιά πληροφόρηση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ως και προχθές, ούτε είχε ζητηθεί η άποψή τους για το θέμαΣυμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα για τη χρηματοδότηση μεγάλων παραγωγικών αναδιαρθρώσεων θα επιδιώξει το Ταμείο Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας (ΤΑΟ), που θα λειτουργήσει σύντομα σε συνεργασία με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς. Το ταμείο, στο οποίο αναφέρθηκε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, θα μπορεί να αντλεί κεφάλαια από τις αγορές μέσω έκδοσης ομολόγων, όπως τα λεγόμενα «πράσινα ομόλογα» που αποσκοπούν σε επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων, στον καθαρισμό ακτών, ποταμών ή λιμνών και στην αξιοποίηση των υπολειμμάτων, αλλά και σε σύγχρονα εγγειοβελτιωτικά έργα περιβαλλοντικού χαρακτήρα, όπως η αφαλάτωση με σύγχρονες τεχνολογικές μορφές και η βιοτεχνολογία. «Με αναβάθμιση των υπηρεσιών και φορέων που ασχολούνται με το εξωτερικό εμπόριο και την προσέλκυση επενδύσεων ώστε να εισρεύσουν παραγωγικά κεφάλαια και να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας σε νέους κλάδους» είπε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, εξαγγέλλοντας την ίδρυση του ΤΑΟ από το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και την κ. Λούκα Κατσέλη.

Πάντως για τα «πράσινα ομόλογα», τα οποία προφανώς θα διαχειριστούν οι εμπορικές τράπεζες, δεν υπήρχε καμία πληροφόρηση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ως και προχθές, ούτε είχε ζητηθεί η άποψή τους για το θέμα. Ορισμένοι τραπεζίτες έχουν παρακολουθήσει στο εξωτερικό τη δομή, τη λειτουργία και την πορεία των «πράσινων επενδυτικών κεφαλαίων» (green funds) αλλά και των αντίστοιχων ομολόγων. Σε ένα πλαίσιο διαβούλευσης για το θέμα, οι έμπειροι αυτοί τραπεζίτες θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι στο Δημόσιο.

Παράλληλα τα κεφάλαια από το εξωτερικό που θα εισρέουν στην Ελλάδα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αγορά ομολόγων του Δημοσίου και ευνοϊκότερη εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

Η κ. Κατσέλη διαβεβαιώνει πάντως ότι το επενδυτικό αυτό πλαίσιο δεν έχει, όπως είχε κακώς προβλεφθεί από ορισμένους, καμιά σχέση με καταφύγιο προβληματικών επιχειρήσεων, πολλώ δε μάλλον ούτε με τον αλήστου μνήμης Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, τον περιβόητο ΟΑΕ, που είχε εξελιχθεί σε χωράφι εναπόθεσης άταφων χρεοκοπημένων επιχειρήσεων, με χιλιάδες παρατράγουδα κάθε τύπου.

Το πλαίσιο για την αναχρηματοδότηση της οικονομίας μέσω του ΤΑΟ θα αποτελεί ένα Σύστημα Υποδοχής Ξένων Κεφαλαίων, από αυτά που συνήθως κατευθύνονται σε ελληνικά ομόλογα και πέφτουν στα χέρια των γνωστών και μη εξαιρετέων «ραντιέρηδων».

Αλλος στόχος του πλαισίου που ετοιμάζει η κ. Κατσέλη είναι να μπει τάξη στα «πειρατικά funds» και να υπάρξουν κανόνες λειτουργίας ώστε να μην καταλήγουν αυτές οι κερδοσκοπικές κινήσεις σε «Βατερλό» για τα ελληνικά ομόλογα και κατ΄ επέκταση για τη δανειοληπτική ικανότητα και διεθνή πιστωτική αξιοπιστία της Ελλάδας. Για τον λόγο αυτόν, τα κεφάλαια και η αντίστοιχη έκδοση των «πράσινων ομολόγων» θα έχουν συγκεκριμένη αναπτυξιακή κατεύθυνση, τη σύγχρονη οικονομία.

Για παράδειγμα, στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει η πρόθεση να καλλιεργηθεί πνεύμα ίδρυσης μοντέρνων και ευέλικτων επιχειρήσεων όπως αυτή που λειτουργεί στη Βόρεια Ελλάδα. Συλλέγει τα ζωικά απόβλητα από ρυπογόνες μονάδες του πρωτογενούς τομέα (χοιροστάσια, πτηνοτροφεία, βουστάσια), τα μετατρέπει σε οικολογική λακτόζη και την πουλάει σε ολλανδικές βιομηχανίες γαλακτοπαραγωγής ή ζωοτροφών.


Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα στα επόμενα 3-5 χρόνια μπορούν να λειτουργήσουν 150 τέτοιες μικρές και ευέλικτες επιχειρήσεις που να απασχολούν συνολικά 500-600 εργαζομένους και άλλους 500 περίπου σε «ακτινωτές» δράσεις, όπως η διαχείριση της τροφοδοσίας τους και οι μεταφορές.

Στο σύστημα αυτό κλήθηκαν από την κ. Κατσέλη πρόσφατα να συμμετάσχουν οι έλληνες εφοπλιστές της ποντοπόρου ναυτιλίας, το πλέον διεθνοποιημένο κομμάτι του ελληνικού επιχειρείν, με κεφάλαια και επενδύσεις διάσπαρτα σε όλον τον πλανήτη, που αναζητούν γρήγορες και αποδοτικές επενδυτικές ευκαιρίες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι αποδόσεις από τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν θα είναι ελκυστικές ώστε να προτιμώνται από ευκαιρίες που προσφέρουν άλλες χώρες, αλλά θα έχουν ως χαρακτηριστικό τη «δέσμευση της διακράτησης με κίνητρο απόδοσης» ώστε να μην εισρέουν και εκρέουν τα καθαρά ξένα κεφάλαια με μεγάλη ταχύτητα, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού την ελληνική οικονομία.

«Στόχος μας είναι να έχουν οι συγκεκριμένοι ισχυροί ξένοι κίνητρα για να επενδύσουν πραγματικά και όχι για να τζογάρουν πάνω στο ελληνικό δημόσιο χρέος» λέει κορυφαίος παράγων του οικονομικού επιτελείου, αλλά φαίνεται πως μεγάλο ρόλο στην επιτυχία ή μη του εγχειρήματος θα παίξουν και πολιτικές αποφάσεις συνεργασίας τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με την Κίνα. Γι΄ αυτό άλλωστε η απεργία στο λιμάνι για την είσοδο της κινεζικής Cosco στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων έληξε σχεδόν νύκτωρ.

Με το θέμα φαίνεται ότι σχετίζεται και η πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Goldman Sachs, κάτι που αποτέλεσε έναυσμα για έναρξη επίπονων διαπραγματεύσεων και με άλλους μεγάλους αμερικανικούς και βρετανικούς οίκους, αλλά και με τους Κινέζους καθώς στο παιχνίδι μπήκαν δυνατά η Commercial Βank του Πεκίνου και η Βank of China, που πλέον συγκαταλέγονται στις 10 μεγαλύτερες του πλανήτη.

Είναι πάντως αμφίβολο αν η πραγματική οικονομία προλάβει να βγει από το τούνελ της ύφεσης το επόμενο 12μηνο, σε κάθε περίπτωση όμως θα υπάρχει ο χρόνος που απαιτείται ώστε το μέλλον της ελληνικής οικονομίας να επανασχεδιαστεί και να αρχίσουν, από το 2011 ίσως, να ανακάμπτουν η βιομηχανία, ο τουρισμός, το εμπόριο, οι υπηρεσίες, αυτό δηλαδή που ονομάζουμε πραγματική οικονομία και προσθέτει πλούτο στην εθνική οικονομία και κυρίως νέες θέσεις εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου