Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ δεν έλαβε την υποστήριξη, που θα επιθυμούσε στο Κυπριακό, γράφει η διαδικτυακή τουρκοκυπριακή εφημερίδα ΚΙΜΠΡΙΣ ΠΟΣΤΑΣΙ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση υποστήριξη σε τρία θέματα:
α) αμερικανική παρέμβαση στην τελευταία φάση των διεξαγόμενων συνομιλιών,
β) υποστήριξη στην πρότασή του περί διεξαγωγής «τετραμερούς διάσκεψης» και
γ) διορισμό ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, για να λάβει την απάντηση ότι «επί του παρόντος» οι στόχοι αυτοί δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος Ομπάμα εξήγησε στον Τούρκο πρωθυπουργό ότι οι δυσκολίες που υπάρχουν τη στιγμή αυτή στο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ, η κατάσταση στο Αφγανιστάν, καθώς και η αποκατάσταση της τρωθείσας δημοτικότητάς του, «έχουν πολύ μεγαλύτερη προτεραιότητα σε σχέση με τα ζητήματα του Κυπριακού και των σχέσεων ΕΕ- Τουρκίας».
Αυτή η «διαφορά προτεραιοτήτων στην ατζέντα» δεν επιτρέπουν την παροχή της στήριξης που επιθυμεί η Τουρκία, επισημαίνεται.
Ωστόσο, διατηρείται το «στενό ενδιαφέρον» των ΗΠΑ για τα δύο αυτά θέματα τουρκικού ενδιαφέροντος, ενώ υπεδείχθη και η αμερικανική προσπάθεια συμβολής στη διαμόρφωση των συμπερασμάτων του πρόσφατου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα, τονίστηκε η κοινή αντίληψη ΗΠΑ και Τουρκίας για το «φυσικό ορόσημο» που συνιστούν οι 'προεδρικές εκλογές' του ερχομένου Απριλίου στα Κατεχόμενα, υπεδείχθη, όμως, ότι, ακόμη και αν δεν έχει υπάρξει αποτέλεσμα στις διεξαγόμενες συνομιλίες μέχρι τον Απρίλιο, αυτές θα πρέπει να ξαναρχίσουν μετά τις 'εκλογές' «από το σημείο που είχαν μείνει».
Η αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών κα Κλίντον είπε ότι σε «μεταγενέστερη φάση» και «αν παραστεί ανάγκη» οι ΗΠΑ μπορεί να παρέμβουν στη διαδικασία, καταλήγει το δημοσίευμα.
Για τους γνωρίζοντες την γλώσσα της διπλωματίας, η απάντηση που πήρε ο τούρκος πρωθυπουργός από τις ΗΠΑ, ήταν όχι μόνο αρνητική, αλλά ακόμη σκληρότερη. Δεν του είπαν απλώς πως "οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για το Κυπριακό", αλλά "ήρθε η ώρα να κάνετε όλα αυτά για τα οποία σας στηρίξαμε και σας αναβιβάσαμε ως κράτος". Η υπενθύμιση, από τον Μπάρακ Ομπάμα, πως υπάρχουν αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και πως ο ίδιος αντιμετωπίζει προβλήματα δημοτικότητας, ήταν ουσιαστικά ένα χαστούκι στον κύριο Ερντογάν, ο οποίος ήλπιζε πως με η βοήθεια του "μεγάλου αδελφού" θα καταφέρει όσα δεν κατάφερε ποτέ...
Δυστυχώς, για τον κύριο Ερντογάν και την τουρκική εξωτερική πολιτική, όλα δείχνουν πως η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Εάν επιθυμεί να "πάρει" θα πρέπει πρώτα να δώσει στον κύριο Ομπάμα. Και δυστυχώς για την Άγκυρα, ο κύριος Ομπάμα ζητάει την ρήξη της Τουρκίας με τα μουσουλμανικά κράτη. Εάν αυτό γίνει, τότε η Τουρκία κινδυνεύει εσωτερικά. Εάν δεν γίνει, τότε η Τουρκία κινδυνεύει από "κράτος χωροφύλακας" να γίνει έρμαιο εθνικών επιθέσεων από όσους κατά καιρούς έχει εναντιωθεί ή και έχει καταστρέψει... Και, δυστυχώς, δεν είναι λίγα τα γειτονικά της κράτη, που γνώρισαν τις "φροντίδες" του "τουρκικού πολιτισμού"...
Βρισκόμαστε, ήδη, προ των πυλών της επίσημης ίδρυσης του Κουρδιστάν. Την ίδια στιγμή η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας έχει μάλλον απωλέσει το ραντεβού με την δύση... Οι στρατηγοί περιμένουν στην γωνία για να καταβροχθίσουν τον Ερντογάν και την παρέα των νεο-οθωμανών που κυβερνούν τη χώρα... Ο Εργκένεκον και οι μυστικές υπηρεσίες γνώρισαν και γνωρίζουν το προσωπικό ενδιαφέρον του τούρκου πρωθυπουργού και αδημονούν να του το επιστρέψουν... Πολύ σύντομα τα αραβικά - μουσουλμανικά κράτη θα ζητήσουν τον λογαριασμό (πακτωλοί χρημάτων ρέουν κάθε χρόνο στην Τουρκία για την στήριξη μουσουλμανικών σχολείων και για την ανέγερση τζαμιών) για την κατάσταση του ισλάμ στο εσωτερικό της Τουρκίας...
Αλήθεια, πόσος χρόνος χρειάζεται για να εκδηλωθεί η πρώτη σπίθα στην μπαρουταποθήκη που λέγεται Τουρκία;
http://kostasxan.blogspot.com/2009/12/blog-post_3584.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου