Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Στρατολόγηση δημοσιογράφων από τις Κινεζικές υπηρεσίες


Σύμφωνα με Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια ολοένα και αυξανόμενη τάση στο διεθνές σύστημα πληροφοριών που μεταξύ των άλλων καταγράφει την στρατολόγηση δημοσιογράφων από τις Κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών. Ο κυριότερος λόγος είναι η διεθνής οικονομική κρίση που έχει ως αποτέλεσμα πολλά στελέχη μέσων ενημέρωσης ανά το κόσμο να απολύονται ή αν μένουν ανενεργά και κατά αυτό το τρόπο να τείνουν προς συνεργασία με υπηρεσίες κρατών όπως η Κίνα που διαθέτουν άφθονους πόρους και βεβαίως μια ανερχόμενη φιλοδοξία για πλήρωση ευρύτερου ρόλου στις διεθνείς σχέσεις, εκφράζοντας κατά αυτό το τρόπο την δυναμική του ίδιου του κράτους της Κίνας.

Σύμφωνα με το DNI Open Source Center (OSC), της διεύθυνσης συντονισμού των Αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, η στρατολόγηση λαμβάνει πολλές μορφές και υφίσταται με αυξανόμενη τάση από το 2003. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας, απασχολεί ήδη αρκετούς, κυρίως Αγγλόφωνους δημοσιογράφους, ογδόντα εκ των οποίων είναι με μακροχρόνια συμβόλαια ενώ αρκετοί άλλοι απασχολούνται ως ανταποκριτές και συνεργάτες.

Στην αναφορά της Αμερικανικής υπηρεσίας, καταγράφεται ότι υπάρχει εκτεταμένη αφανής στρατολόγηση δημοσιογράφων σε διάφορα σημεία του πλανήτη από τους Κινέζους μέσω τρίτων εταιρειών και οργανισμών ενω ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην Αφρική, Λατινική Αμερική και Νότιο Ανατολική Ασία.

Παράλληλα το Κινεζικό κράτος δίνει έμφαση στη χορηγία υποτροφιών και ενισχύσεων σε σπουδαστές δημοσιογραφίας ώστε να έλθουν σε επαφή με τη χώρα και να επηρεαστούν θετικά ως προς τα επιτεύγματα αυτής, μια πρακτική που προσομοιάζει με την καθιερωμένη τακτική των Δυτικών κρατών εδώ και δεκαετίες.

Επίσης, στην αναφορά αναφέρεται με ξεκάθαρο τρόπο ότι η κρατική τηλεόραση της Κίνας εκσυγχρονίζεται ταχύτατα και το Πεκίνο επενδύει αρκετά μεγάλα ποσά στον λεγόμενο "Επικοινωνιακό πόλεμο" και στην επιθετική προβολή της χώρας, σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη κάλυψη διεθνών θεμάτων από όλα τα σημεία του πλανήτη.

Τέλος στην ίδια την Κίνα, πραγματοποιούνται αναβαθμίσεις δημοσιογραφικών σχολών και εκπαιδεύεται μια νέα γενιά στελεχών μέσων ενημέρωσης που χαρακτηρίζονται από πολυγλωσσία και πολυμάθεια ώστε να μπορούν να ανταγωνιστούν τους συναδέρφους τους στο εξωτερικό. Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η ανάμειξη των Κινεζικών υπηρεσιών πληροφοριών στα ανωτέρω, είναι σημαντική και ζωτικής σημασίας σε σχέση με τις επιδιώξεις του Πεκίνου.


Ypoloipo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου