Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Ο Νετανιάχου αποφασίζει για την επίθεση στο Ιράν

Σε έξι μήνες το πολύ, οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου εχθρού του Ισραήλ θα καλυφθούν σε δύσκολα ανιχνεύσιμα σημεία

Η στιγμή που ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου μπορεί να χρειαστεί να λάβει την πιο δύσκολη απόφαση στην καριέρα του πλησιάζει: την απόφαση για το αν θα εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, διακινδυνεύοντας η σύγκρουση να επεκταθεί στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Ισραηλινοί ειδικοί εκτιμούν ότι αυτή η στιγμή μπορεί να μην απέχει περισσότερο από έξι μήνες, όταν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα έχει εξαπλωθεί σε πολλές και δύσκολα ανιχνεύσιμες εγκαταστάσεις σε ερήμους και βουνά και ο βομβαρδισμός του σταθμού στο Μπουσέρ θα στείλει ένα ραδιενεργό σύννεφο πάνω από τα κράτη του Κόλπου. Ο κ. Νετανιάχου επιμένει ότι η πιο σοβαρή απειλή που αντιμετωπίζει το Ισραήλ είναι το Ιράν.

Ο πρόεδρός του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ έχει πει ότι το Ισραήλ πρέπει να εξαφανιστεί από τον χάρτη, ενώ οι Φρουροί της Επανάστασης προσφέρουν εκπαίδευση, χρήματα και όπλα τόσο στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο- στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ- όσο και στη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, τα βλήματα της οποίας πιστεύεται ότι μπορούν να φθάσουν στο Ισραήλ. Ο κ. Νετανιάχου είχε υποσχεθεί ότι η κυβέρνησή του δεν θα επέτρεπε στο Ιράν να γίνει μια πυρηνική δύναμη.

Με την ιρανική απειλή λοιπόν να απασχολεί τους στρατηγικούς υπολογισμούς του, ο κ. Νετανιάχου περιστοιχίζεται από τους παλαιούς του συναδέλφους στην επίλεκτη μονάδα του ισραηλινού στρατού Σαγερέτ Ματκάλ. Ο κ. Νετανιάχου υπηρέτησε εκεί τη δεκαετία του 1970 υπό τον Εούντ Μπαράκ , ο οποίος αργότερα έγινε ο πλέον παρασημοφορημένος στρατιώτης του Ισραήλ αλλά και πρωθυπουργός της χώρας.

Οταν ο κ. Νετανιάχου ανέλαβε καθήκοντα κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να κάνει τον πρώην διοικητή του υπουργό Αμυνας, ενώ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διατελεί ένας άλλος πρώην αρχηγός της μονάδας, ο Μοσέ Γιαλόν. Ο κ. Νετανιάχου ήξερε τι έκανε όταν «εξόπλιζε» την κυβέρνησή του με τόσο πολλή στρατιωτική εμπειρία. Μια επίθεση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν θα συνιστά ένα τεράστιο στρατιωτικό και πολιτικό ρίσκο. Αν και η Ρωσία έχει καθυστερήσει να προμηθεύσει το Ιράν με πυραύλους S300 που θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση, η αεροπορία θα πρέπει να προχωρήσει σε μια τεράστια επιχείρηση προκειμένου να εξουδετερώσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.

Μια έκθεση του Αντονι Κόρντσμαν του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον προειδοποίησε ότι «μια στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων είναι πιθανή... (αλλά) θα ήταν περίπλοκη και επικίνδυνη ενώ δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η συνολική αποστολή θα χαρακτηριστεί από υψηλό ποσοστό επιτυχίας». Παράλληλα ο επικεφαλής της CΙΑ Λίον Πανέτα επισκέφθηκε το Ισραήλ προκειμένου να λάβει διαβεβαιώσεις ότι η νέα ισραηλινή κυβέρνηση δεν θα αιφνιδίαζε την αμερικανική με μια ξαφνική μονομερή επίθεση κατά του Ιράν.

Αν και το Ισραήλ είναι ικανοποιημένο με το γεγονός ότι η εχθρική στάση του Ιράν προς τη διεθνή κοινότητα έχει αυξήσει τις πιθανότητες εφαρμογής αυστηρών κυρώσεων εναντίον του (για πρώτη φορά η Ρωσία εμφανίζεται πρόθυμη να προχωρήσει σε απομόνωση του Ιράν), το διεθνές μέτωπο μπορεί πολύ εύκολα να διαρραγεί. Τότε ο κ. Νετανιάχου θα κληθεί να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε στρατιωτική επίθεση κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Το Ιράν έχει ήδη απειλήσει με βομβαρδισμό των ισραηλινών πόλεων εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο αλλά αυτή είναι μόνο μία από τις διαθέσιμες επιλογές του. Θα μπορούσε να διατάξει τη Χεζμπολάχ να εξαπολύσει ρουκέτες κατά του Ισραήλ και τη Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο ενδέχεται καμία πλευρά να μην κάνει τίποτε. Μερικοί αναλυτές πιστεύουν ότι το Ισραήλ μπορεί να ανεχθεί το Ιράν να γίνει μια πυρηνική δύναμη, ικανή να κατασκευάσει τη βόμβα, αλλά να μην προχωρήσει σε πυρηνικές δοκιμές. Το Ιράν θα μπορούσε να ακολουθήσει τον δρόμο που ακολούθησε η Συρία το 2007 σε περίπτωση που το Ισραήλ χτυπήσει μεμονωμένες εγκαταστάσεις μακριά από κατοικημένες περιοχές, όπου τα μόνα θύματα θα είναι τεχνικοί και φρουροί. Επειτα από ένα παρόμοιο χτύπημα κατά της Συρίας καμία πλευρά δεν παραδέχθηκε τι είχε συμβεί αποφεύγοντας έναν γενικευμένο πόλεμο.
ΒΗΜΑ


Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/blog-post_389.html#ixzz0aDfldl7C

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου