Συντονιστής των προκλήσεων
Τη σταδιακή δημιουργία ενός αρχικά αυτόνομου και, ει δυνατόν, εν συνεχεία ανεξάρτητου κράτους στην περιοχή της Θράκης επιδιώκει η Τουρκία, υλοποιώντας το νέο δόγμα του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου περί ανασύστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια.
Ήδη η Άγκυρα χρησιμοποιεί προς ατή την κατεύθυνση τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς που ζουν στην κεντρική Βαλκανική, επιδιώκοντας, σε πρώτη φάση, να αφυπνίσει την «τουρκική εθνική τους συνείδηση», να τους οργανώσει και, κατόπιν, να διεκδικήσει πιεστικά η ίδια την αναγνώρισή τους ως αυτόνομων οντοτήτων από τη διεθνή κοινότητα.
Ρόλο «πιλότου» στο συγκεκριμένο σχέδιο της Άγκυρας παίζει η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη δημιουργία του κράτους του Κοσόβου. Στο πλαίσιο αυτό, κομβικός είναι ο ρόλος της μουσουλμανικής κοινότητας στη Θράκη, η οποία τα τελευταία χρόνια, υπό την καθοδήγηση του γενικού τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, ενισχύεται οικονομικά, αυτό-οργανώνεται, ενώ μέλη της ταξιδεύουν με κάθε ευκαιρία στο εξωτερικό, όπου λαμβάνοντας μέρος σε κάθε είδους φόρουμ δυσφημίζουν την Ελλάδα, κατηγορώντας την ότι καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και καταπιέζει τις μειονότητες.
Εκείνο, πάντως, που προκαλεί επιπλέον ανησυχία στις ελληνικές αρχές είναι η αφύπνιση ακραίων κύκλων της μειονότητας, οι οποίοι με κάθε τρόπο και μέσο διακινούν αποσχιστικές τάσεις, προβάλλοντας ιδιαίτερα το στοιχείο του μουσουλμανισμού και του παντουρκισμού. Ήδη σε ξένες εφημερίδες αλλά και στο διαδίκτυο διακινείται σημεία με την ένδειξη «σημαία της Γ’ Τουρκικής Δημοκρατίας της Ανεξάρτητης Θράκης» στην οποία δεσπόζει το πράσινο χρώμα, με την ημισέληνο και τρία αστέρια το ένα κάτω από το άλλο. Η εμφάνισή της στο διαδίκτυο συνοδεύεται συνήθως και με την ανάρτηση ενός «εθνικού ύμνου της Ανεξάρτητης Θράκης» που προέρχεται από ένα τουρκικό κείμενο του 1913 και βρίθει εθνικιστικών αναφορών.
Να σημειώσουμε ότι πριν από περίπου δυόμιση χρόνια, και πιο συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2007, το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας, στην ιστοσελίδα του, παρουσίαζε στη θέση της Δυτικής Θράκης τουρκικό κράτος, τα σύνορα του οποίου έφταναν μέχρι τον Στρυμόνα. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο σχετικός χάρτης –είχε μοιραστεί και στα τουρκικά σχολεία- εμφάνιζε επίσης την Τουρκία να κατέχει ένα κομμάτι της βορείου Ροδόπης εντός των βουλγαρικών συνόρων, όπου επίσης ζουν μουσουλμανικοί πληθυσμοί.
Ο ρόλος του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής
Το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη μία ακόμη προσπάθεια εκμαυλισμού των μουσουλμάνων της Θράκης, οι οποίοι μέσα από σχετικά δημοσιεύματα τόσο τουρκικών όσο και μειονοτικών εφημερίδων, καλούνται να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων του και τη διασφάλιση των συμφερόντων τους.
Μόνο τυχαίο δεν είναι, εξάλλου, ότι τα τελευταία χρόνια τα κάθε είδους «πολιτιστικά» σωματεία και σύλλογοι, ακόμη και μη κυβερνητικές οργανώσεις, ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στους κόλπους της μειονότητας, με μοναδικό σχεδόν στόχο την προώθηση των τουρκικών συμφερόντων. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μέχρι και ομάδα τούρκων επιχειρηματιών που εμφανίζονται πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή κέντρων ελευθέρων σπουδών αλλά και τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού, χρησιμοποιώντας αυτούς τους συλλόγους ως προκάλυψη.
Συντονιστής όλων αυτών των ενεργειών είναι το τουρκικό γενικό προξενείο Κομοτηνής, το οποίο έχει αναλάβει κομβικό ρόλο στη χρηματοδότηση κάθε δράσης, με απώτερο στόχο τη συνένωση όλων των μουσουλμάνων, περιλαμβανομένων των Πομάκων και των Αθιγγάνων, ώστε να αποκτήσουν τουρκική συνείδηση και να θεωρήσουν την Τουρκία μητέρα-πατρίδα τους. Επίσης, διοργανώνει πυκνές επισκέψεις τούρκων αξιωματούχων στην περιοχή της Θράκη, οι οποίοι και αλωνίζουν ανενόχλητοι στα χωριά της μειονότητας, σε μία προσπάθεια να δείξουν στον πληθυσμό ότι η Τουρκία μόνο, και όχι η Ελλάδα, ενδιαφέρεται για τη μουσουλμανική μειονότητα. Τα ποσά που δαπανά προς αυτή την κατεύθυνση το τουρκικό προξενείο είναι τεράστια –εκτιμάται ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός είναι άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ- και καλύπτουν ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων που ξεκινούν από την αγορά γης έως και την παρακολούθηση τουρκικών τηλεοπτικών σταθμών (κυριολεκτικά δωρίζονται δορυφορικά πιάτα και συστήματα, προκειμένου οι μουσουλμάνοι να βάζουν την τουρκική προπαγάνδα μέσα στα σπίτια τους και στην καθημερινότητά τους).
Τα βήματα, άλλωστε, που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια στο επίπεδο της ηλεκτρονικής προπαγάνδας η τουρκική διπλωματική αποστολή στην Κομοτηνή, είναι αξιοθαύμαστα! Αρκεί να επισημάνουμε τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό μειονοτικών ιστοσελίδων που προωθούν την κεμαλική ιδεολογία και την εμπέδωση τουρκικής συνείδησης στην Θράκη, καθώς κα το θρησκευτικό φανατισμό ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους. Ο ίδιος ο τούρκος πρόξενος, άλλωστε, είχε πρόσφατα μεταβεί σε πομακικό χωριό καλώντας τους κατοίκους να φτιάξουν ένα μνημείο για 40 οθωμανούς που σκοτώθηκαν για να κατακτηθεί η Θράκη!
Σημαντικός, ταυτόχρονα, είναι ο ρόλος του τουρκικού προξενείου και στην προσπάθεια αυτό-οργάνωσης της μειονότητας. Σύλλογοι, όπως η «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων της Δ. Θράκης», ο «Σύλλογος Επιστημόνων της Μειονότητας της Δ. Θράκης», ο «Πολιτιστικός Σύλλογος Τουρκάλων Γυναικών Ροδόπης», η «Ένωση Τουρκικής Νεολαίας» στην Κομοτηνή, η «Αλληλεγγύη της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης», η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» και η λεγόμενη «Συμβουλευτική Επιτροπή Τούρκων Δυτικής Θράκης», αποτελούν επί της ουσίας την αιχμή του δόρατος των τουρκικών επιδιώξεων, κατηγορώντας σε κάθε ευκαιρία ανοιχτά τη χώρα μας ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Θράκη. Ενδεικτικά να επισημάνουμε ότι η «Συμβουλευτική Επιτροπή Τούρκων Δ. Θράκης» πριν από μερικές ημέρες έστειλε ακόμη και πρόσκληση προς τους ξένους διπλωμάτες να πάνε στη Θράκη και να πραγματοποιήσουν επιτόπιους ελέγχους ώστε να διαπιστωθούν οι «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Επρόκειτο για μία πρωτοφανή προσπάθεια κατασυκοφάντησης της Ελλάδας στο εξωτερικό, αφού η σχετική επιστολή εστάλη σε όλες τις ξένες πρεσβείες στην Αθήνα.
Να προστεθεί ότι σε περίπου ανάλογη πράξη είχε προβεί πριν από ενάμιση περίπου μήνα και η «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης», αντιπροσωπεία της οποίας στις 7 Οκτωβρίου έλαβε μέρος στο Βερολίνο σε συνάντηση ομάδας εργασίας που αποτελούνταν από μέλη μειονοτήτων ανά την Ευρώπη.
Από εφ. «Επίκαιρα»
Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009
Σηκώνουν τουρκική παντιέρα οι μουσουλμάνοι στη Θράκη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου