Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Δεν κατάφερε να πείσει τον Ομπάμα για το Κυπριακό ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κατάφερε να πείσει τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα για πιο ενεργή συμμετοχή της αμερικανικής πλευράς στη διαπραγματευτική διαδικασία και για τη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό

Αυτό αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίμπρις Ποστασί", η οποία στηρίζει το δημοσίευμα της σε τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Προσθέτει ότι η αμερικανική πλευρά δεσμεύτηκε ότι αν υπάρξει ανάγκη η αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον θα επικοινωνήσει με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για το Κυπριακό. Επισήμανε επίσης στην τουρκική πλευρά, ότι ο Απρίλιος του 2010 και οι τουρκοκυπριακές "προεδρικές" εκλογές δεν σημαίνουν το τέλος των διαπραγματεύσεων και ότι η διαπραγματευτική διαδικασία θα πρέπει να συνεχιστεί ομαλά μετά από αυτή την ημερομηνία.

Η "Κίμπρις Ποστασί" στο δημοσίευμα της αναφέρει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου προσπάθησε να πείσει τον Αλεξάντερ Ντάουνερ για πιο ενεργή συμμετοχή του ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις. Ο κ. Ντάουνερ, από την πλευρά του, διευκρίνισε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό σε περίπτωση που ξεκαθάριζε το διπλωματικό τοπίο στις διαπραγματεύσεις.

www.kathimerini.com.cy
Του Νίκου Στέλγια

Πιέζουν για λύση ΗΠΑ και Βρετανία
Αμερικανοί και Βρετανοί φαίνεται να προετοιμάζουν το έδαφος για σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, τόσο σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού όσο και σε περίπτωση μη λύσης.

Αυτό διεφάνη από τις χθεσινές διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και παρά το γεγονός ότι στην ενημέρωση του Σώματος, ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, είχε επισημάνει ότι οι αναφορές της τελευταίας έκθεσης στους σχεδιασμούς έκτακτης ανάγκης είχαν τυπικό χαρακτήρα και δεν έπρεπε να υπάρχουν προτού τα μέρη προχωρήσουν κοντά σε συμφωνία για τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Αμερικανοί και οι Βρετανοί εμφανίστηκαν συντονισμένοι και επέμειναν ότι στην επόμενη έκθεση του Γενικού Γραμματέα, τον Ιούνιο, υπάρχουν σαφείς αναφορές σε σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης.

Διπλωματική πηγή εκτίμησε ότι οι προθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας είναι σαφείς και στόχο έχουν την άσκηση πιέσεων για ουσιαστικά αποτελέσματα πριν από τον Ιούνιο.

Η ίδια πηγή αποκάλυψε επίσης ότι οι αντιπρόσωποι των δύο αυτών χωρών επέμειναν στη θέση, ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχίζονται επ' άπειρον και ότι πρέπει εντός εβδομάδων ή και μηνών να κινηθούν προς την κατεύθυνση της λύσης.

Οι αντιπρόσωποι της Ρωσίας και της Γαλλίας τόνισαν την ανάγκη αποφυγής πιέσεων και τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων και τα μέρη να αφεθούν να διαπραγματευθούν με ηρεμία.

Παράλληλα ο Ρώσος πρέσβης εξέφρασε τη διαφωνία του με την υποβολή δύο εκθέσεων εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα, ενώ απέτρεψε την έκδοση προεδρικής δήλωσης, με την οποία θα εκφραζόταν υποστήριξη στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα και την αποστολή του ειδικού συμβούλού του στο Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ.

www.kathimerini.com.cy


Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/blog-post_5193.html#ixzz0ZTb6e1mA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου