‘Η «σλαβο-Μακεδονία» είναι ο γόρδιος δεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης’ είναι ο τίτλος της σουηδικής εφημερίδας Svenska Dagbladet και ο αρθογράφος προτείνει στον σουηδό πρωθυπουργό Μπίλντ Ράινφέλντ να κόψει το δεσμό αυτόν όπως ο Μέγας Αλέξανδρος, ώστε να γραφεί στην ιστορία…
Στο φιλοσκοπιανό αυτό άρθρο τονίζεται η κακή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και θεωρεί ο συντάκτης του, πως είναι μια καλή ευκαιρία για την επίλυση της διαφοράς των δύο κρατών.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται, εξάλλου από τον Τύπο των Σκοπίων στο δημοσίευμα της ελληνικής εφημερίδας ‘ Έθνος’ σχετικά με τις θέσεις της πρώην υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη για το ζήτημα της ονομασίας της χώρας.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως «η Αθήνα δεν απαιτεί την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της πΓΔΜ, και η αποδοχή μια σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό δεν μεταβάλλει την εθνική ταυτότητα των κατοίκων».
Σημειώνεται, επιπρόσθετα, και η αντίδραση-διάψευση της κ. Μπακογιάννη, για το δημοσίευμα αυτό, η οποία δήλωσε πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα ανεχόταν ουδεμία παρέκκλιση από την κόκκινη γραμμή και δεν θα μπορούσε να δεχθεί την ύπαρξη της λεγόμενης «μακεδονικής εθνικής ταυτότητας και γλώσσας».
Στο ίδιο μοτίβο βρίσκεται και το δημοσίευμα της εφημερίας ‘Βέτσερ’ που με τον τίτλο «Η Fyrom είναι τέστ δημοκρατίας για την Ε.Ε.» αναμασά τις σουηδικές θέσεις, για κατάλληλη στιγμή επίλυσης του θέματος της ονομασίας, λόγω της δυσμενούς κατάστασης της ελληνικής οικονομίας. Σημειώνει συγκεκριμένα:
«Είναι η κατάλληλη στιγμή για τον Παπανδρέου να κερδίσει την συμπάθεια της Ε.Ε. για να αντιμετωπίσει την μεγάλη οικονομική κρίση που διέρχεται η Ελλάδα»
Ωστόσο, επικρατεί απαισιοδοξία στην κυβέρνηση Γκρουέφσκι, καθώς δέχεται τα μηνύματα για αναβολή των ενταξιακών διαδικασιών της χώρας του με την Ε.Ε.
‘Κατά πάσα πιθανότητα η ένταξη της (σλαβο) Μακεδονίας θα μπει στην ημερήσια διάταξη στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής τον Μάρτιο του 2010» σημειώνει το σκοπιανό «Α1».
Στο ίδιο κλίμα βρίσκονται τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων που βλέπουν πως είναι αδύνατη, τώρα, η συζήτηση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια.
Στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ υπάρχουν αντιδράσεις από τα αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με την τακτική που ακολουθείται. O πρόεδρος του κόμματος DPA, Mεντούχ Θάτσι, δήλωσε πως η κυβέρνηση Γκρουέφσκι έχει χάσει την αξιοπιστία της για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα και πως ένας συμβιβασμός για την αλλαγή του ονόματος και της εθνικής ταυτότητας, θα ήταν μια θετική εξέλιξη.
Ενώ το αλβανικό κόμμα DUI που συμμετέχει στην κυβέρνηση VMRO-DPMNE του Γκρουέφσκι αναφέρθηκε σε μια λογική λύση που θα προκύψει με ταυτόχρονες διαπραγματεύσεις Βρυξελών και Αθήνας.
http://www.youtube.com/watch?v=tNg2B7iY9zo
ΑπάντησηΔιαγραφήροκανακης φανταζεται πυργους και καστρα και κοματικη αρχηγια τα 000