Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Απορρίπτει η κυπριακή κυβέρνηση τις εισηγήσεις του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν περί τετραμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό και χρονοδιαγράμματος λύσης μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι «δεν πρέπει να επαναλάβουμε διαδικασίες που ακολουθήθηκαν το 2004 και αποδείχθηκαν ατελέσφορες».



«Και δεν θέλω να παρεξηγηθώ. Η ελληνοκυπριακή πλευρά επείγεται, καίγεται για λύση, αλλά δεν πρόκειται να δεχθούμε μια λύση χάριν της λύσης. Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε την ποιότητα της λύσης για χάριν του χρόνου που θα επιτευχθεί η λύση, γνωρίζοντας ασφαλώς ότι η παρέλευση του χρόνου δυσχεραίνει τις συνθήκες και τα δεδομένα, μέσα στα οποία αγωνιζόμαστε για λύση» δήλωσε.


Αναφορικά με την πρόταση του Τούρκου πρωθυπουργού για σύγκληση τετραμερούς ή πενταμερούς διάσκεψης, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι υπάρχει σήμερα μια διαδικασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων και στόχος της κυβέρνησης είναι να οδηγήσει τη διαπραγμάτευση μέχρι τέλους «με την προσδοκία και την ευχή ότι στις δικές μας εποικοδομητικές θέσεις θα συναντούμε τις εποικοδομητικές θέσεις της άλλης πλευράς για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια συνολική λύση, η οποία θα τεθεί ενώπιον του λαού, ενώπιον των δύο κοινοτήτων, με στόχο αυτή τη συνέγκριση».



Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έδειξε κατανόηση για τη μη συμμόρφωση της Αγκυρας στο επιπρόσθετο Πρωτόκολλο με την ΕΕ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η κυβέρνηση δεν σχολιάζει πληροφορίες.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός παρουσίασε τις προτάσεις του μετά από συνάντηση που είχε στην Ουάσινγκτον με τον Μπαράκ Ομπάμα. Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι συζήτησαν με τον Αμερικανό πρόεδρο για το Κυπριακό και για τις συνεχιζόμενες συνομιλίες προς εξεύρεση λύσης και ζήτησε την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Ακόμη, δήλωσε ότι η Τουρκία είναι υπέρ μιας τετραμερούς συνάντησης, δηλαδή υπέρ μιας συνάντησης, στην οποία θα συμμετέχουν οι δύο πλευρές στην Κύπρο, η Ελλάδα και η Τουρκία. Τόνισε, επίσης, ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης μέχρι το Μάρτιο και συγκεκριμένα οι προσπάθειες του Αλ.Ντάουνερ κατά τις διεξαγόμενες συνομιλίες.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο απόσυρσης Τούρκων στρατιωτών από την Κύπρο και αποστολής τους στο Αφγανιστάν δήλωσε ότι «αυτό το θέμα δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω με άλλο τρόπο παρά ως 'είδηση μαγκαζίνο'».

"Δεν τίθεται κανένα θέμα απόσυρσης στρατιωτών από την Κύπρο. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Δεν υπάρχει καμία σκέψη για κάτι τέτοιο", τόνισε. "Αν υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι μας το προτείνουν, να απευθύνουν την πρότασή τους αυτή στο 'νότο'. Με το σχέδιο Ανάν τα είχαμε συζητήσει αυτά τα θέματα λεπτομερώς και είχαμε καταλήξει κάπου. Συμφώνησαν; Έμειναν πιστοί; Όχι. Οι στρατιώτες μας λοιπόν βρίσκονται εκεί κάνοντας το καθήκον τους" δήλωσε.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως συζήτησε με τον Αμερικανό πρόεδρο και το θέμα των μειονοτήτων, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο του δημοκρατικού ανοίγματος η Τουρκία προσπαθεί να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που έχουν οι «Ρωμιοί» πολίτες στην Πόλη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι 130.000 «Τούρκοι», που ζουν στη Δυτική Θράκη και δεν μπορούν να εκλέξουν το θρησκευτικό τους ηγέτη.

Ο Ερντογάν είπε ότι τα προβλήματα αυτά τα είχε θέσει στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Επανέλαβε, επίσης, ότι θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, αλλά δεν έχει καθοριστεί ακόμη η ημερομηνία.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με την Θεολογική Σχολή της Χάλκης είπε ότι για το θέμα αυτό ασχολείται το τουρκικό υπουργείο Παιδείας και υπενθύμισε ότι προ μηνών είχε καλέσει τους θρησκευτικούς ηγέτες των μειονοτήτων στην Πρίγκιπο, όπου επισκέφτηκαν και την περιοχή του Ορφανοτροφείου της Πριγκίπου και μίλησαν επίσης για τα προβλήματά τους.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι η τουρκική κυβέρνηση περιμένει την αιτιολογημένη απόφαση του ΕΔΑΔ για το θέμα του Ορφανοτροφείου της Πριγκίπου.

http://ellinikoforum.blogspot.com/2009/12/blog-post_435.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου