Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Στο 1,8 δισ. το κόστος της νέας γρίπης

Μόνο η δαπάνη για νοσηλεία και εμβόλια στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 300 εκατ. ευρώ..

Στα 300 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθει η συνολική δαπάνη του ελληνικού κράτους για την υλοποίηση του σχεδίου αντιμετώπισης ενδεχόμενης πανδημίας από τη νέα γρίπη, Η1Ν1. Ωστόσο, όπως προκύπτει από μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), το έμμεσο κόστος μπορεί να αυξηθεί δραματικά και να αγγίξει ακόμη και τα 1,8 δισ. ευρώ αν συνυπολογιστούν οι...χαμένες εργατοώρες, η μείωση της παραγωγικότητας (λόγω απουσιών), οι επενδύσεις για δημιουργία μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και όλων των υποδομών που απαιτούνται προκειμένου να γίνουν οι εμβολιασμοί και να νοσηλευτούν οι ασθενείς.
Μόνο για την προμήθεια του εμβολίου το κόστος υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 56 εκατ. ευρώ, αφού η Ελλάδα έχει παραγγείλει 8 εκατ. εμβόλια με τιμή αγοράς 7 ευρώ το καθένα. Αν συνυπολογιστούν τα έξοδα για προμήθεια αντιιικών φαρμάκων, των εμβολίων και του κόστους νοσηλείας -όσων νοσήσουν- τότε προκύπτει το ποσό των 300 εκατ. ευρώ, στο οποίο κατέληξε ύστερα από σχετική μελέτη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Σήμερα, η χώρα έχει ήδη προμηθευτεί 2.546.400 εκατ. πανδημικά εμβόλια έναντι 17,8 εκατ. ευρώ από τις φαρμακοβιομηχανίες Νοβάρτις και Γκλάξο, ενώ από τον Ιανουάριο αναμένεται η παραγγελία και από τη Σανόφι Παστέρ.
Περισσότερο απογοητευτικά είναι τα μεγέθη που προκύπτουν από πρόσφατη μελέτη της ΕΣΔΥ, η οποία προβλέπει ότι αν νοσήσει το 20% των πολιτών τότε η κρατική δαπάνη εκτινάσσεται σε 1,8 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει τόσο το κόστος των εμβολίων όσο και τα έξοδα νοσηλείας.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι από τα 2.000.000 πολιτών (ήτοι το 20% του πληθυσμού) θα χρειαστούν νοσηλεία από 40.000 έως 200.000 άτομα και από αυτούς περίπου το 8% (3.200 -16.000 ασθενείς) θα χρειαστεί νοσηλεία σε ΜΕΘ. Σήμερα πανελλαδικά λειτουργούν 450 ΜΕΘ, ενώ υπάρχουν ακόμη 150, που αν και είναι έτοιμες δεν έχουν προσωπικό.
Υπολογίζεται ότι για ελαφρύ περιστατικό το κόστος νοσηλείας φτάνει τα 300 ευρώ και βαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε ένα μέσο περιστατικό το κόστος νοσηλείας είναι 400 ευρώ την ημέρα και για τις βαριές περιπτώσεις 500 ευρώ. Παράλληλα, το μέσο κόστος ανά επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία είναι 30 ευρώ, ενώ εκείνο των αντιβιώσεων φτάνει τα 17 ευρώ ανά ασθενή.
Βάσει αυτών των στοιχείων, εκτιμάται πως τα ασφαλιστικά ταμεία θα επιβαρυνθούν κατά 10-15% για την κάλυψη αγοράς φαρμάκων και εμβολίων από τους ασφαλισμένους τους. Το κόστος για την προμήθεια του υγειονομικού υλικού και τις ανάγκες νοσηλείας υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 203 εκατ. ευρώ.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει το ειδικό -για την ανίχνευση του ιού- τεστ, που κοστίζει από 120 ευρώ έως 150 ευρώ σε περίπτωση που γίνει σε δημόσιο νοσοκομείο και από 200 έως και 280 ευρώ αν γίνει σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου