Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Άσφαιρα άρματα μάχης 1,7 δισ. μόνο για παρέλαση...

15000 βλήματα για τα άσφαιρα μέχρι στιγμής άρματα μάχης Λέοπαρντ προμηθεύεται ο ελληνικός στρατός. Η προμήθεια θα γίνει από τη Γερμανία και αρκεί μόνο για το πρώτο γέμισμα των αρμάτων! Στη συνέχεια θα γίνει διαγωνισμός για τη προμήθεια ακόμη 30000 βλήματα.

Προμήθεια πυρομαχικών για τα Leopard 2 του Ελληνικού Στρατού

Κινητικότητα εμφανίζεται στο πολύπαθο πρόγραμμα προμήθειας σύγχρονων πυρομαχικών διαμετρήματος 120mm για τα νέα άρματα μάχης Leopard 2 του Ελληνικού Στρατού καθώς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προσανατολίζεται στην αγορά 15.000 διατρητικών πυρομαχικών κινητικής ενέργειας APFSDS-T τύπου DM63 γερμανικής προέλευσης. Υπενθυμίζεται ότι το DM63 είναι βλήμα Κινητικής Ενέργειας (ΚΕ) τύπου Διάτρησης Θωράκισης, Σταθεροποιούμενο με Πτερύγια, Απορριπτόμενου Κελύφους με Τροχιοδείκτη (APFSDS-T) με ενιαία διατρητική ράβδο βολφραμίου, πιστοποιημένο για πυροβόλο Rh120mm κάνης 55 διαμετρημάτων (L55).

Αναλόγως είχε κινηθεί και η Τουρκία με απόκτηση αρχικά 15.000 βλημάτων DM63 της γερμανικής Rheinmetall (η παράδοση των οποίων ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο 2007) και στη συνέχεια με προμήθεια 10.000 βλημάτων Κινητικής Ενέργειας (ΚΕ) και Υψηλής Εκρηκτικότητας Αντιαρματικά Πολλαπλής Χρήσης (ΗΕΑΤ-ΜΡ) από την ισραηλινή ΙΜΙ για χρήση από τα 298 Leopard 2A4, όσο και από τα 170 αναβαθμιζόμενα Μ-60Τ του Τουρκικού Στρατού.

Αιφνιδιαστική απόφαση για τα πυρομαχικά 120 χλστ. των αρμάτων LEO2HEL/A4


Mε την απόφαση προμήθειας 15.000 βλημάτων DM63 των 120 χλστ. από την γερμανική Rheinmental φαίνεται ότι λήγει στην παρούσα τουλάχιστον φάση το θέμα της προμήθειας πυρομαχικών για τα άρματα μάχης LEO2HEL/A4, όπως αναφέρουν πληροφορίες του defencenet.gr. Σήμερα πήγε στην ΓΔΑΕΕ το σχετικό έγγραφο το οποίο δίνει εντολή έναρξης διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της προμήθειας.

Αντίθετα ματαιώθηκε η προμήθεια της "ενδιάμεσης λύσης" που αφορούσε 10.000 βλήματα κινητικής ενέργειας DM53A1 και 10.000 DM33A1της ίδιας εταιρείας από τα αποθέματα του γερμανικού Στρατού.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο defencenet.gr, ότι "Η συνολική προμήθεια των πυρομαχικών των 120 χλστ. για τα άρματα μάχης περικόπτεται από τις 84.720 βλήματα μάχης σε περίπου 40.000. Προμηθευόμαστε άμεσα τα 15.000 και εν καιρώ θα υπάρξει προμήθεια και των υπολοίπων".

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι επιλέχθηκε τελικά η λύση της απ'ευθείας αγοράς και όχι της συμπαραγωγής για ευνόητους οικονομικούς λόγους. Από την προμήθεια του νέου βλήματος χαμένη βγαίνει (σε πρώτη φάση) η αμερικανική ΑΤΚ και κατά δεύτερο λόγο οι Ισραηλινοί της ΙΜΙ που επίσης "κτυπούσαν" το πρόγραμμα.

Βέβαια η λύση που επιλέχθηκε δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν με μία δεύτερη παρτίδα να αγοραστούν βλήματα των 120 χλστ. από άλλες εταιρείες. Η αρχική προμήθεια των 84.720 βλημάτων και των 14.647 βλημάτων ασκήσεων ήταν συνολικού ύψους 395,5 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η προμήθεια των 15.000 βλημάτων που ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί σε τι ποσοστό θα είναι διιατρητικά και χημικής ενέργειας ή αν θα είναι όλα APFSDS-T θα κυμανθεί περί τα 70 εκατ. ευρώ.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Απο παλαιότερο άρθρο της Ισοτιμίας
Άρματα μάχης 1,7 δισ. μόνο για παρέλαση...
Του Ηλία Νταλούμη

Η Ελλάδα σήμερα έχει μια μοναδική πρωτιά. Διαθέτει τα καλύτερα άρματα στον κόσμο, τα Leopard 2HEL, που είναι κατάλληλα μόνο για παρέλαση! Ως λαός θα πρέπει να νιώθουμε εξαιρετικά υπερήφανοι γι’ αυτή μας την επιτυχία. Μια πολύ μεγάλη επιτυχία που κοστίζει 1 δισεκατομμύριο 745 εκατομμύρια ευρώ! Έτσι λοιπόν όταν σε λίγες μέρες δούμε τα Leopard 2HEL να παρελαύνουν σε άψογους σχηματισμούς στη Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να νιώσουμε υπερήφανοι για το μεγάλο μας κατόρθωμα…

Τίποτα από τα παραπάνω δεν αποτελεί υπερβολή. Και 1,745 δισ. ευρώ κοστίζουν. Και τα καλύτερα άρματα στον κόσμο είναι. Και μόνο για παρέλαση κάνουν, αφού ως τώρα, που ολοκληρώνονται οι παραδόσεις τους, δεν έχουμε παραγγείλει (προσοχή! Παραγγείλει, όχι παραλάβει) τα πυρομαχικά τους. Γιατί ένα άρμα μάχης χωρίς πυρομαχικά δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα εντυπωσιακό όχημα παρέλασης.

Ολιγωρία
Η ιστορία είναι δέκα χρόνων παλιά, όταν αποφασίστηκε το πρόγραμμα των νέων αρμάτων να «σπάσει» στα δύο άρματα και πυρομαχικά- προκειμένου να εμφανιστούν μικρότερα τα κόστη. Η σύμβαση των αρμάτων υπογράφτηκε το Μάρτιο του 2003. Τότε ξεκίνησε και η διαδικασία για τα πυρομαχικά. Πέρασε ένας χρόνος, έγιναν εκλογές, άλλαξε κυβέρνηση, όμως τίποτα δεν έγινε. Η αδράνεια παρέμεινε και με την κυβέρνηση της ΝΔ.

Έτσι μόλις τον Απρίλιο του 2005 εκδόθηκε η Αίτηση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος. Ήταν όμως λειψή καθώς δεν ζητούσε και οικονομική προσφορά. Πέρασε άλλος ένας χρόνος και με τον ανασχηματισμό του Μαρτίου του 2006, κυριολεκτικά, ακυρώθηκαν όλα! Χρειάστηκε να περάσουν δύο σχεδόν χρόνια, να φτάσουμε στον Ιανουάριο του 2008, οπότε και υπογράφτηκε η Αρχική Έγκριση Προμήθειας (ΑΕΠ) για 84.720 βλήματα επιχειρήσεων και 14.647 βλήματα ασκήσεων. Το κόστος των πρώτων ήταν 366.176.104 ευρώ, ενώ των δεύτερων 29.294.743 ευρώ. Ένα μήνα αργότερα, στις 28 Φεβρουαρίου 2008, το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε την προμήθεια κι αποφάσισε αυτή να γίνει με διακρατικές συμφωνίες.

Μία με την Γερμανία και μία με τις ΗΠΑ. Είχε αποφασιστεί το 60% των επιχειρησιακών βλημάτων να είναι DM63 της γερμανικής Rheinmetall και τα υπόλοιπα, 40% να είναι Μ830Α1 της αμερικανικής ATK. Αυτά των ασκήσεων θα ήσαν σε αναλογία 50-50 από κάθε εταιρεία. Τέτοιοι διαχωρισμοί είναι συνηθισμένοι.

Τα γερμανικά, DM63, είναι βλήματα κινητικής ενέργειας, ενώ τα αμερικανικά, Μ830Α1, χημικής ενέργειας. Η διαφορά τους έγκειται στον τρόπο με τον οποίο καταστρέφουν τα άρματα του αντιπάλου. Όσοι πίστεψαν ότι τα 170 Leopard 2HEL θα αποκτούσαν -έστω και με καθυστέρηση- τα πυρομαχικά τους, απλώς πλανήθηκαν πλάνην οικτράν. Όπως αποδείχτηκε τόσο στο ΥΕΘΑ όσο και στη ΓΔΑΕΕ, αγνοούσαν κάποια πολύ βασικά πράγματα.

Συμπαραγωγή

Πίστευαν ότι οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και των ΗΠΑ θα υποχρέωναν(!) τη Rheinmetall και την ΑΤΚ, αντίστοιχα, να υπογράψουν συμβάσεις συμπαραγωγής με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ). Κάτι τέτοιο όμως ήταν, και είναι, αδύνατον να γίνει. Καμία κυβέρνηση δε μπορεί να υποχρεώσει ιδιωτικές εταιρείες να κάνουν συμβάσεις συμπαραγωγής με εταιρείες άλλων χωρών, επειδή θα γίνει μια διακρατική συμφωνία.

Στην προκειμένη περίπτωση θα έπρεπε τα ΕΑΣ (σε στενότατη φυσικά συνεργασία με τη ΓΔΑΕΕ), πριν αποφασιστεί οποιαδήποτε διακρατική συμφωνία, να έχουν συμφωνήσει τη συμπαραγωγή με τις κατασκευάστριες. Όταν αυτό γινόταν, τότε θα έπρεπε να προχωρήσουν στις διακρατικές συμφωνίες.

Aβαντάζ για Τουρκία

Η ΤΟΥΡΚΙΑ, θέλοντας να αντιμετωπίσει τα ελληνικά Leopard, έσπευσε το Νοέμβριο του 2005 να προμηθευτεί 298 μεταχειρισμένα Leopard 2A4 με κόστος 365 εκατ. ευρώ. Ένα μήνα αργότερα παράγγειλε στη Rheinmetall 15.000 βλήματα DM63. Απαίτησαν, και πέτυχαν, ταχύτατες παραδόσεις. Έτσι άρματα και πυρομαχικά παραδόθηκαν ταυτόχρονα. Η αιτία ήταν απλή: όλα τα τουρκικά Leopard εντάχθηκαν σε μονάδες της Ανατολικής Θράκης… Οι Τούρκοι δηλαδή ανέτρεψαν το πλεονέκτημα που είχαμε στον Έβρο με τα Leopard 2HEL και Leopard 2A4. Στη συνέχεια, με διακρατική συμφωνία, παραγγέλθηκαν 10.000 στην ΑΤΚ και μέσω ΝΑΤΟ (για πιστοποίηση) άλλα τόσα στην ισραηλινή ΙΜΙ. Αμφιβάλλει κανείς για το ορθόν των πράξεών τους;

Είμαστε ακόμα στα προσχέδια του διαγωνισμού
ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ του ΥΕΘΑ και της ΓΔΑΕΕ άρχισαν να «διαρρέουν» ότι θα ακύρωναν τις διακρατικές συμφωνίες λόγω άρνησης συμπαραγωγής από τις εταιρείες. Να σημειωθεί ότι είχε ρητά αναφερθεί στην ελληνική πλευρά, από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας, ότι δεν μπορούσαν να δεσμεύσουν, σε θέματα ποσοστών συμπαραγωγής, την ΑΤΚ και τη Rheinmetall αντίστοιχα.

Οι διακρατικές συμφωνίες είναι αποτελεσματικές σε θέματα πιστοποίησης, διασφάλισης ποιότητας κ.λπ. Όμως για να καταλάβουν οι... αρμόδιοι όλα αυτά τα μάλλον αυτονόητα, χρειάστηκε να περάσουν έξι περίπου μήνες (!) κι άλλοι τέσσερις, για να αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ, το Δεκέμβριο του 2008, την ακύρωση. Γεγονός, βεβαίως, πρωτόγνωρο για διακρατικές συμφωνίες.

Φυσικά γίναμε ρεζίλι, ενώ τα Leopard -που εν τω μεταξύ είχαν αρχίσει να παραλαμβάνονται- έμεναν χωρίς πυρομαχικά… Η εγκληματική αμέλεια και η ανεπίτρεπτη άγνοια του ΥΕΘΑ και της ΓΔΑΕΕ, σαφώς και δεν τους πτόησε και αμέσως εξήγγειλαν διεθνή διαγωνισμό.

Φυσικά δε βιάστηκαν καθόλου. Έως σήμερα δεν έχει προκηρυχτεί τίποτα! Μόνο κάποια προσχέδια διαγωνισμού κυκλοφορούν στους διαδρόμους μεταξύ ΓΕΣ και ΥΕΘΑ… Να σημειωθεί ότι από την υπογραφή της σύμβασης ως την παραλαβή των πρώτων βλημάτων θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο χρόνια. Εν τω μεταξύ θα απολαμβάνουμε τα εξαιρετικά Leopard 2HEL στις παρελάσεις…


Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/17.html#ixzz0Z6UjC0N5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου