Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Ποιους βολεύει η απόδραση Ξηρού;

Ποιούς βολεύει η απόδραση Ξηρού;
«Εκεί που κρεμούσαν οι καπεταναίοι τ’ άρματα κρεμάν οι γύφτοι τα νταούλια». Αυτή την εικόνα αναδύει, με την τελευταία εμφάνισή του, ο Χριστόδουλος Ξηρός, όσο κι’ αν θέλει να δείξει το αντίθετο. Μπορεί οι «σκηνοθέτες» του «διαγγέλματος» Ξηρού να επέλεξαν σαν φόντο τέσσερις καπεταναίους –ο καθένας με το δικό του ιστορικό στίγμα- και να έστησαν στη μέση τον «καπετάν Ξηρό», προκειμένου να στείλουν σημειολογικά το μήνυμα της «νέας Αγίας Λαύρας» της επανάστασης, αλλά με όλα αυτά μάλλον την αντίθετη, ιλαροτραγική εικόνα έδωσαν.
Πέραν του νέου «εθνο-πατριωτικού» με ολίγον «διεθνιστικό» προφίλ που ήθελαν να προβάλλουν, τόσο με το κείμενο που διάβαζε ο Ξηρός όσο και με το σκηνικό στο βίντεο (βλέπε: «Ο Ξηρός και το νέο “εθνο-πατριωτικό” σκηνικό της 17Ν»), με τη νέα εμφάνισή του, ο ίδιος αναδεικνύεται ως ο καλύτερος «συμπαραστάτης» του κ. Δένδια. Είναι γνωστό άλλωστε, ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με συστηματικές «διαρροές» τους τελευταίους μήνες, δηλαδή πολύ προτού την «κοπανήσει» ο Χριστόδουλος, προσπαθεί να πείσει ότι επίκειται η επανασύσταση της 17Ν, ή ακριβέστερα η δημιουργία της «νέας 17Ν», με το πάντρεμά της με την «Συνωμοσία» των Πυρήνων των Φωτιάς, κ.ο.κ. Ποιος άλλος, λοιπόν, μπορεί να αλείψει περισσότερο βούτυρο στο ψωμί του κ. Δένδια, αν όχι ο Ξηρός, με όλα όσα είπε στο «διάγγελμά» του με τα βαρύγδουπα περί νέου αντάρτικου και ότι «θα βροντήξει ξανά το αντάρτικο τουφέκι». Ποιο ντουφέκι θα ξανα-βροντήξει; Εκείνο που «βρόνταγε» στην ΓΑΔΑ όταν συνελήφθη, και που κατά πως ψιθύριζαν άλλοι συγκατηγορούμενοί του, της πρώην 17Ν, ήταν από τους ελάχιστους συλληφθέντες, ο οποίος διεξήγαγε λίαν «διαφωτιστικές» συζητήσεις με τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ;
Χάος ή ελεγχόμενο μπάχαλο;
Ο Χ.Ξηρός προσφέρει ιδανικές υπηρεσίες στην ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που αντί να υποβάλλει έστω και τυπικώς τις παραιτήσεις της επειδή ο φυλακισμένος της διέφυγε (;) μέσα από τα χέρια της, επιχείρησε επικοινωνιακό αντιπερισπασμό, ρίχνοντας την ευθύνη στη Δικαιοσύνη, επειδή έδιδε άδειες στον Ξηρό. Εύλογα βέβαια, διερωτάται καθένας: Μα καλά, είχαν πολλούς Ξηρούς να παρακολουθήσουν εκείνες τις ημέρες σε μια κωμόπολη, και δεν μπόρεσαν να το κάνουν οι Αρχές; Προφανώς, όχι. Πολύ περισσότερο, αφού εδώ και καιρό πίστευαν ότι επίκειται σύσταση της «νέας 17Ν», δεν έπρεπε να τον παρακολουθούν στενά, ακόμα και στις άδειές του; Εκτός πιά, κι’ αν συμβαίνει κάτι άλλο. Αυτό, δηλαδή, που αρκετοί υποπτεύονται, ότι απλά τον άφησαν να φύγει.
Να σημειωθεί ότι οι πρόσφατες επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης -που ευχαρίστως αναπαρήγαν τα «συστημικά» ΜΜΕ- είχε το εξής αποτέλεσμα: Την λίαν ενδιαφέρουσα ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, περίπου προ δεκαημέρου, με αιχμές κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, και του Νίκου Δένδια. Και για όσους ξέρουν πως λειτουργεί ο «χώρος» των δικαστικών, η ανακοίνωση είναι γεμάτη μηνύματα. Όπως επίσης, και για τις μπηχτές που ρίχνουν για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, «το σοβαρότατο –όπως το χαρακτηρίζουν, απευθυνόμενοι στον κ.Παπούλια- πολιτικό σκάνδαλο, για το οποίο, εν τούτοις, ουδεμία πολιτική ευθύνη αποδόθηκε σε πολιτικά πρόσωπα».
Τι άλλο ακολούθησε αμέσως μετά την ανακοίνωση της Ένωσης; Μα, οι διώξεις για το έτερο μεγάλο σκάνδαλο, αυτό του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Είναι άραγε, μια απάντηση των δικαστικών στις επιθέσεις που δέχτηκαν, είναι κάτι το οποίο έχει το «πράσινο φώς» και από το Μαξίμου; Και γιατί οι «ύμνοι» και τα εγκώμια –σχεδόν «γλείψιμο» θα λέγαμε- από μεγάλο συγκρότημα ΜΜΕ, που είναι φορτωμένο με πάμπολλα «περίεργα» δάνεια, για την επίκουρη εισαγγελέα Διαφθοράς, κ.Πόπη Παπανδρέου, που κίνησε την υπόθεση του ΤΤ; Έχουμε να κάνουμε με την θηλυκή Ντελ Πιέτρο της Ελλάδας, και άρα με «κράτος εισαγγελέων» που θα οδηγήσει τη χώρα με διώξεις και αποκαλύψεις έως τις εκλογές, όπως ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφεραν πρόσφατα σε πρωτοσέλιδό τους «τα Νέα»; ‘Η πρόκειται για ένα πολιτικό-κοινωνικό και θεσμικό μπάχαλο στη χώρα; Κι’ όλα αυτά βέβαια, με φόντο το πότε και κάτω από ποίες συνθήκες (ομαλότητας ή εκτροπής) θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές.
 Υπερατλαντική … πρεμούρα
 Σε αυτήν ακριβώς την τούρτα, λοιπόν, ήλθε να μπει σαν «κερασάκι» ο Ξηρός. Άραγε, είναι κανείς τόσο αφελής να πιστεύει ότι όλα τα παραπάνω τα «ξύπνησε» ο Ξηρός με την απόδρασή του; Σίγουρα, όχι. Μήπως όμως, είναι αυτός που κατάφερε να κάνει τον «Θείο Σαμ» να ξαναμιλήσει για τρομοκρατία στην Ελλάδα; Οι ΗΠΑ είχαν να μιλήσουν για κάτι τέτοιο από την περίοδο της εξάρθρωσης τμήματος της 17Ν. Ακόμα και το 2007, όταν κτυπήθηκε η αμερικανική πρεσβεία με ρουκέτα, η Ουάσιγκτον κινήθηκε σε εξαιρετικά χαμηλούς τόνους. Και τώρα, αίφνης, στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Ελλάδας, Κέρι-Βενιζέλου, ο πρώτος έβαλε επιτακτικά το θέμα της απόδρασης Ξηρού. Ως γνωστόν, πάγια αμερικανική θέση είναι ότι η 17Ν, και ειδικά ο ιστορικός πυρήνας της, δεν έχει εξαρθρωθεί και συλληφθεί, ενώ συστηματικά την βάζουν στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις διεθνώς.
Πριν από τον Κέρι, ο οποίος μόνον με το Ξηρό δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί, δεδομένου ότι «καίγεται» με το Ιράν, τη Συρία, γενικότερα τη Μ.Ανατολή και με πολλά άλλα μεγάλα διεθνή προβλήματα, είχε κάνει δηλώσεις για το θέμα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζενιφερ Ψάκι. Μπορεί να αδυνατούσε να διαβάσει ακόμα και το όνομα του Ξηρού που της είχαν γράψει στο χαρτί (Κριστόντουλος Κσ…κσυρός, προσπαθούσε να συλλαβίζει με αυτήν την αμερικανική προφορά), αλλά και μόνον η ετοιμότητα της αμερικανικής πλευράς να βγει την επομένη της απόδρασης Ξηρού και να τα «χώσει» στην Ελλάδα, δείχνει πόσο ψηλά βάζουν το ζήτημα οι ΗΠΑ. Για ποιο λόγο άραγε «σήκωσαν» τόσο το θέμα Ξηρού οι αμερικάνοι, τη στιγμή μάλιστα, που, σε γενικές γραμμές, εμφανίζονται «αλληλέγγυοι» στην Ελλάδα, και με κάθε ευκαιρία κριτικάρουν την Μέρκελ; Και ποιος τελικά είναι ο πολιτικός στόχος τους; Ο Σαμαράς, επειδή «έχασε» τον Ξηρό, ή ο Σύριζα, επειδή, όπως τον κατηγορεί η κυβέρνηση, έχει στους κόλπους του άτομα που στηρίζουν την τρομοκρατία;
Περιμένοντας το μεγάλο κτύπημα;
Η παρουσία του Χ.Ξηρού στην «παρανομία», ουδέν θετικό στην παρατεταμένη εκλογική περίοδο που διάγει η χώρα μας, σηματοδοτεί. Τουναντίον, αφήνει έντονα τη γεύση της εκτροπής. Πόσο μάλλον, εάν γίνει κάποιο «μεγάλο» κτύπημα. Που βέβαια, μπορεί να μην είναι και τόσο μεγάλο, αλλά να έχει ως στόχους από απλούς αστυνομικούς, μέχρι δικαστικούς, πολιτικούς που δεν φυλάσσονται καλά, κ.λ.π. Εννοείται, ότι δεν θα πρέπει να κάνει εντύπωση σε κανέναν, εάν επανεμφανιστεί το «ιστορικό 45άρι» της 17Ν. Αν και αυτό, μετά το βιντεοσκοπημένο «διάγγελμα» Ξηρού, μάλλον είναι ήσσονος σημασίας.
Εκτός των άλλων, ενδιαφέρον είναι ότι στο κείμενό του, ο Χ.Ξηρός υποστηρίζει –τουλάχιστον- ότι είναι αποφασισμένος ακόμα και να πεθάνει. «Καλά θα κάνετε αν ξανασυναντηθούμε που δεν το εύχομαι (ούτε σεις να το εύχεστε) –αναφέρει, απευθυνόμενος στις διωκτικές Αρχές- να με σκοτώσετε γιατί αν με πιάσετε αιχμάλωτο πάλι θα ξαναφύγω για να σας πολεμήσω μέχρις εσχάτων». Εμείς να πούμε το εξής: Επειδή εδώ και καιρό, από τις πρώτες κιόλας μέρες της απόδρασης Ξηρού, υπάρχει έντονο κλίμα εκνευρισμού στην Αστυνομία, αλλά και πληροφορίες ότι επίλεκτες ομάδες αναζητούν τον Ξηρό για να «τελειώνουν» μαζί του, καλό θα είναι να επιδείξουν άπαντες ψυχραιμία. Όπως και τα ΜΜΕ, τα οποία ωστόσο, έως τώρα χαρακτηρίζονται από άκρατη υστερία.
Μπορεί κάποιοι να θεωρούν ότι η «εκτέλεση» Ξηρού θα τους δώσει επικοινωνιακούς πόντους. Όμως, μια συντεταγμένη Πολιτεία, ακόμα και  σε αυτές τις δύσκολες ώρες της κρίσης της, επιβάλλεται να κινείται στο πλαίσιο της νομιμότητας και της ψυχραιμίας, ανεξαρτήτως των «κορόνων» Ξηρού. Όλα τα υπόλοιπα είναι βούτυρο στο ψωμί της αποσταθεροποίησης της χώρας, και καλό θα είναι όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συμπεριφερθούν με υπευθυνότητα, και να μην επιτρέψουν περαιτέρω μπαχαλοποίηση της Ελλάδας από παρακρατικούς κύκλους, εντός και εκτός της χώρας.
Le canard

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου