Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Δολοφονία επιστημόνων ο στόχος των τρομοκρατικών κτυπημάτων στην Ρωσία;

Δολοφονία επιστημόνων ο στόχος των τρομοκρατικών κτυπήματων στην Ρωσία;
Αυτές τις ημέρες η Ρωσία συγκλονίστηκε από δύο πολύνεκρα τρομοκρατικά κτυπήματα στη μεγάλη πόλη Βόλγογκραντ (πρώην Στάλινγκραντ). Και τα δύο φέρουν το αποτύπωμα της φανατικής-σαλαφιστικής, ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Τα στοιχεία που δίδουν οι ρωσικές αρχές μάλιστα, δείχνουν, τουλάχιστον στη μια περίπτωση, γυναίκα-καμικάζι από την περιοχή του Νταγκεστάν στον Καύκασο, όπου υπάρχει σοβαρό σαλαφιστικό “κίνημα”, με εξαρτήσεις από ύποπτα κέντρα στις Μοναρχίες του Κόλπου, και διασυνδέσεις με την Αλ Κάϊντα. Τι μπορεί να υπάρχει, όμως πίσω από αυτά τα κτυπήματα, και ποιοί οι στόχοι τους;
Οι εκτιμήσεις που δίνουν και παίρνουν ειδικά στη Δύση, αλλά και στη Ρωσία, έχουν να κάνουν με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, τον επόμενο μήνα στο Σότσι της Νότιας Ρωσίας. Μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση, στην οποία έχουν “πέσει” τεράστια χρηματικά ποσά και έχει διαφημιστεί κατά κόρον, παγκοσμίως, από τη Ρωσία. Πρόκειται, όπως πολλοί το περιγράφουν, για το “επικοινωνιακό παιδί” του Πούτιν. Αρα, η εύκολη εξήγηση είναι ότι τα τρομοκρατικά κτυπήματα αποσκοπούν στη δυσφήμηση των Ολυμπιακών Αγώνων, και βέβαια στην έμμεση πλήν σαφή αμφισβήτηση του ίδιου του Πούτιν σε διεθνές, αλλά και σε εσωτερικό επίπεδο. Οι Ελληνες άλλωστε, λόγω της επώδυνης εμπειρίας των Ολυμπιακών του 2004, γνωρίζουν πολύ καλά την επιχείρηση δυσφήμησης των μέτρων ασφαλείας, και πόσο ακριβά πλήρωσαν για να μην γίνει κάποια “στραβή”.
Μυστικές υπηρεσίες;
Αυτή όμως, είναι η μια πλευρά των πραγμάτων. Η άλλη, είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα είδηση που είδε το φώς της δημοσιότητας σε ένα σάϊτ που φημίζεται για τις σχέσεις του με τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας και τις αρχές ασφαλείας της χώρας (http://lifenews.ru/mobile/news/124907). Στην είδηση, που είναι απολύτως επιβεβαιωμένη, αναφέρεται ότι στην πρώτη βομβιστική επίθεση που έγινε προ ημερών στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγογκραντ (η δεύτερη ήταν με γυναίκα-καμικάζι σε λεωφορείο) σκοτώθηκαν δύο επιστήμονες και τραυματίστηκαν άλλοι τρείς συνάδελφοί τους, οι οποίοι εργάζονται στο άκρως σημαντικό αμυντικό πρόγραμμα δημιουργίας των διηπειρωτικών πυραύλων “Τόπολ-Μ”. Πρόκειται, ίσως, για το πιο σημαντικό αμυντικό πρόγραμμα που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη στη Ρωσία, και αποτελεί μεγάλο αγκάθι, στρατιωτικό και πολιτικό, στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες Δυτικές χώρες.
Στην είδηση, στο Lifenews, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Πέντε επιστήμονες της αμυντικής βιομηχανίας “Μποτίνσκι” έπεσαν θύματα της βομβιστικής ενέργειας στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγογκραντ. Τέσσερις ειδικοί, μαζί με τον επικεφαλής τους, είχαν πάρει προηγουμένως μέρος σε μυστικές δοκιμές οπλικών συστημάτων στο “πολύγωνο” δοκιμών στην περιοχή.  Από την τρομοκρατική ενέργεια έχασαν τη ζωή τους οι δύο. Μετά την επιτυχή δοκιμή του διηπειρωτικού πυραύλου “Τόπολ-Μ” οι ειδικοί αγόρασαν εισιτήριο για να πάνε στις οικογένειές τους, προκειμένου να συναντήσουν με τους δικούς τους το νέο έτος. Μόλις είχαν περάσει τον ανιχνευτή μετάλλων σχεδόν στη είσοδο του σταθμού, σημειώθηκε η έκρηξη. Επί τόπου σκοτώθηκε ο 24χρονος Αντρέϊ Κότενκο. Τους συναδέλφους του, Μαξίμ Σαντίλοφ και Βιτάλι Ζουβάνοφ (27 ετών), τον Ιγκορ Ποβίσεβ, 28 ετών και τον 41 ετών Πάβελ Φεφίλοφ, τους μετέφεραν στο νοσοκομείο. Εκεί άφησε την τελευταία του πνοή ο Σαλίντοφ. Ενας ακόμα βρίσκεται σε κώμα”. Την πληροφορία αυτή επιβεβαιώνουν και οι οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών.
Δολοφονίες επιστημόνων
Οι δολοφονίες επιστημόνων δεν είναι καινούργιο “φρούτο”. Διαστάσεις επιδημίας έχουν λάβει οι δολοφονίες επιστημόνων που μετέχουν στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Το ίδιο έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις στην ίδια τη Ρωσία, αλλά και σε άλλες χώρες που θέλουν να αποκτήσουν “νευραλγικά” οπλικά συστήματα.
Η περιοχή του Βόλγογκραντ επίσης, θεωρείται ως “σταυροδρόμι” σημαντικών επαφών ανάμεσα στη Ρωσία και το Ιράν. Εκτός αυτού, εκεί υπάρχει μεγάλη μουσουλμανική διασπορά από τον Καύκασο. Πρόσφατα μάλιστα, στην ίδια περιοχή είχε εκδηλωθεί μια ακόμη επίθεση “αυτοκτονίας” (;), με αποτέλεσμα να ξεσηκωθεί κύμα αντιδράσεων του ντόπιου ρωσικού πληθυσμού εναντίον των μουσουλμάνων, που λίγο έλειψε να πάρει διαστάσεις πογκρόμ.
Είναι πολύ πιθανόν λοιπόν, σε αυτήν την κρίσιμης σημασίας περιοχή της Ρωσίας (κοντά στο Νότο, και στο εμπορικό σταυροδρόμι του ποταμού Βόλγα), να βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιχείρηση αποσταθεροποίησης, η οποία ναι μεν εμφανίζεται να καθοδηγείται από ακραίους φονταμενταλιστικούς κύκλους, αλλά οι στόχοι είναι ποικίλοι. Να σημειωθεί ότι προ μηνών, όταν η Ρωσία παρενέβη στην Συριακή κρίση, με τα γνωστά αποτελέσματα της ματαίωσης των αμερικανικών επιθέσεων, στη Μόσχα βρέθηκε και συναντήθηκε (ως λέγεται δύο φορές) με τον Πούτιν, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας. Τότε, διέρρευσαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Μοναρχία του Κόλπου θα ελέγξει τις ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις για να μην πραγματοποιήσουν επιθέσεις ενόψει των Ολυμπιακών του Σότσι, με αντάλλαγμα την αλλαγή στάσης της Μόσχας στο Συριακό ζήτημα. Αναφέρθηκε επίσης, ότι η Σ.Αραβία προτίθεται να “εξαγοράσει” το Κρεμλίνο, προβαίνοντας σε τεράστιες αγορές οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία. Και τα δύο σημεία, ο Πούτιν φέρεται να τα απέρριψε, και, ούτε λίγο ούτε πολύ, “πέταξε έξω” από το Κρεμλίνο τον πρίγκηπα Μπαντάρ Μπιν Σουλτάν.
Le canard

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου