Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

H Αλ Κάιντα κατέλαβε μερικώς τον έλεγχο δύο πόλεων στο δυτικό Ιράκ

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Σαμ, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, έχει πάρει τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων δύο δυτικών  πόλεων του Ιράκ που ήταν κάποτε επάλξεις για την τρομοκρατική ομάδα. Οι μαχητές του ΙSIS εισέβαλαν στις πόλεις Φαλούτζα και Ραμάντι, την πρωτεύουσα της επαρχίας Ανμπάρ , αφού ο ιρακινός στρατός αποσύρθηκε από αυτές μετά από συγκρούσεις με τις φυλές, σε ένα πολιτικό αδιέξοδο που οδήγησε στη σύλληψη ενός Σουνίτη -μέλος του κοινοβουλίου.
Το ISIS έχει αναρτήσει βίντεο με τους μαχητές του να εισέρχονται δυναμικά εντός των πόλεων, μετά την σύγκρουση με την ιρακινή αστυνομία και την κατάληψη διαφόρων σημείων ελέγχου. Στα βίντεο, ένα μεγάλο κονβόι μαχητών του ISIS που οδηγούν άρματα ή φορτηγά με βαριά πολυβόλα τοποθετημένα στο πίσω μέρος, φαίνεται να κινούνται μέσω της Ραμάντι. Οι μαχητές φέρουν το μαύρο πανό της Αλ Κάιντα, ενώ δοξολογούν την Αλ Κάιντα και το «ισλαμικό κράτος» της.
Αξιωματούχοι από το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών αναγνώρισαν ότι τα μέρη της Φαλούτζα και της Ραμάντι είναι υπό τον έλεγχο της Αλ Κάιντα. «Η μισή Φαλούτζα βρίσκεται στα χέρια του ISIS, είπε ένας υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών μιλώντας ανώνυμα στο AFP. «Στη Ραμάντι, επίσης, μερικές περιοχές ελέγχονται από τον ISIS» είπε ο αξιωματούχος. Τα άλλα μέρη της πόλης ελέγχονται από «ανθρώπους της φυλής», πιθανόν μια αναφορά στη Sahwa («την Αφύπνιση»), την φυλετική πολιτοφυλακή που με την υποστήριξη των ΗΠΑ έδιωξε την Αλ Κάιντα από τον έλεγχο μεγάλων περιοχών της Ανμπάρ, μεταξύ 2006 και 2009 .
Στην Φαλούτζα, οι μαχητές του ISIS εισέβαλαν στο βασικό αρχηγείο της αστυνομίας, απελευθέρωσαν πάνω από 100 κρατούμενους και κατέσχεσαν όπλα και πυρομαχικά. «Άλλα αστυνομικά τμήματα στην πόλη πυρπολήθηκαν από τους μαχητές, καθώς οι περισσότεροι αστυνομικοί εγκατέλειψαν τις θέσεις τους» ανέφερε το Al Jazeera.
Οι ιρακινές ειδικές δυνάμεις λέγεται ότι πολεμούν τους μαχητές του ISIS στη Φαλούτζα και τη Ραμάντι. Η κατάσταση στις κοντινές πόλεις και κωμοπόλεις δεν είναι γνωστή, αλλά το ISIS έχει δραστηριοποιηθεί σε πόλεις όπως η Χαντίθα, όπου τον Μάρτη του 2012 μια μεγάλη δύναμη επιτέθηκε σε αστυνομικά τμήματα και εκτέλεσε τους αστυνομικούς και τους διοικητές τους. Το ISIS έχει επίσης οργανώσει επιδρομές σε άλλες πόλεις, όπως η Χιτ και η Ράουα.
Η Ραμάντι και η Φαλούτζα, σημαντικές πόλεις με πληθυσμό αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων, κάποτε χρησίμευαν ως κέντρα της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, τον προκάτοχο του ISIS. Από το 2004 έως τις αρχές του 2007, μεγάλα τμήματα των δύο πόλεων είτε ελέγχονται από την Αλ Κάιντα ή τα διεκδικούν. Δυνάμεις της Αφύπνισης, των ΗΠΑ και του Ιράκ έκαναν μια παρατεταμένη εξέγερση για να καθαρίσουν τις δύο πόλεις από την αλ Κάιντα, καθώς και από τις γύρω πόλεις και κωμοπόλεις κατά μήκος της κοιλάδας του ποταμού Ευφράτη.
Το ISIS είχε στόχο τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, καθώς και την Αφύπνιση σε μια σειρά από σημαντικές επιθέσεις αυτοκτονίας και βομβιστικές επιθέσεις στο Ανμπάρ. Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, το ISIS σκότωσε τον γενικό διοικητή του 7ου τμήματος, έναν από τους διοικητές ταξιαρχίας του τμήματος και 16 αξιωματικούς και στρατιώτες σε επίθεση αυτοκτονίας στην Ρουτμπάχ. Το ISIS έστησε παγίδα στον διοικητή της μονάδας, ενώ περιόδευε σε μια περιοχή που θεωρούταν ότι είχε απαλλαγεί από την τρομοκρατική ομάδα. Το 7ο τμήμα αποτελείται κυρίως από στρατιώτες και αξιωματικούς από την επαρχία Ανμπάρ.

Η Αλ Κάιντα ανακτά τον έλεγχο περιοχών στο Ιράκ
Το ISIS κατάφερε να ανακτήσει τον έλεγχο των περιοχών του Ιράκ που έχασε κατά τη διάρκεια κοινών επιχειρήσεων των ΗΠΑ και του Ιράκ την περίοδο 2007-2009 . Ένας χάρτης που παρουσίασε πρόσφατα το Reuters δείχνει ότι το ISIS ελέγχει χωριά και πόλεις κατά μήκος του ποταμού Ευφράτη και στα σύνορα με τη Συρία, καθώς και στην έρημο της Ανμπάρ , σε περιοχές νοτίως της Βαγδάτης, στα βουνά Χαμρίν στην Ντιγιάλα και το Σαλαχαντίν και σε πολλές περιοχές στη Νινέουα. Όταν ο χάρτης του Reuters συγκριθεί με τους χάρτες που παρήχθησαν το 2008 από τις Πολυεθνικές Δυνάμεις του Ιράκ που δείχνουν τον έλεγχο της Αλ Κάιντα στο Ιράκ το 2006,  στο αποκορύφωμα της δύναμης της οργάνωσης στη χώρα και το 2008,  αφού η ομάδα είχε χάσει πολλά σημεία της, η αναβίωση της Αλ Κάϊντα γίνεται σαφής.
Το ISIS άρχισε την ανακατάληψη του ελέγχου των περιοχών στο Ιράκ αφού οι ΗΠΑ απέσυραν τη στρατιωτική και υλικοτεχνική υποστήριξη του ιρακινού στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών και εγκατέλειψαν την υποστήριξή τους στην Αφύπνιση  τον Δεκέμβριο του 2011. Ο συριακός εμφύλιος πόλεμος και μια πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Μαλίκι και σουνιτών στο Ανμπάρ έχουν πυροδοτήσει επίσης την αναβίωση της Αλ Κάιντα στο Ιράκ.
Στη Συρία, το ISIS και το Μέτωπο Al Nusrah για τους Ανθρώπους του Λεβάντε, το άλλο παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, καθώς και συμμαχικές ισλαμικές ομάδες από το Ισλαμικό Μέτωπο, ελέγχουν μεγάλες περιοχές στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου