Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

ΗΠΑ: Θα διώκεται όποιος διαμαρτύρεται για τις εκτρώσεις έξω από κλινική εκτρώσεων

 
Η δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Ruth Bader Ginsburg(φώτο - 80χρονη "φιλελεύθερη" δικαστής, διορισμένη απί Κλίντον και εβραϊκής καταγωγής), είναι η επικεφαλής του αγώνα να διατηρηθεί ένας πολιτειακός νόμος που λέει ότι δεν θα επιτρέπεται διαδηλωτές κατά των αμβλώσεων να κατευθύνονται σε κλινικές που πραγματοποιούνται αμβλώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι θα στερούνται τα θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματά τους στην ελευθερία του λόγου.

Από το CNN :

Μια σειρά από δικαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με νόμο της Πολιτείας της Μασαχουσέτης που απαγορεύει ακτιβιστές κατά των εκτρώσεων να περνάνε πέρα από μια ζώνη 35 ​​– ποδιώνγύρω από κλινικές «αναπαραγωγικής υγείας».

Κατά τη διάρκεια μιας έντονης ώρας προφορικών επιχειρημάτων, οι αξιωματούχοι της Μασαχουσέτης είπαν ότι το θέμα αφορά περισσότερο τη δημόσια ασφάλεια και την πρόσβαση των πεζών στα πεζοδρόμια. Οι ενάντιοι στις αμβλώσεις αντιτείνουν ότι ταδικαιώματα ελευθερίας του λόγου τους παραβιάζονται.

Αυτό που το ανώτατο δικαστήριο θα αποφασίσει κατά τους προσεχείς μήνες θα μπορούσε να επηρεάσει ένα ευρύτερο φάσμα πεδίου της ελευθερίας του λόγου - πάνω σε θέματα όπως ο πόλεμος, οι φόροι, οι εταιρικές διασώσεις και οι εκλογές - όπου η τοποθεσία που πρέπει να φθάσει το μήνυμα των διαδηλωτών είναι συχνά το κλειδί.

«Υπήρξε ένα σημαντικό παρελθόν διαταραχών και μπλοκαρίσματος της εισόδου κλινικών», δήλωσε η δικαστής Ruth Bader Ginsburgτης υπόθεσης της Μασαχουσέτης. «Έτσι, το κράτος προσπαθεί να πει: Θέλουμε να βεβαιωθείτε ότι η είσοδος δεν έχει αποκλειστεί και ο μόνος τρόπος που μπορούμε να το κάνουμε αυτό είναι να έχουμε έναν κανόνα που θα ισχύει για όλους. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από το πρόσωπο ποιοι άνθρωποι θα συμπεριφερθούν καλά και ποιοι όχι».

Αλλά ο δικαστής Samuel Alito είπε ότι ο νόμος δεν είναι ουδέτερου περιεχομένου, δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι στις κλινικές μπορούν να μιλήσουν με τους ασθενείς μέσα στο συγκεκριμένο όριο, αλλά όχι οι διαδηλωτές.
 

«Με αυτό υπάρχει μια εξαίρεση για τους υπαλλήλους της μονάδας, εφόσον λειτουργούν εντός του πλαισίου της εργασίας τους», είπε ο δικηγόρος της πολιτείας.

Έντεκα τέτοιες κλινικές υγείας γυναικών σε όλη την Μασαχουσέτη καλύπτονται από «ζώνες προστασίας».
    [ ...]

Στο Κέντρο Υγείας Greater Boston, ένα διαυγές κίτρινο ημικύκλιο στο πεζοδρόμιο περιβάλλει την μπροστινή είσοδο. Μία τακτική ακτιβίτρια – που έχει καταθέσει προσφυγή κατά του νόμου - είναι η Eleanor McCullen, είναι μια καθολική η οποία ξοδεύει συνήθως τα πρωινά δυο ημερών την εβδομάδα και ειρηνικά διαδίδει το μήνυμά της κατά των αμβλώσεων.

Με ένα μεγάλο σταυρό γύρω από το λαιμό της, η 77χρονη γιαγιά συχνά χρησιμοποιεί ένα καροτσάκι μωρού ως ένα στήριγμα, μαζί με μια φορητή συσκευή αναπαραγωγής DVD με εικόνες από ένα έμβρυο με υπερήχους.

Την Τετάρτη, η McCullen ήταν μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου για να παρακολουθήσει την οξεία συζήτηση.

Ο δικηγόρος της, Mark Rienzi, είπε στο δικαστήριο: «Ένας νόμος που καθιστά παράνομο το να συμμετάσχει κάποιος ακόμη και σε μια συναινετική συζήτηση, μια ήσυχη συνομιλία, σε δημόσιο πεζοδρόμιο, μια πράξη που χαρακτηρίζεται ως εγκληματική πράξη για την οποία η κα McCullen μπορεί να πάει στη φυλακή, νομίζω ότι δεν είναι επιτρεπτή σύμφωνα με την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος».


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου