Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Αιματηρές συγκρούσεις στο Κίεβο

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, όταν η αστυνομία εισέβαλε στα οδοφράγματα στην βασική περιοχή των διαδηλώσεων. Όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία, υπάρχουν τουλάχιστον δύο νεκροί.
Οι διαδηλωτές έχουν «εγκατασταθεί» στο σημείο από τα τέλη Νοεμβρίου, εξοργισμένοι από την απόρριψη μιας προγραμματισμένης συνθήκης με την ΕΕ, υπέρ μιας άλλης με την κυβέρνηση της Μόσχας.
Ο πρωθυπουργός Μικόλα Αζάροφ είχε προειδοποιήσει ότι η αστυνομία θα κάνει χρήση βίας αν η αναταραχή συνεχιστεί. Η βία έχει περιοριστεί σε μια μικρή περιοχή γύρω από την οδό Χρουσέφσκι, κοντά στον κεντρικό καταυλισμό διαμαρτυρίας στην Πλατεία Ανεξαρτησίας.
Εκατοντάδες άτομα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που μαίνονται εδώ και δύο νύχτες.
Ο Αζάροφ προειδοποίησε αργά χθες το βράδυ στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Ρωσία 24 ότι: «αν οι προβοκάτορες δεν σταματήσουν, οι αρχές δεν θα έχουν καμία άλλη επιλογή εκτός από το να χρησιμοποιήσουν την ισχύ τους σύμφωνα με το νόμο, για την προστασία του λαού μας».
Οι ειρηνικοί διαδηλωτές έχουν κατηγορήσει μία ελάχιστα γνωστή ακροδεξιά ομάδα, με την ονομασία Δεξιός Τομέας, για τη βία. Οι νέοι νόμοι προβλέπουν ποινές φυλάκισης για όσους αποκλείουν δημόσια κτίρια και απαγορεύουν την χρήση μάσκας ή κράνους σε διαδηλώσεις. Θεωρούν επίσης παράνομες τις σκηνές σε δημόσιους χώρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου